Foto: Glas Srpske

Ruska Spoljna obavještajna služba pozvala je radnike ukrajinskih diplomatskih misija u inostranstvu da pobjegnu u Moskvu kako bi osigurali svoju bezbjednost usljed “čistke” zaposlenih koji nisu lojalni vlastima u Kijevu, rečeno je agenciji TASS u pres-službi te agencije.

- Obraćamo se zaposlenima u ukrajinskim diplomatskim misijama i predstavništvima u inostranstvu. Dođite u Moskvu ako osjećate odgovornost za sudbinu domovine i osiguravanje mira i stabilnosti u Evropi i ako ste pod pritiskom kriminalnog režima u Kijevu, koji vodi Ukrajinu u nacionalnu katastrofu. Osiguraćemo vašu i bezbjednost vaših porodica - poručuje ruska Spoljna obavještajna služba.
 
Direktor Službe Sergej Nariškin izjavio je da posljedice kontinuirane degradacije unutrašnje političke, socijalne i ekonomske situacije u Ukrajini, kao i represivne administrativne metode koje primjenjuje kijevski režim, sve više utiču na osoblje ukrajinskih predstavništava u inostranstvu.
 
- Masovne čistke dešavaju se unutar ukrajinskih diplomatskih misija, sa ciljem da se identifikuju oni koji nisu lojalni kijevskom režimu i da se osigura to da oni budu poslati kući prije isteka mandata - ističe se u saopštenju Službe.
 
Služba navodi da se, pod takvim uslovima i u tandemu sa masovnim egzodusom ukrajinske radne snage iz Ukrajine, sve manje radnika ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane i specijalnih službi vraća u svoju zemlju nakon završetka dugoročne misije.
 
- Služba je dobro upoznata sa velikim brojem zaposlenih u ukrajinskim misijama u inostranstvu koji su već donijeli takve odluke ili tu opciju smatraju najprikladnijom za sebe i svoje porodice - naglašeno se u saopštenju, uz napomenu da se na takav korak odlučuje većina zaposlenih u ukrajinskim misijama akreditovanim u EU.
 
U saopštenju se ističe da sve više diplomata nakon misije ostaje u drugoj zemlji i mijenja diplomatski status u izbjeglički.
 
- Ruska Spoljna obavještajna služba ima slične informacije o ukrajinskim diplomatskim misijama u azijsko-pacifičkom regionu - dodaje se u saopštenju.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )