Foto: Telegram

Rat u Ukrajini – dan 136. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

17:48

Ukrajinski vojnici miniraju bjelorusku granicu

Prema riječima general-potpukovnika Sergeja Najeva, komandanta ukrajinskih združenih snaga, preduzimaju se mjere za miniranje područja na bjeloruskoj granici sa kojih bi Bjelorusija mogla da napadne Ukrajinu, prenosi Novoe vreme.


17:17

6 ruskih projektila pogodilo je Nikolajev

Prema riječima gradonačelnika Nikolajeva Aleksandra Senkeviča, ujutru 9. jula ruske snage su ispalile šest projektila na Nikolajev, uništivši više zgrada.
 
Nema prijavljenih žrtava.

16:44

Susret Ukrajinaca i Rusa



16:35

Snimak eksplozije pumpe u Ukrajini



15:58

Vojni objekat nakon napada




14:10

Kremlj: Ukrajinske snage u Harkovu regrutuju zatvorenike

Zbog gubitaka i dezerterstva ukrajinske snage u brigadu u Harkovu regrutuju zatvorenike, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.
 
"Zbog velikih gubitaka i dezerterstva, jedinice 127. brigade Teritorijalne odbrane u Harkovu regrutuju zatvorenike koji izdržavaju kaznu u gradskim popravnim ustanovama“, stoji u saopštenju, prenose RIA Novosti.
 
Ukrajinska vojna komanda "na svaki mogući način" prikriva činjenice da trupe nemaju dovoljno osoblja, izjavio je prošle nedjelje portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov, prenosi TAS S.

13:49

Kiseljov: Snage LNR i Rusije napreduju ka Seversku

Snage samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) i Rusije napreduju ka gradovima Seversk, Artjomovsk i Soledar, izjavio je danas pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.
 
"Vojska Rusije je bukvalno prije dva dana oslobodila Georgijevku, koja je između Belogorovke i Severskog. Tu je bilo veoma jako uporište, ali ih je naša odvažna vojska istisnula odatle", rekao je Kiseljov za Sputnjik.
 
Prema njegovim riječima, istog dana su na prilazima Seversku artiljerci LNR izveli veliki napad na ukrajinske snage, koje su se povukle ka Kramatorsku.
 
"Naši odredi polako napreduju ka oblasti Artjomovska (Bahmuta), Sioledara. Na taj način ćemo i nadalje oslobađati naše teritorije", dodao je Kiseljov.
 
On je u ponedjeljak rekao da ruske snage napreduju ka Seversku iz dva pravca, odnosno iz Artemovska, preneo je TAS S.
 
Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov kazao je u četvrtak da su ruske Vazdušno-kosmičke snage eliminisale do 350 ukrajinskih vojnika i 20 oklopnih vozila koji pripadaju dvijema mehanizovanim brigadama i brdskoj jurišnoj brigadi kod Artjomovska.
 
Seversk se nalazi na istoku Ukrajine, oko 30 kilometara zapadno od Lisičanska. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da su ruske trupe preuzele kontrolu nad Lisičanskom i da je LNR potpuno pod kontrolom ruskih snaga.


13:19

Pušilin: Saradnja DNR i Krima preko Azovskog mora

Logistička saradnja Krima i Donbasa će se razvijati preko Azovskog mora, izjavio je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.
 
"Za nas je saradnja s Krimom krajnje važna, uključujući logistiku koja će se ostvarivati kroz unutrašnje rusko more, odnosno kroz Azovsko more“, rekao je Pušilin, preneo je Sputnjik.
 
On je to rekao tokom sastanka s liderom Krima Sergejom Aksjonovom u luci Marijupolj.

13:13

Blinken izrazio zabrinutost Vangu u petočasovnom razgovoru

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da je tokom današnjeg sastanka sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jijem bilo razgovara o agresiji Rusije na Ukrajinu i da je tom prilikom takođe izrazio zabrinutost zbog slaganja Pekinga sa Moskvom.
 
Blinken je ovu izjavu dao na konferenciji za novinare na indonežanskom ostrvu Bali, gde je na marginama ministarskog sastanka Grupe 20 (G-20) razgovaro sa Vangom danas nešto više od pet sati, navodi Rojters.
 
Podrška Kine ruskom ratu u Ukrajini komplikuje američko-kineske odnose u trenutku kada su već opterećeni razilaženjima i tenzijama oko brojnih drugih pitanja, saopštio je Blinken svom kineskom kolegi danas, prenjeo je AP.
 
U petočasovnom razgovoru, na njihovom prvom susretu od oktobra, Blinken je saopštio da je izrazio duboku zabrinutost ministru spoljnih poslova Vang Jiju zbog stava Kine o ruskim akcijama u Ukrajini i da ne vjeruje u navode Pekinga da je neutralan u sukobu.
 
On je rekao da je teško biti "neutralan'''' u sukobu u kojem postoji jasan agresor, ali da čak i kada bi to bilo moguće, "ne vjeruje da se Kina ponaša na neutralan način''''.
 
Bajdenova administracija se nadala da će Kina, u skladu sa svojom dugom istorijom suprotstavljanja, onome što vidi kao mješanje u njene unutrašnje stvari, zauzeti sličan stav sa Rusijom i Ukrajinom, i time doprineti međunarodnom poretku zasnovanom na pravu, prenosi AP.
 
Blinken je rekao kineskom ministru da će svaka država, uključujući Kinu, biti na gubitku ako taj poredak bude narušen.
 
Njih dvojica su se sastali dan nakon što su obojica prisustvovali skupu šefova diplomatija iz Grupe 20 koji je okončan bez zajedničkog poziva da se okonča ruski rat u Ukrajini ili plana kako da se izbore sa njegovim uticajem na bezbjednost hrane i energije.
 
Blinken je izjavio i da veruje da je Rusija izašla sa sastanka G-20 izolovana i sama, jer je većina učesnika izrazila protivljenje ratu u Ukrajini.
 
"Postojao je snažan konsenzus i Rusija je ostala izolovana“, rekao je Blinken govoreći o pojedinačnim osudama ruskog postupanja od strane više ministara, od kojih su neki izbjegli direktne razgovore sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, navodi AP.
 
Američki državni sekretar je izjavio i da je Lavrov ranije napustio sastanak, verovatno zato što mu se nije dopalo ono što je čuo od svojih kolega.
 
"Bilo je veoma važno da čuje glasno i jasno osudu ruske agresije iz cijelog sveta", rekao je Blinken.
 
On je još naveo da je sa Vangom razgovarao o nizu spornih pitanja, od carina i trgovine, i poštovanju ljudskih prava, do Tajvana i sporova u Južnom kineskom moru, koji su se dodatno zakomplikovali kineskim stavom o Ukrajini.
 
Blinken je rekao da je Tajvan, koji Peking smatra svojom teritorijom, samo jedno u nizu problematičnih pitanja.
 
Rekao je da je naglasio zabrinutost SAD zbog kineske „sve provokativnije retorike i aktivnosti u blizini ostrva i vitalnog značaja održavanja mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza.“
 
Dodao je da je takođe izrazio zabrinutost za ljudska prava u vezi sa manjinama na Tibetu i u zapadnom kineskom regionu Sinđang.
 
Pred današnji sastanak Vang je rekao novinarima da su „Kina i Sjedinjene Države dve velike države, i da je neophodno da održavaju normalnu komunikaciju.
 
"Moramo da razgovaramo kako bi zajednički obezbijedili da će naši odnosi nastaviti da napreduju pravim putem“, naglasio je Vang.
 
Danijel Rasel, najviši američki diplomata za istočnu Aziju pod bivšim predsjednikom Barakom Obamom, koji ima bliske kontakte sa zvaničnicima Bajdenove administracije, rekao je Rojtersu da veruje da će ključni cilj sastanka biti istraživanje mogućnosti ličnog susreta Bajdena i Sija, prvog od kada predvode dve države, vjerovatno na marginama samita G20 na Baliju u novembru.
 
Uprkos njihovom strateškom rivalstvu, dvije najveće svjetske ekonomije nastavljaju da budu glavni trgovinski partneri, a Bajden razmatra ukidanje carina na veliki broj kineske robe kako bi se izborio sa rastućom američkom inflacijom prije novembarskih izbora za Kongres, navodi britanska agencija.

12:32

Rogozin odbio razgovor sa šefom NASA

Generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin izjavio je danas da nema nameru da razgovara o bilo čemu sa šefom NASA-e Bilom Nelsonom dok ne budu ukinute sankcije preduzećima Roskosmosa.
 
"Nema o čemu da se razgovara. Neka prvo ukinu sankcije", rekao je Rogozin na TV "Rosija-24", prenosi RIA Novosti.
 
Dodao je da je Nelson želio da razgovara sa njim telefonom nakon što su ruski kosmonauti razvili zastavu samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS).
 
Na sajtu Roskosmosa u ponedjeljak je objavljena fotografija na kojoj se vidi kako ruski članovi ekspedicije na MKS poziraju sa zastavom LNR.
 
Nakon toga je NASA saopštila da Rusija koristi MKS u političke svrhe kako bi podržala svoje snage u sukobu u Ukrajini, ocjenjujući da je to nespojivo sa osnovnim zadatkom MKS, a to je razvoj nauke i tehnologije u miroljubive svrhe.
 
Rogozin je na to odgovorio da su SAD prve prekršile princip "kosmos van politike“, lišavajući Rusiju pristupa međunarodnom tržištu mikroelektronike i komercijalnih porudžbina.

12:00

Projekat @vargonzo je dobio ekskluzivne snimke 2. armijskog korpusa LNR koji prelazi Severski Donec.
 
Ovaj prelaz je odigrao ključnu ulogu u zauzimanju Lisičanska – još jednu pobjedu savezničkih snaga nad ukrajinskim snagama.



11:56

Oružane snage RF likvidiraju pozicije Oružanih snaga Ukrajine u Nikolajevskoj oblasti: uništeno je više od 75 nacionalista i oko 30 komada tehnike. Video snimak Ministarstva odbrane Ruske Federacije.










Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )