Foto: Twitter

Dvanaesti dan sukoba u Ukrajini. Filtriramo vijesti u moru propagandnih dezinformacija i trudimo se da vam isporučimo samo istinu,! Zato i dalje pratite cafe.ba.

23:03

U utorak evakuacija civila iz nekoliko ukrajinskih gradova
 
"Režim tišine" biće aktiviran u utorak od 10 sati po moskovskom kako bi se evakuisali civili iz Kijeva, Harkova, Černigova, Sumija i Mariupolja počeće. Ovo je saopštio u ponedeljk uveče Međuresorni koordinacioni štab Rusije za humanitarni odgovor u Ukrajini.
 
Treća runda pregovora Rusije i Ukrajine održana je večeras kada je prema ukrajinskom pregovaraču postignut određen napredak oko humanitarnih koridora za evakuaciju civila.

22:55

U blizini Harkova likvidiran je general-major ruske vojske

Tokom borbi kod Harkova, poginuo je Vitalij Gerasimov, ruski vojskovođa, general-major, načelnik štaba i prvi zamenik komandanta 41. armije Centralnog vojnog okruga Rusije.

22:32

Makron: Rusija se mora poštovati

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da ne očekuje brze pregovore o okončanju rata u Ukrajini. On je rekao da je Vladimiru Putinu naglaiso da prekid vatre mora biti neophodan prije bilo kakvog pravog dijaloga, ali da je predsjednik Vladimir Putin to odbio, što je njihove redovne razgovore otežavalo.
 
"Ne mislim da će u narednim danima i nedjeljama doći do istinskog rešenja putem pregovora. Rusija se mora poštovati kao zemlja i narod jer nema trajnog mira ako Rusija nije dio velike arhitekture mira na našem kontinentu, zato što su istorija i geografija bitni faktori", rekao je Makron.

21:00

Usvojen zakon o zabrani uvoza ruskih energenata

Predsjedavajući relevantnih odbora Predstavničkog doma i Senata Kongresa SAD postigli su dogovor u vezi sa zakonom kojim se zabranjuje uvoz energenata iz Rusije, navodi se u saopštenju američkih poslanika.
 
U saopštenju se ističe da je dogovoreno i suspendovanje normalnih trgovinskih odnosa sa Rusijom i Bjelorusijom, prenio je TASS.
 
"Saglasili smo se u vezi sa zakonodavnim putem naprijed - da zabranimo uvoz energetskih proizvoda iz Rusije i suspendujemo normalne trgovinske odnose i sa Rusijom i sa Bjelorusijom", navedeno je u saopštenju.

20:16

UN: U Ukrajini više od 1200 poginulih i ranjenih

Od 24. februara do danas u Ukrajini je poginulo i ranjeno 1207 ljudi, saopšteno je iz Ujedinjenih nacija.
 
Portparol generalnog sekretara UN-a Stefan Dižarik je na dnevnom brifingu za medije rekao da je broj civila ubijenih u Ukrajini dosegao 406, ali i izrazio bojazan da bi ovaj broj mogao rasti.
 
Kazavši da je broj ubijenih i ranjenih 1207, Dižarik je dodao da je zemlju napustilo milion i 700 hiljada izbjeglica.
 
On je rekao da je u napadima oštećeno devet bolnica, bolnička vozila te da među ranjenima ima i medicinskih radnika, prenosi Anadolija.


20:12

Slucki: Pregovori se uskoro nastavljaju

Rusija očekuje da se sljedeći krug razgovora sa Ukrajinom održi u veoma bliskoj budućnosti, izjavio je ruski pregovarač Leonid Slucki.
 
On je nakon trećeg kruga razgovora u Bjelorusiji rekao da će možda sutra biti određen datum četvrtog kruga, javlja Rojters.
 
"Sljedeći, četvrti krug razgovora održaće se u Bjelorusiji u veoma bliskoj budućnosti. Neću još govoriti o tačnom datumu. On će možda biti određen sutra", naglasio je Slucki.

đen sutra", naglasio je Slucki.
 
19:47

Glavni pregovarač Rusije: Kijev dao garancije za humanitarne koridore

Ukrajinska delegacija garantovala je ruskim kolegama da će humanitarni koridori sutra početi normalno da funkcionišu, izjavio je glavni pregovarač Rusije u razgovorima sa Ukrajinom Vladimir Medinski.

 
On je novinarima nakon današnjih pregovora u Bjelorusiji rekao da se Rusija nadala potpisivanju protokola sa Ukrajinom u vezi sa brojnim pitanjima, ali da se to nije desilo, javio je "Sputnjik".
 
"Mirovni pregovori će se nastaviti", najavio je Medinski.
 
Medinski je naglasio da "nema pozitivnog razvoja događaja koji se može saopštiti nakon razgovora sa Ukrajinom.
 
Ruski pregovarač istakao je da razgovori "nisu laki" i da je još rano da se govori o "nečemu pozitivnom", piše Rojters.
 
Medinski je upozorio da ne treba očekivati da će sljedeći krug pregovora donijeti konačan rezultat.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )