Foto: Telegram

Prema ukrajinskim izvorima, PVO sistemi Kijeva oborili su najmanje četiri iranske bespilotne letelice Šahid-136 i dvije ruske krstareće rakete.


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

Onlajn medij Difens Ekpres prenosi da je jedna od presretnutih ruskih raketa bila model Kh-55, krstareća raketa sposobna da nosi nuklearnu bojevu glavu.

Izvori na terenu tvrde da je projektil bio sa praznim blokom. Šta ovo znači? Prije lansiranja rakete, Rusi su uklonili nuklearnu bojevu glavu i postavili simulator bojeve glave, odnosno prazan blok, prenosi bulgarianmilitary.

Postoje dve opcije, ili Rusija šalje upozorenje Ukrajini i njenim saveznicima, ili konvencionalnih raketa ponestaje. Pojednostavljeno rečeno: Rusija je "potrošila" nuklearnu raketu, a da je nije zapravo upotrebila.
 
Ukrajinski mediji prenose da je Rusija tradicionalno napadala Ukrajinu projektilima Kh-555. Ovo je konvencionalna raketa, odnosno bojeva glava je veoma eksplozivna, ali ne i nuklearna. Kh-555 je ruska modifikacija Kh-55, ali bez nuklearne bojeve glave.
 
Kh-55 je raketa iz sovjetskog doba dizajnirana kao nosač nuklearne bojeve glave.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )