Foto: Screenshot

​Na popularnoj društvenoj mreži Twitter proširio se snimak jednog ribara koji je uhvatio neobičnu ribu. Njena usta posebno fasciniraju jer izgledaju kao da izlaze iz ribe. U komentarima su se javili mnogi šokirani korisnici X-a, koje je interesovalo o čemu se ovdje radi.

"Kakvo je to čudovište?", "Vrati to nazad u more", "Ne znam je li mi smiješna ili strašna", neki su od komentara ljudi.
 
Zapravo se radi o ribi pod nazivom jesetra. Jesetre su fascinantne ribe koje pripadaju drevnoj porodici Acipenseridae. Ove ribe su izuzetno važne ne samo zbog svoje biološke raznovrsnosti, već i zbog svoje kulturne i ekonomske vrijednosti. Često se nazivaju "živim fosilima" jer su preživjele gotovo nepromijenjene milionima godina.

Jesetre se mogu naći u rijekama, jezerima i morima širom svijeta, a njihova otadžbina proteže se od Sjeverne Amerike do Evrope i Azije. Karakterišu ih duguljasto tijelo s oštrim krljuštima i karakterističnim šiljastim repom. Neki od najpoznatijih rodova uključuju belugu, kalugu, sibirsku jesetru i atlantsku jesetru.
 
Osim svoje izvanredne građe, jesetre su poznate i po svojoj vrijednosti u prehrambene i komercijalne svrhe. Njihove dragocjene jajne stanice, poznate kao kavijar, smatraju se delikatesom u mnogim kuhinjama širom svijeta. Osim toga, jesetre su i popularna riba za sportski ribolov zbog svoje veličine i snage.
 
Međutim, jesetre su ugrožena vrsta zbog prekomjernog lova, uništavanja njihovih staništa i zagađenja voda. Mnoge vrste jesetara suočavaju se s ozbiljnim prijetnjama izumiranja, što ih čini predmetom intenzivnih napora za očuvanje i obnovu populacija.
 
Uz sve napore za očuvanje, jesetre ostaju ključan dio ekosistema slatkih i slanih voda te važan simbol biološke raznovrsnosti i ekološke ravnoteže, prenosi "Klik".


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )