Foto: Arhiva

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je danas nacrt zakona koji predviđa smanjenje starosne granice za vojnu mobilizaciju sa 27 na 25 godina. Pored toga, on je potpisao i zakon kojim se ukida status "djelimično vojno nesposoban". Kako je naveo Gončarenko, muškarci koji su bili obuhvaćeni tim statusom moraće posle devet meseci na novi lekarski pregled.


Ovaj nacrt zakona, koji je izglasan prije godinu dana u ukrajinskoj Radi i koji je čekao na potpis predsjednika, stupiće na snagu u srijedu, navodi se na sajtu parlamenta.
 
Ukrajinska vlada tada mora uskladiti različite zakonske tekstove sa novom starosnom dobom za mobilizaciju u roku od šest mjeseci. Ukrajinska vojska je pretrpjela gubitke, čiji se razmjeri čuvaju u tajnosti, i danas, za razliku od početka sukoba, muku muči da pronađe dobrovoljce za front.

Volodimir Zelenski je u decembru 2023. rekao da mu je vojska ponudila mobilizaciju do 500.000 dodatnih ljudi, što je broj koji je novi glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Sirski od tada smanjio. Sadašnji sistem regrutacije mnogi Ukrajinci smatraju nepravednim, neefikasnim i često korumpiranim, a postoje i zahtijevi za demobilizaciju onih koji su dugo na frontu.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )