Foto: Telegram

RAT u Ukrajini – dan 135.

17:04

🏴‍☠Helikopter Mi-24 Oružanih snaga Ukrajine namjerno oslobađa toplotne zamke, uništavajući usjeve na poljima u Hersonskoj oblasti
 
Ukrajinski helikopter izvodi veoma čudne manevre na izuzetno maloj visini, očigledno ne da bi izbjegao eventualna raketna lansiranja na njega, već da bi nanijeo štetu poljoprivrednom zemljištu.
 

17:00

Ovi vozači dobro rade, preživjeli su. Jedno obično veče u Donjecku, običan put i, nažalost, granatiranje koje je već postalo uobičajeno.


16:50

Putin: Situacija na svjetskim tržištima hrane biće napeta

Situacija na globalnom tržištu hrane biće izazovna zbog pogrešnih postupaka Zapada, upozorio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na sjednici vlade.
 
"Usled okolnosti objektivne i subjektivne prirode, situacija na globalnim tržištima hrane će biti napeta. To je rezultat pogrešnih postupaka pojedinih naših (zapadnih) partnera, prije svega u sferi energetike i makroekonomske politike, jer sve ostalo proizilazi iz toga“, rekao je Putin, prenosi Tas s.
 
On je takođe upozorio da bi nastavak korišćenja sankcija protiv Rusije mogao da dovede do katastrofalnog rasta cijena na energetskim tržištima, pri čemu bi znatno više cijene energije pogodile domaćinstva širom Evrope.
 
"Da, znamo da Evropljani pokušavaju da zamijene ruske energetske resurse. Procjenjujemo da će rezultat tih aktivnosti biti rast cijena gasa na spot tržištu i povećanje cijene energenata za krajnje potrošače“, rekao je Putin na sastanku sa visokim državnim zvaničnicima koji je prenosila televizija, izvještava Rojters.
 
Ruski lider je dodao da sve to još jednom pokazuje da sankcije prema Rusiji nanose mnogo više štete onim zemljama koje ih uvode.
 
"Dalje korišćenje sankcija može dovesti do još težih, bez pretjerivanja, čak i do katastrofalnih posljedica na globalnom energetskom tržištu", ocijenio je.
 
Istovremeno, ruska novinska agencija navodi da je Putin saopštio da je proizvodnja nafte u Rusiji porasla od početka godine, dok je proizvodnja gasa blago opala.
 
"Proizvodnja nafte uključujući gasni kondenzat dostigla je 10,7 miliona barela dnevno u junu, što je za pola miliona barela više u odnosu na maj. Sveukupno, od početka godine do danas proizvodnja nafte je porasla za 3,5 procenata na godišnjem nivou, a proizvodnja gasa je smanjena neznatno, za 2,0 odsto, u prvih pet mjeseci“, precizirao je Putin.


16:30

„Belgorod“ – prva podmornica nosač „oružja sudnjeg dana“ – predata ruskoj mornarici
 
⚓️ Prva podmornica specijalne namjene „Belgorod“, nosač bespilotnog podvodnog aparata „Posejdon“, predata je ruskoj mornarici , saopštila je kompanija „Sevmaš“, koja je proizvela podmornicu.
 
💬 „Podmornica ‘Belogorod’ otvara za Rusiju nove mogućnosti u sprovođenju različitih istraživanja, omogućava realizaciju raznih naučnih ekspedicija i spasilačkih operacija u najudaljenijim predjelima Svjetskog okeana. Glavni zadatak je ispunjen“, navodi se u saopštenju.

☣️ Višenamjenska nuklearna podmornica „Belgorod“ je eksperimentalni brod za dronove „Posejdon“. Porinuta je u aprilu 2019. godine u „Sevmašu“. Redovni nosač „Posejdona“ biće nuklearna podmornica „Habarovsk“. Sve karakteristike ove podmornice su povjerljive.

16:26

"Ukrajina bi mogla da napadne most u Kerčkom moreuzu"

Ukrajina bi mogla da zada razoran udarac Kremlju napadom na most u Kerčkom moreuzu, koji povezuje kopnenu Rusiju sa Krimom, koristeći novoisporučene rakete Harpun, izjavio je bivši vrhovni komandant NATO, Filip Bridlav.
 
Bridlav, koji je bio vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu od 2013. do 2016. godine, rekao je za britanski "Tajms" da je napad na most opravdan agresijom Rusije na Ukrajinu sa svih strana.
 
"Kerčki most je legitimna meta", kazao je on.
 
Radi se o mostu dugačkom 19 kilometara koji spaja grad Kerč na Krimu i poluoostrvo Taman u Rusiji i izuzetno je važan Rusiji.
 
"Tajms" piše da se Rusi pripremaju za mogući napad Ukrajine na most.
 
"Rusija je agresor. Pokrenula je napade ne samo iz Ukrajine već i iz Rusije, Bjelorusije, sa Krima... Zato nema razloga da se iko pita da li je ispravno da Ukrajina napadne most i preduzme tako agresivnu akciju", rekao je Bridlav.

16:00

Ukrajinci odgovorili na Putinovu prijetnju

Mihajlo Podoljak, ključni savetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, odgovorio je na novu prijetnju Vladimira Putina.
 
Putin je ranije rekao da je "Rusija tek počela".
 
"37.000 mrtvih ruskih vojnika. Zajedno s ranjenima to je od 98 do 117 hiljada ljudi. Eliminisano 10 generala, 1.605 tenkova, 405 aviona i helikoptera pretvoreno u otpad. Rusija se još nije ni počela boriti? Zar Kremlj razmatra rat koristeći Staljinovu matematiku - 20 miliona mrtvih?", zapitao se Podoljak na Tviteru.

15:40

"Ukrajina će ostati nezavisna“

On je dodao da je agresor do sada u Ukrajini ukrao ili uništio desetine miliona tona sjemena kukuruza i suncokreta, namjerno izazvavši krizu sa hranom. Uprkos tome, Ukrajina "uspostavlja nove koridore za izvoz žita i sirovina“, svoj električni sistem je spojila sa evropskim, ima ogromna skladišta gasa o čijem bi punjenju pred zimu trebalo što prije razmišljati, rekao je Zelenski.
 
On je u govoru putem video linka istakao da je uvjeren da će Ukrajina ostati nezavisna i cjelovita sa svojom međunarodno priznatom teritorijom, nakon rata, koji, kako je rekao, želi da se okonča što prije.
 
"Vojno smo jaki i spremni da se borimo i po cijenu života“, rekao je ukrajinski predsjednik i dodao da ukrajinski vojnici-heroji brane svoju otadžbinu, ali i bezbjednost Evrope.
 
"Pobjedićemo svi zajedno – slava Ukrajini“, završio je govor ukrajinski predsednik, nakon čega je dobio ovacije i dug aplauz slovenačkog rukovodstva.

15:17

☦️ Kanada uvela sankcije ruskom patrijarhu Kirilu

Kanada je proširila ograničavajuće mjere protiv Rusije i uvela sankcije patrijarhu moskovskom i cijele Rusije Kirilu, saopšteno je na sajtu kanadske vlade. Sredinom juna Velika Britanija je uvrstila ruskog patrijarha u sankcioni spisak zbog njegove navodne podrške vojnoj operaciji u Ukrajini. Početkom juna je i Evropska unija htjela da uvede sankcije ruskom patrijarhu, ali je odustala zbog stava Mađarske. Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je tada rekao da smatra da je isključenje patrijarha Kirila sa sankcione liste EU za Mađarsku bilo principijelno pitanje zbog poštovanja slobode vjeroispovjesti. Kanada je u sankcioni spisak uvrstila Prvi kanal, Rusku državnu radio-televiziju, RT, Sputnjik i druge ruske medije. Sankcije su uvedene i protiv portparolke Ministarstva inostranih poslova Marije Zaharove. Na novom sankcionom spisku se nalazi 29 fizičkih i 15 pravnih lica.

15:05

Borelj: Lavrov nije pokazao poštovanje na samitu G20

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nije bio prisutan tokom većeg dijela popodnevnog zasjedanja članica G20 na Baliju i napustio je prostoriju nakon što je iznjeo svoje izlaganje, izjavio je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.
 
Borelj je kazao novinarima da je Lavrov završio svoje izlaganje i da nije sačekao da čuje izlaganje drugih, te da "nije pokazao poštovanje“, navodi Rojters.
 
Lavrov je ranije danas kritikovao zapadne zemlje zbog, kako je naveo, "bezumne kritike“ Rusije, navodi britanska agencija.
 
Na Baliju u Indoneziji danas je počeo sastanak ministara 19 najrazvijenijih zemalja sveta, zajedno sa Evropskom unijom.

14:56

Sergej Lavrov na sastanku sa argentinskim kolegom u Indoneziji

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )