Foto: www.gov.pl/web/special-services

Zaposleni poljskih obavještajnih službi otkrili su prislušne uređaje u sali za sastanke Vijeća ministara Poljske. Njihovo otkrivanje i demontažu izvršili su predstavnici Službe državne bezbjednosti i Agencije za unutrašnju bezbjednost.


To je na svojoj stranici na društvenoj mreži objavio sekretar za štampu ministra za koordinaciju poljskih obavještajnih službi Jaceka Dobrzynskog.

 
On je rekao da je prisluškivanje otkriveno u prostoriji u gradu Katowice, gdje je za danas zakazana sjednica vlade.
 
Služba državne bezbjednosti, u saradnji sa Agencijom za unutrašnju bezbjednost, otkrila je i demontirala uređaje koji bi se mogli koristiti za prisluškivanje u prostorijama u kojima će danas u Katovicama biti održana sjednica Vijeća ministara. Službe poduzimaju dalje mjere po ovom pitanju.
 
- napisao je zvaničnik.
 
Istraga o incidentu se nastavlja.
 
Dan ranije je iz kabineta ministara saopšteno da provjeravaju umiješanost u špijunažu poljskog sudije koji je imao pristup povjerljivim podacima. Nedavno je zatražio politički azil u Bjelorusiji.
 
Neposredno prije toga, rezonantnu izjavu dao je koordinator poljskih obavještajnih službi Tomasz Siemoniak. On je priznao da su državni službenici za provođenje zakona prisluškivali razgovore oko pet stotina lokalnih političkih ličnosti, koristeći izraelski softver Pegasus. S tim u vezi, proizvođač je oduzeo licencu za svoj softver iz Poljske.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )