Foto: Nezavisne

Policija u Splitu provela je kriminalističko istraživanje nad četiri osobe, od kojih je jedna osoba policijski, a jedna carinski službenik, zbog sumnje da su počinili krivično djelo izbjegavanja carinskog nadzora.

Radi se o 41-godišnjaku i 42-godišnjaku, oba hrvatska državljanina te 47-godišnjaku i 34-godišnjaku, dvojnim državljanima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, saopštila je Policijska uprava splitsko-dalmatinska.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da su se spomenute osobe od 27. novembra prošle godine do 27. februara ove godine, na području Dubrovačko - neretvanske županije i grada Zagreba, po prethodnom planu i dogovoru povezale u zajedničko djelovanje s tačno određenim zaduženjima i ulogama, u nakani pribavljanja nepripadajuće materijalne koristi, odnosno radi kupovine i prevoza velikih količina cigareta iz Bosne i Hercegovine i njihove prodaje na ilegalnim tržištima Republike Hrvatske.

Sveukupno 4.500 šteka cigareta

Na navedeni način su na štetu državnog budžeta Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 90 pakovanja po 50 šteka (sveukupno 4.500 šteka) cigareta koje nisu bile propisno označene duvanskim markicama Ministarstva finansija Republike Hrvatske i na koje nisu platili carinska i druga davanja.

Ovakvim su djelovanjem postupili protiv Zakona o akcizama te Zakonu o provođenju carinskog zakonodavstva Evropske unije, čime su Državni budžet oštetili za najmanje 900.000 kuna.

Policijski su službenici u ovoj akciji u uhapsili dostupne osumnjičene osobe te podnijeli krivične prijave Kancelariji za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta.

Na osnovu naloga Županijskog suda u Splitu provedene su dokazne radnje pretraga domova i drugih prostorija te pretraga vozila u kojima je pronađeno i oduzeto ukupno 908 šteka cigareta različitih marki bez nadzornih markica Ministarstva finansija, oko 176.000 kuna i 3.700 evra, tri vozila (BMW X5, Audi A6 i VW Passat) te više mobilnih telefona.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )