Foto: Telegram

Rat u Ukrajini danas je ušao u 103. dan. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

14:55

Poljski donirani tenk u ruskim rukama!



14:52

70 raketa po Donjecku! 


14:45


❗️ Moskva: Ako se nastave ukrajinske sajber-provokacije uz pomoć SAD, odgovor Rusije biće odlučan
 
🗣 Ukrajina uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država izvodi sajber-napade na kritičnu infrastrukturu Rusije, ako se provokacije nastave, odgovor će biti čvrst i odlučan, navodi se u izjavi direktora Odjeljenja za međunarodnu informacionu bezbjednost Ministarstva spoljnih poslova Rusije Andreja Krutskih.

🗯 „Pod maskom parola u odbranu demokratije SAD su pokrenule sajber-agresiju na Rusiju i njene saveznike. Koriste ‘režim Zelenskog’ i ‘IT armiju’ koju je on stvorio da izvrše kompjuterske napade na našu zemlju. Napadi koji koriste informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) na kritičnu infrastrukturu u Rusiji su u stalnom porastu“, rekao je Krutskih.
🗯 „Pod takvim uslovima ne gajimo iluzije o spremnosti administracije na zdrave, pragmatične pregovore o međunarodnoj informacionoj bezbednosti. Istovremeno, ne preporučujemo Sjedinjenim Američkim Državama da provociraju Rusiju na uzvratne mere – otpor će svakako uslediti, biće čvrst i odlučan“, upozorio je on.
 

14:41

Nova grupa iz Čečenije odlazi u Ukrajinu!



14:33

Razgovor Zelenskog i Džonsona

Jutros su telefonom razgovarali Boris Džonson, kome se danas glasa o povjerenju , i Volodimir Zelenski.
 
Tema razgovora bila je deblokada luke.



14:30

Prijavljeno je teško granatiranje Donjecka


14:23

Rusi žestoko napadaju Severodonjeck

Žestoke borbe u gradu Sjeverodonjeck u epicentru ruske ofanzive su nastavljene gde je borbena situacija "prilično dinamična" a situacija u gradu pogoršana, izjavio je danas guverner Luganska Sergej Hajdaj.
 
"Naši defanzivci su uspjeli da sprovedu kontraofanzivu i oslobode skoro polovinu grada, ali se situacija sada ponovo pogoršala. Naši momci brane pozicije u industrijskoj zoni na periferiji grada", rekao je Hajdaj.
 
On je naveo da je granatiranje Severodonjecka je pojačano i da ruske snage uništavaju sve u skladu sa svojom strategijom spaljene zemlje kojom se tokom povlačenja namjerno uništava sve što bi moglo poslužiti neprijatelju. Hajdaj je rekao da su Rusi nastavili intenzivno bombardovanje i obližnjeg Lisičanska gde su granatirali humanitarni centar i uništili pekaru zbog čega je u protekla 24 sata grad napustilo 98 osoba.
 
"Rusi imaju ogromnu količinu opreme i ljudstva, prikupili su mnogo rezervi", rekao je on i dodao da je ključni autoput između Bahmuta i Lisičanska pod stalnim granatiranjem iako je i dalje u ukrajinskim rukama.

14:14

Rogozin zaprijetio

Generalni direktor ruske državne kompanije Roskosmos Dmitrij Rogozin zaprijetio je Bugarskoj, Rumuniji i Crnoj Gori interkontinentalnom balističkom raketom "Sarmat" zbog odluke da ne dozvole prelet aviona kojim je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov trebalo da otputuje u Srbiju.
 
"Zašto je dobar Sarmat? Neće tražiti od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku istoriju dozvolu za let. Kao ni neki Šveđani", napisao je Rogozin na Telegramu.


13:16

Peskov: Potrebni razgovori sa SAD o nuklearnom oruzju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je Rusija zainteresovana za razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama o nuklearnom oružju, ali i dodao da su male mogućnosti da će pregovori biti održani u ovom trenutku.
 
"Zainteresovani smo i vjerujemo da će se nastaviti pregovori i diskusije o ovoj temi, s obzirom na tektonske promjene koje vidimo.....ovakvi razgovori su potrebni cijelom svijetu", rekao je novinarima Peskov, prenosi agencija Rojters.


13:15

Zelenski: Džonson potvrdio novi britanski paket vojne pomoći Ukrajini


 
12:43

Peskov o otkazivanju posjete Lavrova: Jasan stav o Srbiji

Zatvaranje neba od strane jednog broja zemalja za avion ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova na putu ka Srbiji pomjeriće raspored susreta.
 
To je rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
 
"Naravno, ovakvi neprijateljski postupci prema našoj zemlji i našim visokim funkcionerima ne mogu da izazovu veće probleme, ali mogu dovesti do toga da se rasporedi nekih razgovora pomjere", rekao je Peskov.

12:29

"Ne možemo da stojimo po strani"

Premijer Velike Britanije Boris Džonson objavio je svoju prvu izjavu otkad su se u javnosti pojavile najave o izglasavanju nepovjerenja, o čemu će Konzervativci odlučivati danas, komentarišući raniju odluku Londona da pokloni rakete dugog dometa Ukrajini.
 
"Ne možemo da stojimo po strani dok ruska dalekometna artiljerija sravnjuje gradove i ubija nevine civile. Velika Britanija će ukrajinskim Oružanim snagama pokloniti višestruke raketne sisteme kako bi mogli efikasno da odbiju kontinuirani napad Rusije", napisao je Džonson na tviteru.
 
Ministar odbrane Ben Volas najavio je ranije danas da će Britanija poslati lansere M270, koji mogu da pogode ciljeve udaljene do 80 kilometara precizno vodjenim raketama.



12:11
 
Odbor Dume odobrio nacrt zakona o veleizdaji

Komitet za državna pitanja i zakonodavstvo ruske Dume odobrio je nacrt zakona kojim se sankcioniše čin veleizdaje i prelaska na neprijateljsku stranu tokom ratnog sukoba u kojem učestvuje Rusija, saopšteno je danas iz Dume.
 
"S obzirom na to da izmjene zakonske regulative u ovoj sferi imaju za cilj bezbjednost Ruske Federacije i očuvanje ustavnog poretka, Odbor za državna pitanja i zakonodavstvo ruske Dume odobrava koncept nacrta saveznog zakona i preporučuje Dumi da ga prihvati", navodi se u saopštenju koje je preneo TAS S.

12:01

Moskva: Ruske snage oborile ukrajinski MiG-29 i 13 bespilotnih letjelica

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage oborile ukrajinski avion MiG-29 i uništile 13 bespilotnih letjelica ukrajinske vojske sredstvima protivvazdušne odbrane, prenosi Izvestija.
 
Portparol Igor Konašekov rekao je da su raketne trupe i artiljerija pogodile sedam komandnih mjesta, 34 vatrena položaja artiljerijskih i minobacačkih jedinica.
 
Dodaje se da su visokoprecizne rakete sa vazdušnim lansiranjem pogodile četiri neprijateljska komandna mjesta i 15 područja akumulacije ljudstva i opreme.


11:23

Kina: Sankcije ne mogu da riješe ukrajinsku krizu

Nove sankcije Rusiji ne olakšavaju situaciju u Ukrajini, a Evropa i cijeli svijet za njih plaćaju visoku cijenu, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan komentarišući šesti paket evropskih sankcija Rusiji.
 
"Činjenice dokazuju da sankcioni pritisak nije pravi način za rješavanje ukrajinske krize. Velike i neselektivne sankcije koje su neke zemlje uvele Rusiji nisu ni najmanje ublažile situaciju u Ukrajini, naprotiv, Evropa i svijet platili su za njih visoku cenu“, rekao je diplomata.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )