Foto: Telegram

Sto trideset i četvrti dan rata u Ukrajini! Rat uživo pratite i dalje na cafe.ba!

20:00

Kadirov uz novi "muzejski eksponat"!



19:51

Međunarodne rezerve Rusije ostale nepromijenjene

Međunarodne rezerve Rusije ostale su praktično nepromijenjene tokom ove nedelje i 1. jula su iznosile 586,8 milijardi dolara, navodi se u saopštenju Banke Rusije.
 
One su 24. juna 2022. bile na nivou od 586,1 milijardu dolara, stoji u saopštenju, navodi TAS S.
 
Međunarodne rezerve Rusije su visokolikvidna strana sredstva dostupna kod Banke Rusije i ruske vlade i sastoje se od strane valute, valute Međunarodnog monetarnog fonda pod nazivom "specijalna prava vučenja" (SDR), koja se može mijenjati za nacionalna sredstva ili devize, ali njom mogu raspolagati samo vlade država, i monetarnog zlata.
 
Guverner Banke Rusije Elvira Nabiulina izjavila je ranije da zlatne i devizne rezerve Rusije vrijede oko 300 milijardi dolara, prenosi ruska agencija.

19:16

Ministarstvo odbrane Rusije dobilo je seriju oklopnih vozila za spasavanje BREM-1M, koja se koriste za evakuaciju tenkova sa ratišta. Oprema se takođe može koristiti za obnavljanje infrastrukture. Ovo je saopšteno u pres-službi Uralvagonzavoda.



19:10

RATNI BRIFING

Harkovska zamka - Rusi nastavljaju da izluđuju Ukrajince udarajući ih izdaleka, dok Ukrajinci ne mogu da se povuku iz ovako važnog grada.

Slavjansk: Krasnopolje još nije zauzeto uprkos žestokim borbama.

Seversk: otkrivena nova ukrajinska taktika.

Elektrana Uglegorsk – očajnički napad ukrajinskih strateških rezervi radi deblokade poluokruženih garnizona sela Novoluganskaja i elektrane Uglegorska nije bio uspješan, ali su Ukrajinci usjpeli da zauzmu selo Veršina u krvavoj i teškoj borbi, ali su ih Vagnerovi ljudi zaustavili iz daljeg napredovanja. Značajni gubici na obe strane.

19:00

📹🚓 Snimak prikazuje kako policija Zakarpatske oblasti u Ukrajini pokušava da uruči pozive za mobilizaciju u nudističkom kampu u blizini vodopada Šipit.
 
🏕 Neki od kampera su, kada su ugledali snage bezbednosti, počeli da beže.



18:40

🗣 Čečenski lider Ramzan Kadirov istakao je da Boris Džonson napušta mjesto britanskog premijera  sa „mnogo novca zarađenog u Ukrajini”.
 
💬 „Premijer je uspeo da uzme maksimum od novca koji je poslat kao pomoć Ukrajini i više nema šta da ulovi na tom mjestu. Obezbijedio je penziju ne samo sebi, već i svojoj djeci“, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.
 
💶 Prema riječima čečenskog lidera, šema krađe novca britanskih poreskih obveznika prolazi kroz Ukrajinu – najpogodniji kanal za prevaru danas.
 

18.32

Ruska vojska prilazi Slavjansku!



18:25

Vojnici AFU nastavljaju da apeluju na katastrofalnu situaciju na frontu
 
Osoblje 24. brigade Oružanih snaga Ukrajine žali se da ih bacaju „na meso“ sa mitraljezima u rukama protiv tenkova, artiljerije i avijacije, kao i na to kako dolaze od ruske vojske.
 
 Zbog toga je ukrajinska vojska odbila da ispunjava svoje dužnosti u sastavu jedinica 24. brigade.


18:20

Rovovi, zemunice i tuneli kilometrima – u šumama i na zelenilu između Lisičanska i Severska 


18:07

Putin: Znamo kad je počela kriza

Ukrajina je vršila izolaciju i genocid nad ljudima u Donbasu, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Ovo je izolacija i genocid, ako se ima u vidu vojni pritisak koji prati već osam godina", rekao je Putin tokom sastanka sa pobjednicima takmičenja "Lideri Rusije".

Zapad pokušava da prebaci krivicu za aktuelnu krizu oko hrane na Rusiju, ali su problemi počeli znatno ranije zbog poteza koje je vukao Zapad, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.
 
"Na Zapadu danas govore mnogo o tome šta se dešava i prebacuju krivicu na Rusiju za aktuelnu krizu oko hrane", rekao je Putin, preneo je TAS S.
 
On je dodao da su eksperti "svakako svjesni da je kriza počela da se manifestuje u vrijeme borbe protiv pandemije korone".
 
"Kriza je nastala kada su razvijene privrede počele da zloupotrebljavaju svoj monopolski položaj u monetarnoj sferi i kada su se upustili u štampanje novca", naveo je Putin.

17:26

Džonson obećao Zelenskom dalju podršku

Britanski premijer Boris Džonson obećao je ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom u telefonskom razgovoru da će i u narednim nedeljama sa svojim patnerima raditi na okončanju blokade izvoza žitarica iz Ukrajine, saopštio je Džonsonov portparol.
 
Zelenski je zahvalio Džonsonu na njegovoj odlučnoj podršci Ukrajini i dodao da je ukrajinski narod zahvalan Velikoj Britaniji.
 
Džonson je na kraju razgovora poručio Zelenskom da je „heroj i da ga svi vole“, navodi Rojters.


15:58

Lideri Poljske i Litvanije obilaze NATO trupe na granici

Pedsjednici Poljske i Litvanije planirali su danas da se sastanu s trupama NATO-a sa obje strane granice kako bi demonstrirali odbrambenu spremnost alijanse na lokaciji koja se smatra strateški važnim "uskim grlom".
 
Suvalki jaz od rata u Ukrajini privlači veliku pažnju, a predstavlja granični pojas od 70 kilometara povezuje Litvaniju, Estoniju i Letoniju sa drugim članicama NATO-a, a ujedno se nalazi i između ruske eksklave Kalinjingrada i Bjelorusije, prenosi AP.
 
Poljski predsjednik Andžej Duda i predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda, u pratnji ministara odbrane svojih zemalja, najavili su da će posmatrati vježbe mobilne komandne jedinice Multinacionalne divizije Sjeveroistok, predvodjene SAD, u mestu Šipliški u Poljskoj.
 
AP dodaje da bi njih dvojica zatim trebalo da otputuju u Marijampoli u Litvaniji da se sastanu sa logističkim bataljonom predvođenim Njemačkom.
 
Na nagovor Poljske i baltičkih država, lideri NATO-a su na samitu prošle nedjelje u Madridu odlucili da značajno povećaju broj trupa u istočnoj Evropi. Dodaje se da će bataljoni koji broje stotine vojnika biti pretvoreni u brigade sa hiljadama uniformisanih ljudi.

15:55

Njemačka: Ne možemo da isporučimo oklopne transportere Ukrajini

Ministar odbrane Njemačke Kristina Lambreht izjavila je da Berlin ne može da isporučuje Ukrajini oklopne transportere „Fuchs“ zbog potrebe da se održi odbrambena sposobnost Bundesvera.

"Podržavamo Ukrajinu u svemu mogućem i što se čini odgovorno. Ali moramo garantovati odbrambenu sposobnost Njemačke", rekla je Lambrehtova.
 
Ranije je opoziciona partija Hrišćansko-demokratska i Hrišćansko-socijalna unija saopštila da su takve isporuke neophodne.

15:52

Lavrov: Podrška Zapada militarizmu Kijeva neprihvatljiva

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocijenio je danas da je podrška Zapada militarizmu Kijeva neprihvatljiva.
 
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Lavrov je to rekao kada se sastao sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom na marginama sastanka ministara inostranih poslova G20 u Indoneziji, prenosi agencija TASS.

15:51

"Ofanziva će brže napredovati"

Nakon što savezničke snage razbiju oslabljenu ukrajinsku vojsku u Donbasu, ofanziva će brže napredovati, izjavio je zamenik ministra informacije DNR Danil Bezsov.
 
"Odbrana im se rasipa, jer su gubici ogromni", rekao je on.

15:34

Kirilenko: Najmanje sedam civila ubijeno u ruskim napadima

Najmanje sedam civila je ubijeno, a dvoje ranjeno u ruskim napadima u oblasti Donjecka na istoku Ukrajine u protekla 24 sata, saopštio je danas regionalni guverner Pavlo Kirilenko.
 
"Rusi su ubili sedam civila, tri u gradu Torecku, dva u Avdijevki, jednog u Kodemi i jednog u Seversku. Još dvije osobe su povrijeđene", objavio je na Telegramu Kirilenko, preneo je Gardijan.
 
Dodao je da je "trenutno nemoguće" da se utvrdi tačan broj žrtava za Marijupolj i Volnovahu.
 
U međuvremenu, gradonačelnik Slavjanska Vadim Ljah rekao je da se i taj grad u blizini Kramatorska našao na udaru vatre.
 
Rekao je da su neki stanovnici povrijedjeni i pozvao ljude da ne izlaze napolje, osim ukoliko to nije neophodno. Ukrajinsko predsjedništvo je u odvojenom saopštenju navelo da je nekoliko lokaliteta u oblasti Donjecka bilo izloženo višestrukoj artiljerijskoj i raketnoj vatri.

14:23

Lavrov doputovao na Bali na samit G20

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov doputovao je na indonežansko ostrvo Bali gde će učestvovati na samitu G20 i imati priliku da lično odgovori najžešćim kritičarima rata u Ukrajini.
 
Sastanak ministara inostranih poslova G20 traje do petka u Indoneziji koji treba da se uhvate ukoštac sa geopolitičkim pritiscima i globalnom krizom hrane za čiji uzrok zapadne sile vide u ratu u Ukrajini.
 
Lavrov je planirao da se sastane sa nekim kolegama iz G20 na marginama samita, prenijela je ruska novinska agencija Tas, ali su njemačka šefica diplomatije Analena Berbok i državni sekretar SAD Entoni Blinken već isključili tu mogućnost.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )