Foto: twitter

Situacija na istoku Ukrajine zakomplikovala se poslednjih dana. Zapadne obavještajne službe upozoravaju da su ruskim zapovednicima izdate naredbe za napad na Ukrajinu. Sjedinjene Države veruju da je Vladimir Putin prelomio i da planira da izvrši invaziju na svog susjeda. Iz Luganska stižu informacije da su u noćašnjem granatiranju stradala još dva civila. Ruski i američki lider načelno su pristali na samit o Ukrajini.

Neprijatelj sve prati
 
Ministarstvo odbrane Ukrajine poziva građane da ne objavljuju informacije o tome gdje se nalaze ukrajinski vojnici na društvenim mrežama.
 
Stigla naredba
 
Bajdenov administracija je naredila rano jutros da svo preostalo osoblje Stejt departmenta izađe iz Ukrajine. Ambasada se prethodno preselila iz Kijeva u zapadni grad Lavov. Sada se sele u Poljsku.
 
SAD savetovale Zelenskom da napusti Kijev
 
SAD su  večeras savjetovale predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom da "napusti Kijev radi sopstvene bezbjednosti i ode u Lavov", zapadni dio Ukrajine.

Tvrdnje ukrajinskog rezerviste: U Donbasu i Lugansk stiglo 10.0000 ruskih vojnika
 
Ukrajinski rezervista sa vezama sa vojnom obavještajnom službom rekao je za MailOnline da je više od deset hiljada vojnika ušlo u separatistička područja preko noći, od kojih je 6.000 poslato u Donjeck, 5.000 u Lugansk i 1.500 u grad Horlivku.
 
Lavrov kaže da još uvek ne šalju trupe
 
Veliki obrat, ruski ministar spoljnih poslova poslova Sergej Lavrov rekao je da ipak još ne šalju trupe u istočnu Ukrajinu, javlja AFP.

Putin tražio dozvolu da koristi trupe u inostranstvu
 
Šef gornjeg doma ruskog parlamenta kaže da je Putin tražio dozvolu da koristi trupe u inostranstvu

Cijena nafte porasla, akcije pale
 
Cijene nafte porasle su za oko pet odsto, a cijene akcija su pale nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin ;priznao područja pod kontrolom pobunjenika na istoku Ukrajine.
 
Do danas, američka sirova nafta je porasla 4,9 odsto na 94,64 dolara po barelu na njujorškoj berzi. Cijena nafte tipa Brent, medjunarodnog merila, skočila je 3,9 odsto na 99,07 dolara po barelu.
 
Cena gasa u Evropi porasla je danas više od 10 odsto nakon ruskog priznanja nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), javlja Tas.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )