Foto: Twitter

ANATOLIJ Timoščuk, bivši ukrajinski fudbaler, a danas pomoćni trener u ruskom fudbalskom klubu Zenit, izbrisan je iz registra igrača ukrajinske reprezentacije. Odluka je to ukrajinskog fudbalskog saveza, a uslijedila je nakon odluke Timoščuka da ostane u Zenitu.

Fudbalski savez Ukrajine na svojim je službenim stranicama objavio da će Timoščuka sankcionisati zbog saradnje s okupatorima. Osim što mu savez neće priznati nijedan nastup ni trofej, poništio mu je i trenersku licencu. Službeno je do danas Timoščuk bio fudbaler s najviše nastupa za ukrajinsku reprezentaciju.

Brojne kritike

Mnogi su ga Ukrajinci žestoko kritikovali zbog ostanka u Rusiji. Prozvao ga je nekadašnji saigrač iz reprezentacije Jevgenij Levčenko, koji mu je poručio: "Timo, zašto si to napravio? Ti si iz Ukrajine. Kako možeš šutjeti i nastavljati raditi ondje? Igrali smo zajedno za istu reprezentaciju, nosili taj dres s ponosom, pjevali himnu, slavili i tugovali. Kako ćeš živjeti s tim?"

Tim kritikama ubrzo se pridružio ponajbolji ukrajinski fudbaler današnjice, Atlantin igrač Ruslan Malinovskij: "Ne znam što je s Timoščukom, trebate pitati njega. Teško je to komentiarisati, ali je čudno. Mislim da nije ispravno. On 100 posto više nije niti će ikad biti legenda ukrajinskog fudbala. Njegova postignuća sada su zaboravljena."

Nazivaju ga izdajicom

Nizu takvih i sličnih istupa u javnosti pridružio se i predsjednik ukrajinskog prvoligaša Ruha Grigorij Kozlovskij, koji je govoreći o Timoščuku rekao: "Kao što je to bio izjavio Ševčenko, prijateljska gnjida je gora od neprijateljske uši. On je ukrajinska gnjida. Kaže se da vam s takvim gnjidama neprijatelji nisu potrebni."
 
Svoje mišljenje o Timoščuku podijelio je i Oleksandr Alijev, koji je nekadašnjeg ukrajinskog  heroja nazvao "izdajicom" kojem je "jezik zabijen u guzicu". "Ti si naš ukrajinski domoljub. Ili si zastave na obrazima crtao samo da se pokažeš?" poručio mu je nekadašnji suigrač.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )