Foto: Ilustracija

Potražnja za stanovima u Srpskoj različita je od regije do regije i dok jedni kažu da je inflacija pogurala prodaju jer svi koji imaju neku marku više ulažu u kvadrate, drugi se uzdaju u povrat PDV-a na prvu nekretninu kako bi posao ponovo procvjetao.

Ocjena je to sagovornika “Glasa Srpske” nakon što su klubovi poslanika SNSD-a, SDP-a BiH, Narod i pravda, Naša stranka i Srpski klub u Predstavničkom domu Parlamenta BiH dostavili juče predsjedavajućem ovog doma Nebojši Radmanoviću Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) radi razmatranja i usvajanja.

Oni su predložili da se iza člana 54 Zakona o PDV-u doda novi član 54a - Povrat PDV-a za kupovinu prvog stana, u kojem se navodi da punoljetno fizičko lice koje je državljanin BiH sa stalnim mjestom prebivališta u BiH, a koje je kupac stana ima pravo na povrat PDV-a pri kupovini prvog stana.

Direktor i vlasnik Društva za izgradnju i promet “Regrad” Goran Gvozdenac rekao je za “Glas Srpske” da trenutno stanove kupuju ljudi koji žive u inostranstvu, oni koji imaju ušteđevinu ili oni koji stambeno pitanje rješavaju kreditom putem Investiciono-razvojne banke (IRB) RS.

"Ukoliko građani budu oslobođeni PDV-a prilikom kupovine prve nekretnine, to samo može još više poboljšati prodaju stanova", rekao je Gvozdenac.

Da je potražnja za stanovima u Banjaluci i te kako velika, najbolje svjedoči reklama na jednom od gradilišta gdje su stanovi rasprodati iako zgrada nije još ni dopola izgrađena.

"Potražnja je i dalje velika. Najprodavaniji su stanovi površine do 50 kvadrata", kazao je Gvozdenac.

On naglašava da će dobra lokacija uvijek biti brzo prodata bez obzira na cijenu kvadrata.

"Mi smo posljednji stan prodali prije šest mjeseci, tada su cijene bile između 3.800 i 3.900 maraka, međutim, već sada su oko 4.000 KM po kvadratu. Ukoliko i bude nekih korekcija cijena nadolje, vjerujem da će to biti minimalno", istakao je Gvozdenac.

Direktor građevinskog preduzeća “Jokić invest” iz Zvornika Ivo Jokić ističe da je potražnja za stanovima u tom dijelu Srpske smanjena posljednjih mjeseci.

"Kvadrat je poskupio, i dok je prošle godine bio oko 1.700 maraka, sada je već 2.300 KM. Osim toga, čim su banke podigle kamate na kredite, pad se osjetio", pojasnio je Jokić.

Ističe da bi povrat PDV-a na prvu nekretninu sigurno promijenio ovu situaciju.

"Ukoliko te izmjene zakona budu usvojene, biće to podstrek mladim bračnim parovima da kupuju stanove", kazao je Jokić.

U povrat PDV-a na prvu nekretninu uzdaju se i oni koji još nisu riješili stambeno pitanje.

"Cijene stanova su otišle u nebo i nemoguće je obezbijediti pristojan stan sa platama koje su takve kakve jesu. Povrat PDV-a bi i te kako značio, na 100.000 maraka to je 17.000 KM, za taj iznos možemo opremiti stan", rekao je Vladimir R. iz Banjaluke.

Građevinske dozvole

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u avgustu ove godine izdato je 149 građevinskih dozvola, što je za 6,4 odsto više u odnosu na isti mjesec lani. Statističari su izračunali da je u navedenom periodu planirana izgradnja 557 stanova, što je za 130,2 odsto više u odnosu na avgust 2023. godine.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )