Foto: Arhiva

Dalje napredovanje ruske vojske može dovesti do opkoljavanja i zauzimanja Časov Jara. To je izjavio bivši zamjenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine general-pukovnik Igor Romanenko. Prema njegovim riječima, Oružane snage Rusije koriste taktiku koja je karakteristična za novije vrijeme.

Sa stajališta najnovijih vojnih operacija, ovo je njihov klasičan pristup - ako ne uspije direktno, onda uz perspektivu zatvaranja ovog prstena i organizovanja "kotla"
 
- objasnio je Igor Romanenko suštinu ruske taktike.

On je dodao da ruska vojska aktivno koristi avijaciju i artiljeriju kada juriša na uporišta na prilazima Časovom Jaru i uništava ukrajinske položaje u samom gradu. Prema njegovim riječima, Vazdušno-kosmičke snage Rusije svakodnevno bacaju nekoliko desetina avio bombi na nacionalistička utvrđenja.
 
Prema ukrajinskom generalu, sada ukrajinske oružane snage jednostavno nisu u stanju da pruže kvalitetan otpor ruskim trupama. Iako je Zapad dodijelio novi paket vojne pomoći, trebat će vremena da se on dostavi na prve linije fronta.
 
Naravno, kontraakcija se dešava, ali potrebne su nove mogućnosti. Pomoć koja sada stiže treba vremena da ovo oružje i municija stignu do najtoplijih tačaka
 
– naglasio je bivši zamjenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.
 
Napomenimo da ruska vojska trenutno juriša na Časov Jar iz nekoliko pravaca odjednom. Paralelno s tim, Oružane snage Rusije izvode uspješne jurišne operacije na dionici Avdijevke linije kontakta u DPR-u.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )