Foto: MO Rusije

U toku je 273. dan rata u Ukrajini

Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!
 
Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

15:45 

Iz ukrajinskog zarobljeništva vraćeno 35 ruskih vojnika Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je iz ukrajinskog zarobljeništva u Rusiju vraćeno 35 ruskih vojnika.

Kako je precizirano, oslobođeni vojnici biće prevezeni vojnim avionima u Moskvu na liječenje i oporavak. Njima će biti pružena neophodna medicinska i psihološka pomoć.

15:14 

Gašenje energetskih blokova Južnoukrajinske nuklearne centrale dovodi se u vezu sa uništenjem elektroenergetske mreže, prenosi portal „Strana“, pozivajući se na kompaniju „Energoatom“.

„To je zbog uništenja mreža. Sve je u redu sa stanicom. Nema gdje da se pusti struja“, rekao je Leonid Oleinik, predstavnik Energoatoma.

14:42

Medvedev nadgleda proizvodnju naoružanja


14:41

Eksplozije u Kijevu, jedna osoba poginula?

Niz eksplozija ođjeknulo je danas u ranim poslijepodnevnim časovima u Kijevu, pošto je Rusija pokrenula novi raketni napad na Ukrajinu, prenio je "Gardijan".
 
Rojters navodi, pozivajući se na gradske zvaničnke, da je u napadu jedna osoba poginula.
 
Eksplozije su se čule u regionima Dnjepropetrovsk i Nikolajev, a prijavljeno je nekoliko udara, dok je ukrajinska PVO uspjela da uništi pojedine projektile.
 
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je da se dogodio napad na ključnu civilnu infrastrukturu, a nakon eksplozija došlo je do nestanka električne energije u pojedniim mjestima.
 
Ruske snage u nedjeljama nakon povlačenja dijela svojih snaga na istočnu obalu Dnjepra, sve više gađaju kritčnu infrastrukturu u Ukrajini, podsjeća britanska novinska agencija.
 
Masivni ruski vazdušni napadi prekinuli su na duže vrijeme snabdijevanja strujom za desetak miliona potrošača, što je ukrajinski operater nacionalne elektro-mreže nazvao "kolosalnom štetom".


14:39 

Švajcarska uvodi embargo na izvoz robe vojne namjene Rusiji i Ukrajini

Švajcarska zabranjuje izvoz svog oružja u Ukrajinu i u Rusiju, uvodeći embargo protiv tih zemalja, saopštilo je švajcarsko Ministarstvo ekonomije.

„Federalni savet je, takođe, uveo embargo na robu vojne namjene protiv Rusije, djelimično ga proširivši i na Ukrajinu, s obzirom na neutralni status Švajcarske“, navedeno je u saopštenju.


14:29

"Ukrenergo": U svim regionima Ukrajine uvedena havarijska isključenja struje

U svim oblastima Ukrajine u srijedu su uvedena havarijska isključenja električne energije, saopštila je nacionalna energetska kompanija "Ukrenergo".
 
"Raketni napad i dalje traje, ali već su pogođeni objekti energetske infrastrukture.
 
U svim oblastima su u toku havarijska isključenja", navedeno je u saopštenju


14:26

Pogođeno nekoliko energetskih objekata u Ukrajini

Predstavnik kancelarije ukrajinskog predsjednika Kiril Timošenko izjavio je da je u srijedu pogođeno nekoliko energetskih objekata u nizu oblasti Ukrajine.
 
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je ranije danas širom Ukrajine.
 
Lokalni mediji su prenijeli da su se eksplozije čule u Kijevu, a gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko je potvrdio da je pogođen infrastrukturni objekat.
 
Prema informacijama lokalnih medija, na lijevoj obali grada prekinuti su vodosnabdijevanje i napajanje strujom.

14:26 

Ukrajinski mediji prenose da je do ovog momenta poznato da su izvedeni napadi na energetske objekte u:

— Kijevu
— Kijevskoj oblasti
— Višgorodu
— Odesi
— Odeskoj oblasti
— Dnjepropetrovsku
— Dnjepropetrovskoj oblasti
— Krivom Rogu
— Zaporožju
— Poltavi
— Poltavskoj oblasti
— Kremenčugu
— Svetlovodsku
— Nikolajevu
— Nikolajevskoj oblasti
— Očakovu
— Južnoukrajinsku
— Vinici
— Vinickoj oblasti (pogođena je Ladižinska termoelektrana)
— Lavovu
— Lavovskoj oblasti
— Hmeljnickoj oblasti
— Sumskoj oblasti

Potpuno bez struje su ostali:
 
— Kijev
— Kijevska oblast
— Dnjepropetrovsk
— Krivi Rog
— Poltava
— Mirgorod
— Zaporožje
— Nikolajev
— Odesa
— Odeska oblast (ceo region)
— Rovno
— Rovenska oblast
— Hmeljnicki
— Hmeljnica oblast
— Kremence-Podoljsk
— Kirovogradska oblast
— Harkov
— Luck
— Čerkasi
— Černigov
— Sumi
— Žitomir
 
Probleme s vodosnabdevanjem imaju:
 
— Kijev
— Sumi
— Nikolajev
— Harkov
— Dnjepropetrovsk
— Odesa
 
Havarijsko isključenje energetskih blokova:
 
— Južnoukrajinska nuklearna elektrana (Nikolajevska oblast)

14:25

Lavov bez struje

Lavov nakon eksplozija ostao bez struje.

14:18

Kadirov: "Likvidirano"

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je ruska vojska uspješno odbila napad protivnika u pravcu Hersona, likvidiravši do 200 militanata i nekoliko jedinica teške tehnike. "Usljed nepromišljenih dejstava neprijatelj je pretrpjeo teške gubitke. Prije svega, likvidirano je do 200 nacionalista, kao i nekoliko jedinica teške borbene tehnike i vozila predviđenih za transport vojske. Momci su otklonili opasnost maksimalno brzo i bez gubitaka, što potvrđuje visoki profesionalizam boraca iz puka 'Sjever'", napisao je Kadirov na Telegram kanalu.

Prema njegovim riječima, među ubijenim militantima je mnogo američkih i poljskih vojnika. "Smatram da tamo nema ni govora o takozvanim 'plaćenicima', a cijela ta legenda o međunarodnoj legiji je izmišljena samo da bi se sakrilo prisustvo vojnika NATO-a u Ukrajini", napisao je Kadirov.


13:44

Galuščenko: Rusija se služi gasnim ucenama

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko optužio je danas Moskvu da se služi gasnim ucjenama za geopolitičke svrhe, a nakon što je Gasprom saopštio da bi mogao da smanji gasne isporuke Moldaviji preko Ukrajine od 28. novembra.
 
Gasprom je zaprijetio smanjenjem isporuka gasa nakon optužbi da Ukrajina koči isporuke gasa namijenjene Moldaviji, podsjeća Rojters.
 
"Gasne ucjene su ustanovljena ruska praksa koju Kremlj nastavlja da koristi za geopolitičke svrhe. Pošto ih je porazila ukrajinska vojska na bojnom polju sada Rusi koriste prljave laži u vezi s gasom kako bi pokušali još jednom da okaljaju ukrajinsku međunarodnu poziciju", naveo je Galušcenko u pisanoj izjavi Rojtersu.
 
On je dodao da je Ukrajina decenijama pouzdana zemlja za tranzit gasa ka evropskim partnerima i da će nastaviti tako.


13:42

EP Rusiju označio kao državu-sponzora terorizma

Evropski parlament usvojio je danas Rezoluciju kojom je Rusija označena kao država-sponzor terorizma i u kojoj se navodi da su vojni udari na civilne mete "kršenje međunarodnog prava".


13:00

SAD su zauzele „umjereniju“ poziciju prema Rusiji u NATO-u, uprkos pozivima Britanije, istočne Evrope i Skandinavije da pojačaju rivalstvo, prenosi „Euraktiv“, pozivajući se na svoj izvor u alijansi.
 
Takav uzdržan pristup zagovaraju "tradicionalne" članice alijanse - Francuska, Turska, Italija i Grčka, piše list.
12:43

G7 za ograničenje cijene ruske nafte

Grupa sedam (G7) najrazvijenijih zemalja svijeta razmatra ograničenje cijene ruske nafte iz mora u rasponu od 65 do 70 dolara po barelu, izvještava Rojters pozivajući se na izjavu neimenovanog diplomate Evropske unije.
 
O tom prijedlogu su razgovarali i ambasadori 27 zemalja EU s ciljem postizanja zajedničkog stava do kraja dana.
 
Grupa sedam, uključujući Sjedinjene Države, EU i Australiju, trebalo bi da 5. decembra uvede ograničenje izvozne cijene za rusku naftu iz mora, kao dio sankcija prema Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, dodaje britanska agencija.

12:42

Proglašena uzbuna u Kijevu

U glavnom gradu Ukrajine Kijevu proglašena je vazdušna uzbuna.

11:27

Ova zima bi mogla biti najgora od Drugog svjetskog rata

Zbog restrikcija struje u Kijevu ova zima mogla bi biti najgora od Drugog svjetskog rata, izjavio je gradonačelnik ukrajinske prijestolnice Vitalij Kličko u intervjuu za njemački "Bild".
 
On je priznao da bi u najgorem slučaju moglo doći do evakuacije pojedinih dijelova grada.
 
"Moramo se pripremiti za najgori scenario", istakao je Kličko.


11:25

Blokirano više od 400.000 tona ruskog đubriva

Više od 400.000 tona ruskog đubriva blokirano je do sada u evropskim lukama zbog zapadnih sankcija, saopštio je danas šef ruske Komisije za proizvodnju i trgovinu mineralnim đubrivima (RSPP) Dmitrij Mazepin na sastanku sa predsjednikom Vladimirom Putinom.
 
"Glavni problem vjerovatno predstavlja činjenica da je velika količina đubriva zamrznuta u evropskim lukama. Uralhem je imao 262.000 tona blokiranog đubriva u lukama u Estoniji, Letoniji, Belgiji, Holandiji, Akron 52.000 tona, a EuroHem skoro 100.000 tona“, rekao je Mazepin, prenosi agencija Tas s.
 
On je dodao da je Komisija RSPP-a pokušala da riješi problem na mnogo načina kako bi obezbjedila isporuku đubriva namjenjenog tržištima u razvoju, uključujući Afriku.


11:23

Istanbul: Sastanak IAEA i Rusije o bezbjednosti NE Zaporožje

Prvi čovjek Međunarodne agencije za nuklearnu energiju pri UN (IAEA) Rafaelo Grosi sastao se danas u Istanbulu sa ruskom delegacijom, kako bi razgovarali o bezbjednosti u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje koju kontroliše Rusija, saopšteno je iz IAEA.
 
NE u Zaporožju, koju je Rusija zauzela ubrzo nakon invazije 24. februara, ponovo je protekog vikenda bila cilj artiljerijskih napada, zbog čega je IAEA povovo apelovala da se uspostavi zaštitna zona oko ovog nuklearnog postrojenja i tako spriječi nuklearna katastrofa, prenosi Rojters.


10:23

Ukrajina zabranjuje RPC?

U ukrajinskom parlamentu podnijet je nacrt zakona o zabrani Ruske pravoslavne crkve i vjerskih organizacija koje su u njenom sastavu u Ukrajini, izjavila je poslanica Rade Irina Friz.
 
"Registrovali smo nacrt zakona koji za cilj ima zabranu djelovanja Ruske pravoslavne crkve na teritoriji Ukrajine. Ovaj zakon takođe predviđa potpunu zabranu svih vjerskih organizacija i institucija koje su dio ili priznaju u bilo kom obliku podređenost u kanonskim, organizacionim i drugim pitanjima Rusku pravoslavnu crkvu", objavio je Friz na društvenim mrežama.
 
Prema njenim riječima, cilj prijedloga zakona je „spriječavanje prijetnji nacionalnoj bezbjednosti Ukrajine i obezbjeđivanje reda“.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )