Foto: Printscreen

Napad ukrajinskog drona na veliko rusko skladište oružja izazvao je eksploziju koja je zabilježena na seizmološkim stanicama, u jednom od najvećih udara na vojni arsenal Moskve od početka rata. Prema prvim informacijama, uništeno je 30.000 tona municije.

Pro-ruski vojni blogeri navode da je Ukrajina pogodila skladište za pohranu projektila, municije i eksploziva u Toropetsu, historijskom gradu više od 480 kilometara sjeverno od Ukrajine i oko 370 kilometara zapadno od Moskve.

Video snimci i fotografije na društvenim mrežama prikazuju ogroman plamen koji se diže visoko u noćno nebo, uz detonacije koje su odjekivale preko jezera, u regiji nedaleko od granice s Bjelorusijom.

Napad je dio šire ukrajinske kampanje dronovima usmjerene na ruske rafinerije nafte, elektrane, aerodrome i vojne fabrike, što ukazuje na poboljšane mogućnosti Kijeva u dalekometnim udarima dronovima. Seizmološke stanice su zabilježile ono što su senzori prepoznali kao manji zemljotres u tom području. Ukrajinska Pravda je izvijestila da su operaciju izvele ukrajinska sigurnosna služba, zajedno s Odjelom za vojnu obavještajnu službu Ukrajine i Specijalnim operacijskim snagama. Neimenovani službenik ukrajinske sigurnosne službe je izjavio da je skladište oružja sadržavalo ruske dalekometne projektile i vođene bombe poznate kao KAB. Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je 54 ukrajinska drona gađalo pet zapadnih ruskih regija tokom noći te da su svi uništeni. Međutim, u prešutnom priznanju napada, guverner Tverske oblasti Igor Rudenja izjavio je da vatrogasci pokušavaju obuzdati požar te da se neki stanovnici evakuiraju iz svojih domova. Rudenja je rekao da su ostaci uništenog ukrajinskog drona izazvali požar, ali nije naveo šta gori. Ruski državni mediji izvijestili su da su vrtići i škole u okrugu Zapadnodvinsk, koji graniči s okrugom Toropetsk u Tverskoj oblasti, bili zatvoreni u srijedu.

Neki proratni ruski blogeri izrazili su bijes zbog toga što su ukrajinski dronovi mogli izazvati tako velike eksplozije u, kako se smatralo, jako utvrđenom objektu. U oštroj izjavi na Telegramu, Anastasia Kaševarova, dobro povezani i utjecajni bloger, okrivila je rusko ministarstvo odbrane i vlasti što su dozvolile Ukrajini da "raznese ogromno vojno skladište".

Ona je napisala: "Koliko još grešaka mogu napraviti... Treća je godina specijalne vojne operacije, a idiotizam se nastavlja."

Ukrajinski napad domaće proizvodnje dronova dolazi usred napora Volodimira Zelenskog da uvjeri saveznike da dozvole Kijevu korištenje zapadnih projektila protiv zračnih baza i skladišta oružja na ruskom teritoriju, kako bi se ograničio stalni napredak Moskve u istočnoj Ukrajini.

Saveznici Kijeva, uključujući SAD i Britaniju, raspravljaju o tome da li da ovlaste Kijev da napada duboko unutar ruskog teritorija koristeći projektile uključujući dugometražne američke Atacms i anglo-francuske Storm Shadows, poznate u Francuskoj kao Scalp.

Kremlj je izjavio da bi takav potez značio direktno zapadno uključivanje u sukob i da bi rezultirao posljedicama, s nekim zvaničnicima bliskim Vladimiru Putinu koji sugerišu da bi Moskva mogla odgovoriti nuklearnim oružjem.

Od početka ove godine, ruske snage su ostvarile kontinuirane napretke u istočnoj Ukrajini, polako se približavajući ključnom gradu Pokrovsku. Ranije u srijedu, ruska vojska je tvrdila da je zauzela grad Ukrajinsk, koji se nalazi između Pokrovska i Kurahove, još jednog ukrajinskog vojnog uporišta.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )