Foto: Telegram / ilustracija

Kijev tvrdi da je osvojio 20 kvadratnih kilometara kod Bahmuta, ali da se žestoke borbe oko grada nastavljaju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i predsednik Rusije Vladimir Putin pristali su da o mirovanom planu razgovaraju sa liderima afričkih zemalja, saopštio je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa.

Pet osoba stradalo u DNR

Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin izjavio je da je usled granatiranja koje su ukrajinske snage danas izvele poginulo pet osoba, a ranjene su 23.
 
On je na svom Telegram kanalu dodao da je među njima i jedan 13-godišnji tinejdžer.
 
Prema njegovim rečima, oštećeno je i 25 stambenih objekata i pet objekata civilne infrastrukture.

Britanija: Nemoguće da sada Ukrajina uđe u NATO

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je za "Skaj njuz" da je članstvo Ukrajine u NATO za sada nemoguće.
 
"Naš stav po pitanju članstva Ukrajine u NATO je očigledan - ne sada", rekao je Volas i dodao da je neophodna mapa puta za približavanje Kijeva standardima Alijanse.

Ukrajina: Rusi moraju da prestanu sa korištenjem hrane kao oružja

Ukrajina je pozdravila produženje crnomorskog sporazuma o žitu, ali je upozorila da se Rusiji ne sme dopustiti da sabotira sporazum. Potpredsednik ukrajinske vlade Oleksandr Kubrakov je poručio da Rusija mora prestati koristiti hranu "kao oružje i sredstvo ucene".

Rusija: Naređeno hapšenje producenta Rodnjanskog i reditelja Viripajeva

Sud u Moskvi naredio je hapšenje filmskog producenta Aleksandra Rodnjanskog i pozorišnog reditelja Ivana Viripajeva zbog "širenja lažnih informacija" o ruskoj vojsci.
 
Rodnjanski i Viripajev, koji se nalaze van Rusije, biće stavljeni u pritvor kada ruske vlasti budu uspele da ih privedu ili kada dvojica optuženih budu izručeni, sapštila je pres služba suda, prenosi Asošiejted pres.

Japan će primiti povređene ukrajinske vojnike na lečenje

Japan će primiti povređene ukrajinske vojnike na lečenje u sklopu napora da podrži Ukrajinu u njenoj borbi za odbranu od Rusije, izjavili su danas neimenovani izvori.
 
Nekoliko vojnika biće primljeno u Centralnu bolnicu samoodbrambenih snaga u Tokiju već sledećeg meseca na medicinsku negu i fizikalnu terapiju, rekli su izvori, preneo je Kjodo.

Rusija: Nastavljamo osvajati Bahmut

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da ruske snage nastavljaju osvajati zapadne delove Bahmuta.
 
Takođe su dodali da su tokom noći uništili veliko skladište oružja u Mikolajivu.

Ukrajinskim blogerima preti do osam godina zatvora

Šest ukrajinskih blogera suočava se sa kaznom do osam godina zatvora nakon što su identifikovani kao ljudi koji stoje iza videozapisa i fotografija snaga protivvazdušne obrane zemlje koji su se pojavili na internetu.
 
Pojedinci su "nezakonito širili" informacije o radu trupa tokom "masovnog ruskog napada na Kijev" u ranim jutarnjim satima juče, saopštia je ukrajinska bezbednosna služba.
 
Takođe su zabeležili uništavanje ruskih projektila, a vlasti kažu da bi na taj način "mogli otkriti lokaciju" PVO snaga.
 
"U roku od nekoliko minuta su te videosnimke preuzeli brojni Telegram kanali i ruska propagandna glasila", dodala je vlast.


Nemačka: Ruskom imovinom mogli bi platiti ratnu štetu Ukrajini

Ruska imovina mogla bi se koristiti za plaćanje ratne štete Ukrajini, kažu nemačke vlasti.
 
Nemačka vlada razmatra niz mehanizama za osiguranje štete, a ruska imovina je jedan od načina koji se istražuje, rekao je zvaničnik.

Hrvatska nastavlja da podržava Ukrajinu

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Rejkjaviku na samitu SE da je Hrvatska pristupila registru štete za Ukrajinu i nastavlja da bude snažno solidarna s tom zemljom u jeku ruske agresije.
 
"Temeljne vrednosti su napadnute. Sloboda je napadnuta. Demokratija je napadnuta. Ruska agresija na Ukrajinu nekako nas je sve probudila iz mira u kojemu je cela Evropa uživala decenijama nakon Drugog svetskog rata, kao i agresije u vreme Miloševićevog režima u zemljama bivše Jugoslavije, uključujući Hrvatsku", rekao je Plenković, prenela je Hina.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )