Foto: EGFE

Okružni sud u Tel Avivu proglasio je krivim Majkla Ben-Arija za vođenje tzv. Ponzijeve šeme kojim je izveo najveću prevaru u istoriji Izraela, tešku 150 miliona evra.


Kako prenose mediji, on je postigao sporazum o priznanju krivice, zbog čega će odslužiti između pet i devet i po godina zatvora. Konačna kazna biće izrečena za šest mjeseci.  
 
Prema navodima optužnice, on se tereti da je prevario više od 1000 investitora kako u Izraelu, tako i u SAD. Sve je trajalo duže od 15 godina, a tamošnji mediji ga nazivaju i "izraelski Mejdof":
 
Nakon okončanja suđenja, advokat Eitan Erez, koji je zastupao žrtve prevare, izjavio je da ovo najveća prevara izvedena u Izraelu, s tim da su skoro sva finansijska sredstva tajno prebačena u inostranstvo.
 
Mediji podsjećaju da je Ben-Ari uhapšen 2021. godine, ali je uz kauciju 6. aprila 2021.pušten u kućni pritvor i pobjegao je iz Izraela. Navodno mu je u bijegu iz zemlje pomogao prijatelj Nahum Eisenstadt koji mu je dao falsifikovani pasoš.
 
Nekih četrnaest mjeseci nakon bijega iz zemlje, Ben-Ari je sredinom prošle godine lociran i uhapšen u Bosni i Hercegovini na zahtjev Izraela. BiH ga je izručila krajem decembra prošle godine.
 
Mediji prenose da je tokom 15 godina, Ben-Ari navodno predlagao da investitori ulažu novac u strane fondove preko kompanije u njegovom vlasništvu, dok je prikazivao navodne lažne prezentacije, o "sigurnim" investicijama, koje su obećavale visoke prinose. Navodno je tako zaradio oko 60 miliona dolara tokom više od jedne decenije.
 
Prema Ben-Arijevom profilu na njegovoj EGFE stranici, emigrirao je u Izrael iz SAD-a 1981. godine i bio na rukovodećim pozicijama u Bank Leumi i lancu supermarketa Supersol prije nego što je osnovao EGFE (Ever Green Fields Enterprises) 1999. godine.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )