Foto: InfoBijeljina

SARAJEVO - Federalni štab civilne zaštite donio je danas odluku kojom se naređuje zabrana kretanja osobama starijim od 65 godina na području Federacije BiH /FBiH/ osim ponedjeljkom, srijedom i petkom, kada im je dozvoljeno kretanje od 9.00 do 13.00 časova.

Osobama starijim od 65 godina koje su smještene u ustanove socijalne zaštite dozvoljeno je kretanje u predviđenom terminu u krugu objekta.

Takođe, naređuje se osobama mlađim od 18 godina zabrana kretanja na području FBiH, osim utorkom, četvrtkom i subotom, kada im je dozvoljeno kretanje od 14.00 do 20.00 časova.

Osobama mlađim od 18 godina koje su smještene u ustanove socijalne zaštite dozvoljeno je kretanje u predviđenom terminu u krugu objekta.

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivaće se do 30. aprila.

Mjere podrazumijevaju potpunu zaštitu, nošenje maski i držanje distance.

Ustavni sud BiH je prije dva dana donio odluku kojom je utvrdio da su zabranom kretanja za starije od 65 i mlađe od 18 godina prekršena ljudska prava.

On nije ukinuo prethodno donesenu naredbu federalnog štaba o potpunoj zabrani kretanja za ova lica, ali je naredio da ona bude usklađena sa sudskom odlukom.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )