Foto: Pexels

Približava se 1. novembar, krajnji rok da se na naša vozila postave zimske gume, a povećanu potražnju njihovih usluga pojedini vulkanizeri su iskoristili za neumjereno "naduvavanje cijena".

Srpskainfo je objavila račun koji je njihov čitaoc platio jednom trgovcu auto guma u Banjaluci.

"Za te pare sam, uz malu doplatu, mogao da kupim potpuno novu zimsku gumu! Na primjer, Eskimo Sava kod istog trgovca košta 98, Riken 89, Diplomat 81, Montero Fulda 108 KM, a ja sam za montažu i balans četiri gume platio čak 68 maraka", navodi on.

Dodaje kako je tek kasnije primjetio da su mu, kao šlag na tortu, naplatili zamjenu guma R16 umjesto R14!

Prisjeća se dobrih, ne tako starih vremena kada se za balans plaćala trećina cijene montaže. Priložio je i račun kao dokaz kako se sada formira cijena.

"Vidite, za montažu gume vulkanizer mora da utroši mnogo više vremena nego za balans, pri čemu za ovaj završni proces ne potroši više od minute. Šta se to promijenilo u odnosu na zadnju godinu? Cijena struje je ostala ista, tehnologija i amortizacija uređaja takođe. Izgleda samo da je pohlepa trgovaca narasla. Kako drugačije objasniti da montaža jedne gume košta šest, a balans čak 11 maraka", pita se Banjalučanin.

Podsjećamo, vulkanizeri su formirali "paprene" cijene za uslugu zamjene guma, ali ona ne bi trebala biti veća od 12 maraka za gume čiji je prečnik felne 15 inča. Kao razlog poskupljenja vulkanizeri su naveli skok cijena ostalih roba i usluga u Srpskoj.

Zimska oprema je obavezna od 1. novembra do 1. aprila.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )