Foto: SRNA

U Bratuncu je danas počela izgradnja vodovoda za selo Slapašnica, koje će biti priključeno na gradski vodovod.

U toku dana iskopano je kilometar i po kanala, te položene i zatrpane vodovodne cijevi.


Član Organizacionog odbora za izgradnju vodovoda Dušan Ivanović iz ovog sela kaže da je dužina primarnog cjevovoda četiri kilometra i da će povezivanje ovog sela na gradski vodovod mnogo značiti mještanima, jer 20-ak domaćinstava iz Slapašnice uopšte nije imalo vodu za piće zbog presušivanja nekih izvorišta.


Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović rekao je novinarima da je Evropska investiciona banka finansirala rekonstrukciju bratunačkog vodovoda koja je završena prije dvije godine i da će ušteđenim sredstavima biti finansirana izgradnja vodovoda za ovo selo.


– Kapacitet gradskog vodovoda je 80 litara vode u sekundi, a troši se 40 litara, i zbog toga smo odlučili da krenemo u proširenje mreže gradskog vodovoda kojim ćemo pokriti skoro cijelo područje opštine izuzimajući nekoliko brdskih sela – naveo je Mlađenović.

On kaže da je skupo održavanje seoskih vodovoda i da niko ne može garantovati ispravnost vode iz njih, a proširenjem gradskog vodovoda stanovništvu će biti obezbijeđena kvalitetna, čista i zdrava voda po niskoj cijeni.

Izgradnju vodovoda za Slapašnicu finansiraju i realizuju opština Bratunac i lokalno Komunalno preduzeće koje gazduje gradskim vodovodom, a korisnici će plaćati samo nabavku i ugradnju brojila za vodu.


Mlađenović kaže da je pet mašina, koje su vlasništvo opštine i preduzeća “Malina”, uključeno u kopanje kanala i da radove izvode radnici lokalnog Komunalnog preduzeća “Rad”, što omogućava višestruku uštedu, pa će izgradnja vodovoda koštati nešto više od 20.000 KM umjesto oko 100.000 KM, da su raspisivali tender i tako angažovali izvođača.


U rekonstrukciju kompletnog bratunačkog vodovoda, koja je završena prije dvije godine, uloženo je 5,2 miliona KM, a devet miliona KM u izgradnju sistema za navodnjavanje poljoprivrednih površina i plantaža, koja je okončana prošle godine.


Ovi projekti Bratuncu garantuju dugoročno kvalitetno vodosnabdijevanje, razvoj i mogućnost znatnog povećanja broja priključaka, odnosno korisnika na vodovodnu i mrežu sistema za navodnjavanje.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )