Foto: Wikimedia

Prekidi u snabdijevanju električnom energijom zabilježeni su tokom dana na cjelokupnoj teritoriji Ukrajine nakon serije eksplozija u većini ukrajinskih oblasti. Neki gradovi su ostali i bez vode i grijanja. Zbog naglog pada potrošnje električne energije, sve tri nuklearne elektrane su prebačene na poseban režim rada.

Situacija sa ukrajinskom energetikom je prouzrokovala i isključenje struje u susjednoj Moldaviji, a o prekidima u napajanju električnom energijom su saopštile i vlasti Pridnjestrovlja.

Eksplozije i posljedice

Na teritoriji cijele Ukrajine, počevši od istočnih oblasti, danas je objavljena vazdušna opasnost. Eksplozije su odjeknule u Vinickoj, Dnjepropetrovskoj, Lavovskoj, Odeskoj, Harkovskoj i Hmeljnjickoj oblasti, gradu Zaporožju koji kontrolišu ukrajinske vlasti, kao i Kijev. U Nikolajevskoj i Poltavskoj oblasti su saopštili da su se dogodile dvije serije eksplozija.

Vlasti Kijeva i Vinica, Kirovogradske i Lavovske oblasti su objavile da su pogođeni važni infrastrukturni objekti.

U Kijevu je prekinuto snabdijevanje strujom i nema vode. Bez vode su ostali Odesa i Harkov, a u Lavovu nema grijanja. Takođe nema vode ni u Dnjepru.

Kijevski metro radi bez prekida, a u Harkovu je prekinut rad metroa, dok u Lavovu ne radi ni jedan vid transporta.

Zbog nestanka struje je djelimično zaustavljen rad ukrajinskog dijela gasovoda „Družba“, izjavio je zvanični predstavnik ruske kompanije „Transnjeft“ Igor Demin.

Kompanija „Ukrenergo“ je saopštila će se prekidi u snabdijevanju strujom nastaviti tokom dana širom zemlje.


Isključivanje nuklearnih elektrana

Zbog naglog pada potrošnje električne energije, sve tri nuklearne elektrane na teritoriji Ukrajine su prebačene na poseban režim rada.

U posebnom režimu rada su i tri energetska bloka Južnoukrajinske nuklearne elektrana, zaustavljen je rad blokova Rovenske nuklearke, a Hmeljnicka nuklearna elektrana je u potpunosti isključena iz energetskog sistema.

Moldavija djelimično bez struje

Prekidi u snabdijevanju strujom su zabilježeni na cjelokupnoj teritoriji Moldavije. Uzrok tome je situacija sa strujom u susjednoj Ukrajini sa kojom je Moldavija povezana preko Moldavske državne elektrane. Dotok struje je u Kišinjevu i drugim moldavskim gradovima uspostavljen za nešto više od sat vremena.

Bez struje je u potpunosti tokom dana ostalo Pridnjestrovlje, koga Moldavija ne priznaje kao nezavisnu republiku, ali je sada snabdijevanje postepeno uspostavljeno.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )