Foto: Press-služba Minoboronы RF

Ruska vojska će ove godine dobiti prve primerke najsavremenijeg raketnog sistema S-500 „prometej“, a ruski vojni eksperti ističu da će taj sistem značajno ojačati rusku protivvazdušnu odbranu. Stručna javnost taj sistem već naziva ubicom satelita i stelt aviona.

Protivvazdušni raketni sistem S-500 pripada novoj, petoj generaciji PVO sistema zemlja-vazduh. Riječ je o univerzalnom sistemu za presretanje dugog dometa i na velikim visinama. Stručnjaci tvrde da je to najbolji protivraketni sistem na svetu.
 
„Generalno, S-500 ‘prometej’ je protivvazdušni raketni sistem. Namjenjen je, između ostalog, za borbu protiv interkontinentalnih balističkih raketa, za uništavanje raketa i svemirskih letjelica u orbiti oko Zemlje. Niko nema takvo oružje, samo mi“, kaže ruski vojni ekspert Oleg Glazunov.
 
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je saopštio da će ruska vojska ove godine dobiti prve primjerke raketnog sistema S-500 u dve modifikacije, kao i raketne sisteme S-400, S-300V4, Buk-M3, Tor-M2U i radare nove generacije.
 
Glazunov ocenjuje da Šojgu ovom najavom šalje određenu poruku zapadnim generalima. „Šojgu nije slučajno pomenuo ovaj sistem. Ovo je poruka za one NATO i američke generale koji govore o preventivnom udaru na Rusiju. On im poručuje da se smire, jer mi imamo takve sisteme PVO da nijedna njihova raketa ne može do nas stići. Ovo je nova generacija PVO sistema, a oni će djelovati zajedno sa S-300 i S-400 “, kaže Glazunov.
 
S-500 uništava i satelite
 
Ruski eksperti ističu da je S-500 uzeo sve najbolje od svojih prethodnika, sistema S-300 i S-400, ali ih znatno prevazilazi po svim parametrima. Domet mu je 600 kilometara, dok je i maksimalna visina na kojoj može da djeluje zapanjujuća – do 200 kilometara. Ima novi radar i najnapredniji sistem navođenja.
 
S-500 je sposoban da istovremeno otkrije i uništi deset ciljeva tj. raketa, koje razvijaju brzinu od sedam kilometara u sekundi, može da uništava i bojeve blokove hipersoničnih raketa, aerodinamične ciljeve (avione, helikoptere), kao i ciljeve u bližem kosmosu. To zapravo znači da S-500 može da služi i za obaranje satelita koji prave snimke lokacije ruskih jedinica.
 
„Naravno! Ovo je opet kažem sistem nove generacije i on ne uništava samo rakete, već i svemirske aparate, odnosno one koje se nalaze u zemaljinoj orbiti, ali može da obara i one u kosmosu. Dakle, dugo smo čekali ovaj protivvazdušni sistem i on će konačno ući u službu, to će ojačati našu odbrambenu sposobnost“, kaže Glazunov.
Ruski vojni eksperti S-500 karakterišu i kao novu rusku "protivvazdušnu pesnicu".
 
Američki mediji su pisali da bi ruska vojska protiv američkih lovaca F-16 u Ukrajini mogla da upotrebi najnovije protivvazduhoplovne raketne sisteme S-500, što je, kako navode, izazvalo strah na Zapadu.
Zapadni stručnjaci navode da je taj PVO sistem napravljen baš za borbu protiv lovaca pete generacije i upravo zato se Zapad i plaši da pošalje avione F-16 u Ukrajinu jer se boji da bi Rusija mogla da ih obori koristeći te najnovije sisteme.
 
Glazunov ocenjuje da S-500 zaista menja odnos snaga, ali ističe da je S-500 odbrambeni sistem.
U svakom slučaju, jedan od prioritetnih pravaca razvoja Vazdušno-kosmičkih snaga je i opremanje vojske protivvazdušnom i protivraketnom odbranom perspektivnim naoružanjem. Udio savremenih modela PVO i PRO u ruskoj vojsci trenutno iznosi 82 odsto, a plan je da bude povećan do 85 odsto u naredne dve godine, ističe Šojgu.
Modernizacija snaga protivvazdušne i protivraketne odbrane omogućiće kvalitetnu i pouzdanu bezbjednost važnih objekata - komandnih sistema, strateških nuklearnih snaga i grupa snaga.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )