Foto: Telegram

223. dan rata u Ukrajini.


Zbog redukovanog broja objava na Facebook za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte besplatnu aplikaciju cafe.ba ! Klikom OVDJE !


08:30

Sjeverni tok su digle u vazduh Sjedinjene Države, vjerovatno zajedno sa Poljskom - vodeći svjetski ekonomista Džefri Saks ne stidi se izraza

Mora se razumjeti da Saks nije ni prijatelj ni simpatizer Rusije, on je jedan od očeva ruskih devedesetih. On je, između ostalih, nadgledao „šok terapiju” u Rusiji, visoko cijenio „dostignuće” Jegora Gajdara.
 
Pa ipak, sada tvrdi da je sabotaža djelo Vašingtona, i insistira da svi u njegovom okruženju to razumiju, o tome jednostavno ne govore novinarima.



 

08:21

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
▪Ukrajinske snage nastavile su ofanzivu na naselja u pravcu Limana.

▪General-potpukovnik Bernikov imenovan je za komandanta Zapadnog vojnog okruga.

▪Oružane snage Ukrajine pokušavaju da napadnu liniju Oskol-Kremennaja ka oblasti Luganska.

▪Predsjednik Rusije Vladimir Putin preduzima mjere protiv odgovornih za nekvalitetno sprovođenje djelimične mobilizacije.

▪Ukrajinske snage nastavile su kontraofanzivu na sjeveru Hersonske oblasti.



08:00

NATO je upozorio zemlje članice da bi Rusija mogla da sprovede nuklearne testove na granicama sa Ukrajinom i na taj način „pokaže spremnost da upotrebi oružje za masovno uništenje“, navodi Tajms.
 
Prema jednom visokom izvoru u odbrambenoj industriji, NATO vjeruje da se testovi mogu obaviti u Crnom moru. Ovo bi bilo vjerovatnije od upotrebe taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini, piše list: iako takav scenario „nije isključen”, on nosi značajne rizike, uključujući i samu Rusiju, a ruski gradovi bi mogli da stradaju ako pogriješe, izvor rekao je za Tajms.


07:44

⚡Jedinice specijalnih snaga „Ahmat“ i Narodna milicija LNR u potpunosti kontrolišu situaciju na frontu u oblasti Severska i Lisičanska – sekretar Savjeta bezbjednosti Čečenije Apti Alaudinov

07:40

⚡ Švajcarska je odbila da prenese zamrznutu imovinu Ruske Federacije u Ukrajinu
Bern ovu opciju podrške Ukrajini ne smatra optimalnom.


07:32

Upali u zasjedu! Odgledajte do kraja!



07:20

Ukrajinski tenk kod Limana!



07:15

‼️ Generalni direktor Zaporoške nuklearne elektrane priznao da je sarađivao s ukrajinskom vojskom
 
⁉️ Generalni direktor Zaporoške nuklearne elektrane Igor Muraškov je priznao da je Kijevu davao informacije o dešavanjima u nuklearki, shvatajući da granatiranje dolazi od ukrajinske vojske, izjavio je on u intervjuu televiziji „Rosija 24“.
 
🗣 „Razgovarao sam sa saradnicima Oružanih snaga Ukrajine preko mesindžera, srž razgovora je bila u tome da sam prenosio informacije o trenutnom stanju na nuklearnoj elektrani“, rekao je Muraškov.
 

07:00

Rusija izvodi eksperimente sa stranim satelitima
 
🛰 Ruske Kosmičke snage izvode eksperimente sa stranim satelitima u orbiti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije povodom 65. godišnjice Kosmičkih snaga.
 
🗣 „Stručnjaci Glavnog centra za izviđanje situacije u kosmosu posebnu pažnju su posvijetili praćenju sastava i stanja orbitalnih grupacija stranih svemirskih sistema, kao i izvođenju eksperimenata u orbitama sa svemirskim letjelicama inostranih država“, saopštio je ruski vojni resor.

➡️ Kako se navodi u članku, generalnog direktora Zaporoške nuklearne elektrane su protjerali na teritoriju koja je pod kontrolom Ukrajine pod optužbom da je „obavljao aktivnosti koje su usmjerene na diskreditaciju organa vlasti Ruske Federacije“.
 
☢️ On je priznao da je shvatao do kakvih posledica mogu da dovedu granatiranja nuklearke.
 

00:16

Rusija uvodi sankcije skladištu gasa u Njemačkoj
 
⛽️ Rusija uvodi specijalne ekonomske mjere protiv operatora podzemnog skladišta gasa „Katarina“ u Njemačkoj, slijedi iz ukaza koji je odobrio ruski premijer Mihail Mišustin.
 
Pod sankcijama se našla kompanija za projektovanje, plasiranje i upravljanje „Erdgazšpajher pajsen GmbH“, zajedničko preduzeće koje su 2009. osnovali „Gasprom eksport“ i nemački „VNG AG“ na paritetnoj osnovi.
 

00:11



00:08



00:05

Najjača vojska u Evropi: da li je tako - Ribarova analiza sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine(analiza Ribara)
 
U pozadini nedavnih događaja, isti ljudi koji su se smijali Oružanim snagama Ukrajine 2014-2021. iznenada su počeli da govore o navodno velikom talentu za vojno rukovodstvo Zalužnog(ukrajinski general školovan u Rusiji), naprednom sistemu kontrole i potpunoj primjernoj obuci neprijateljskog osoblja. Ukrajinskoj komandi pripisani su svi zamislivi i nezamislivi atributi, pretvarajući Generalštab Ukrajine u neku vrstu idealne vojne mašinerije.
 
❓Da li je zaista tako?
 
Kao odgovor na pitanje, evo nekih objektivno potvrđenih činjenica:

▪️Značajna brojčana nadmoć Oružanih snaga Ukrajine u ljudstvu odavno nije tajna nikome sa obje strane fronta. I ne radi se samo o neuporedivo većem broju ukrajinskih formacija na liniji fronta, već o popunjavanju ruskih jedinica: ruski vojni dopisnici su više puta navodili konkretne primjere bataljona Oružanih snaga Rusije veličine voda.
 
▪️Često ukrajinska komanda koristi brojčanu nadmoć na primitivan način – napada masom opreme i pješadije „u čelo“. Neprijatelj trpi gubitke i povlači se, tako da će se poslije nekog vremena ponovo obrušiti na rusku odbranu na istim mjestima.

Ove riječi se lako mogu zamijeniti za propagandu, samo što ih potvrđuju mnogi video snimci iz pravca Nikolajev-Krivoj Rog. Poslednji jasan primjer je razbijanje kod Pravdina, koje je koštalo Oružane snage Ukrajine desetak komada opreme i zarobljenika.
 
▪️Sudeći po hronologiji borbi na jugu, neprijatelj napreduje u svim oblastima sa očekivanjem da će negdje ruska odbrana posustati i biti potisnuta. Nema govora o bilo kakvoj štednji snaga: selo Suhoj Stavok je već postalo sinonim za besciljno slanje ukrajinskih jedinica na klanje.

▪️Televizijske „glave koje govore“ vole da pričaju o ukrajinskim „taktikama malih grupa“ i drugim naprednim riješenjima. A u pozadini iskače snimak iz Davidovog Broda, gdje Oružane snage Ukrajine idu u napad u marš koloni: nakon uništenja dva tenka, jednostavno se zaustavlja na otvorenom polju i pada pod dejstvo ruske artiljerije.
 
Ako su Oružane snage RF zbog ovoga bile kritikovane na početku SVO, onda ukrajinska komanda radi potpuno isto poslije 8 mjeseci rata.

🔻I ne, mi ne potcjenjujemo borbene sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine, već samo insistiramo na trezvenom sagledavanju stvari. Jer precjenjivanje neprijatelja je gotovo štetnije od njegovog potcjenjivanja.
 
Gore navedene činjenice jasno pokazuju: ukrajinske formacije pod komandom istih generala objektivno trpe velike gubitke u ljudstvu i tehnici u ofanzivama na položaje na kojima se brani 20 ljudi. Oni prave glupe greške i slijede šablon.
 
Oni mogu da ispucaju čitave pakete HIMARS-a u nigdje i da dezinformišu sopstvenu komandu o uništenim skladištima, za koje se ispostavi da su stambene zgrade Hersona, Perevalska i Pervomajska.

❗️Stoga, Oružane snage Ukrajine mogu biti i treba da budu tučene
 
Ali važi i nešto drugo: ako Oružane snage RF nastave da se bore u divizijama veličine bataljona, ne promjene pristup organizaciji komandovanja i rukovođenja i sistemu kažnjavanja i ohrabrivanja ljudstva, onda se situacija na frontu neće mijenjati.
 
Neprijatelj će tada u potpunosti iskoristiti čak i običnu brojčanu nadmoć: Oružane snage Ukrajine i dalje imaju dovoljno opreme i ljudstva.
 
 
 
 


00:00

Novo rusko oružje "Posejdon" bi ovo uradio V.Britaniji


 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )