Foto: glas srpske

Sve majke u Republici Srpskoj za svako rođeno dijete imale bi mjesečni dodatak u visini minimalne plate, a to pravo bi ostvarivale bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, dok im djeca ne napune 18 godina.

Predviđeno je to “zakonom o majci”, koji je već skrojen u republičkom Udruženju porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus”, a čiji će finalni tekst iduće sedmice biti poslat na adresu Vlade RS.
 
Predsjednik ovog udruženja Miladin Gotovac rekao je da je sadržaj zakona pažljivo i dugo pripreman, te da je njihov rad podržala i predsjednica Republike Srpske.
 
- To bi bio jedini zakon u kojem ne bi bilo nikakve diskriminacije. Ni političke, ni vjerske, ni rasne. Da bi majka ostvarila pravo na dodatak, potrebna je samo jedna stvar - da rodi dijete i da žive  u Srpskoj - poručio je Gotovac.
 
Potpredsjednik udruženja i idejni kreator “zakona o majci” Dejan Todorović otkrio je “Glasu Srpske” detalje ovog dokumenta, čijim bi usvajanjem i primjenom, kako kaže, sveobuhvatno bio riješen problem nataliteta u Srpskoj.
 
Bio bi formiran materinski dodatak, fond za majku i porez za majku. Fond za majku bio bi klasičan fond, sa samo jednom operacijom - da proslijedi novac, dok bi porez za majku imao nekoliko izvora, među kojima tri najveća, kojima bi se opteretili zaposleni, firme i vlasnici kapitala - objašnjava Todorović.
 
Kada je riječ o porezu za zaposlene, mnogi sadašnji porezi bi usvajanjem ovog zakona, kako kaže, bili eliminisani.
 
- Porezi za zaposlene zavisili bi od visine njihovih plata, dok bi porezi za firme zavisili od prihoda koje ostvare. Firme bi, na primjer, izdvajale 0,5 ili jedan odsto isključivo od prihoda, a ne od prometa, jer je on u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a prihodi su u nadležnosti RS. To znači, ako je neka firma imala prihod 100.000 maraka, izdvojila bi 1.000 u fond za majku - pojašnjava Todorović.
 
Dodaje da bi oporezivanje vlasnika kapitala realizovali tako što bi jedan odsto od dobiti firme išao u fond za majku.
 
- Na ovaj način čitavo društvo podnijelo bi teret i punilo fond, iz kojeg bi potom sva djeca dobijala dodatak do svoje 18. godine - ističe Todorović i dodaje da bi sa punoljetstvom gubili pravo na taj dodatak.
 
Međutim, majkama sa troje djece i nakon punoljetstva i prestanka dobijanja dodatka obezbijedila bi se, kako kaže, jedna minimalna plata do kraja života, a majkama sa četvoro i više djece iznos od dvije minimalne plate.
 
Ministarka porodice, omladine i sporta RS Sonja Davidović ističe da je “zakon o majci” odlična ideja, koja joj se mnogo dopala, te da bi bilo značajno za Republiku Srpsku da bude usvojen.
 
- Suština cijele te priče jeste da bi se kroz ovaj zakon našao modalitet funkcionisanja jednog fonda, a zahvaljujući kojem bi svaka majka imala pravo za svako dijete da prima određene naknade, čime bi dobila sigurnost - rekla je Davidovićeva.
 
Naglasila je da će, čim iz udruženja dobiju tekst ovog zakona, formirati radnu grupu, ali i održati konsultativne sastanke sa predstavnicima udruženja i sa predstavnicima institucija kako bi vidjeli u kom pravcu treba ići.
 
- Ideja kao ideja je odlična i ja bih se istinski i kao ministar založila za cijelu tu priču - poručila je Davidovićeva.
 
Stanje
 
Miladin Gotovac kaže da trenutno u Republici Srpskoj ima više od 5.000 porodica sa četvoro i više djece.
 
- Visina dodatka na djecu za 2021. godinu iznosi 46,80 maraka za drugo i četvrto dijete i 93,60 KM za treće dijete - naveo je Gotovac.
 
Materinski dodatak u Srpskoj iznosi 405 maraka, a na njega imaju pravo sve nezaposlene majke u trajanju od 12 mjeseci, a za blizance i svako treće i naredno dijete u trajanju od 18 mjeseci.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )