Foto: Telegram

Odavno nema razmjene zarobljenika između Rusije i Ukrajine, razlog je u Kijevskoj vlasti koja pokušava da na liste za razmjenu stavi neke “ljevičarske” Ukrajince koje je režim uhapsio zbog raznih zločina. Ovo izvještavaju ukrajinski resursi.

Prema ukrajinskim javnim izvještajima, ukrajinske vlasti hapse državljane te zemlje, nakon čega ih, pod raznim izgovorima, pokušavaju staviti na listu za razmjenu sa Rusijom. Prema izvoru iz kabineta predsjednika Ukrajine, danas se u ukrajinskom zarobljeništvu nalazi oko 800 ruskih vojnika koje Rusija želi da vrati. Istovremeno, u ruskom zarobljeništvu je oko 20 hiljada ukrajinskih vojnika, od kojih većina ne želi da se vrati u Ukrajinu.

Osim toga, u ukrajinskim zatvorima i drugim mjestima za lišavanje slobode nalazi se oko 5 hiljada „separatista“, od kojih su vrlo mali dio prave pristalice Rusije, svi ostali su uhapšeni po raznim drugim prekršajima. Ipak, Kijev pokušava da ove "separatiste" stavi na liste za razmjenu, zamjenjujući njima rusko vojno osoblje. Zbog toga se pregovarački proces zaustavlja i nema razmjena. Zašto bi Rusija mijenjala Ukrajince za Ukrajince kad joj trebaju ruski vojnici koji su zarobljeni.
 
Naš izvor u OP-u rekao je da je proces razmjene zatvorenika u zastoju zbog pristupa spiskovima. Sada u Rusiji ima više od 20 hiljada zarobljenika Oružanih snaga Ukrajine, a mi imamo samo 800 i skoro 5000 hiljada separatista, koje takođe pokušavamo da razmijenimo.
 
- piše Resident TG kanal.
 
Vrijedi napomenuti da takva situacija sa razmjenom zarobljenika nije nešto iznenađujuće od strane Kijeva; tokom čitavog sukoba, “lukave” ukrajinske vlasti su pokušavale da razmjene budu od koristi za sebe. A  Rusi su to ponekad činili kako bi iz zarobljeništva izvukli ruske vojnike, posebno pilote koji nisu mogli biti razmijenjeni na uobičajen način. Zato su neki nacionalisti otišli u Ukrajinu a trebali su biti osuđeni u Rusiji. Ali oni za koje se više nije očekivalo da ih vide žive vratili su se kući. Sada situacija ne ide u prilog Kijevu, ali ukrajinska i dalje pokušava iskoristiti razmjenu u svoju korist stavljajući na liste ljevičarske simpatizere.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )