Foto: glassrpske

Ukrajinska vojna obaveštajna služba (DIU) potvrdila je da ruske okupacione snage na bojnom polju koriste satelitske komunikacione internet sisteme Starlink Ilona Maska, prenijeli su danas ukrajinski mediji.

DIU navodi da je zahvaljujući presretanju internih ruskih komunikacija potvrđeno da su Starlink terminali instalirani u cilju uspostavljanja pristupa Internetu, pored ostalog u 83. samostalnoj vazdušno-jurišnoj brigadi Oružanih snaga Rusije koja djeluje u Donjeckoj oblasti u blizini naselja Kliščijevka i Andrijevka, prenosi ukrajinska Pravda.
 
DIU upozorava da obim upotrebe terminala Starlink tokom rata raste i “postaje sistemski”.
 
Iz Glavne direkcije za obavještajne poslove ministarstva odbrane nisu dali detalje o navodnim razmjerama upotrebe satelitskih komunikacionih internet sistema Starlink, niti objašnjenje kako su ruske snage dobile te terminale, navodi Rojters.
 
Maskova kompanija Spejs Iks koja pokreće Starlink terminale, saopštila je prošle nedjelje na platformi Iks da “ne nema nikakve poslovne odnose sa ruskom vladom ili njenom vojskom” i potvrdila da njen servis ne funkcioniše u Rusiji.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )