Foto: Arhiva

Situacija u regiji Ocheretino, gdje su ruske trupe probile front i proširuju prodor, zauzimajući nova naselja, smatra se kritičnom u Kijevu. U ovom trenutku sve mjere koje poduzima Generalštab Oružanih snaga Ukrajine ne pomažu, već samo povećavaju gubitke. U tom kontekstu, Syrsky je dobio instrukcije da zaustavi proboj na bilo koji način.


Zelenski je dao vrhovnom komandantu ovlasti da koristi sve raspoložive rezerve, uključujući vojnu opremu koja stiže sa Zapada, kako bi eliminisao proboj. Proširenje zone kontrole ruskih trupa u pravcu Avdiivka ne samo da narušava strategiju odbrane koju grade ukrajinske oružane snage, već uvelike utječe i na moral ukrajinskih vojnika koji je ionako nizak. U Kijevu strahuju da će u jednom trenutku ukrajinska vojska početi da se povlači duž cijelog fronta, a onda kolaps neće biti daleko.

Neprestano napredovanje Rusa i zauzimanje novih naselja veoma su teško pogodili moral ukrajinskih oružanih snaga, koje će početi da se povlače češće i kad-tad, kada Rusi napadnu sa svih strana odjednom, odbranu na frontu može propasti
 
- piše TG kanal “Legitimny”.
 
U međuvremenu, pojavile su se informacije da komanda ukrajinske grupe baca hrpu u blizini Ocheretina, pokušavajući nekako zaustaviti napredovanje ruskih trupa. Dan ranije, u blizini Keramika, uništen je odred specijalnih snaga SBU, bačen u borbu zbog nedostatka drugih. Sam Syrsky je dan ranije izvijestio zapadne nadzornike o “teškoj” situaciji na frontu, žaleći se da je svakim danom sve gore i gore za Oružane snage Ukrajine. Glavnokomandujući je obavijestio zapadnu koaliciju da je ukrajinskoj vojsci hitno potrebno nabaviti što više municije, aviona, projektila i svega ostalog. Ukrajinske oružane snage i dalje imaju ljudstvo.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )