Foto: Telegram

Rat u Ukrajini – dan 136. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

12:00

Izložba zarobljenog oružja u Lisičansku!



11:56

💥Oružane snage RF likvidiraju pozicije Oružanih snaga Ukrajine u Nikolajevskoj oblasti: uništeno je više od 75 nacionalista i oko 30 komada tehnike. Video snimak Ministarstva odbrane Ruske Federacije.



11:34

🚀Rusija je danas snažno granatirala istočni ukrajinski region Donjeck, saopštio je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

Prema preliminarnim informacijama, rekao je on, Rusi su izveli raketni napad na grad Druzhkivka. Pogođeni su bolnica, palata kulture, stambeni objekti i igrališta, rekao je Kirilenko i dodao da se čeka informacija o nastradalima.


11:34

Peskov: Putin neće prisustvovati Abeovoj sahrani

Predsjednik Rusije Vladimir Putin neće prisustvovati sahrani bivšeg premijera Japana Šinza Abea, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za TAŠ.
 
Peskov je naveo da Putin neće prisustvovati Abeovoj sahrani, a da prisustvo drugih zvaničnika zavisi „od protokolarnih pravila“, prenosi TAS S.
 
On je ranije izjavio da Kremlj duboko žali zbog smrti bivšeg japanskog premijera i izrazio saučešće narodu Japana.
 
Sahrana Šinza Abea održaće se 12. jula ove godine u njegovom rodnom gradu Šimonoseki, prenosi TAS S, pozivajući se na agenciju Kjodo.
 
Abe je ubijen u gradu Nara juče dok je držao govor prilikom političke kampanje uoči parlamentarnih izbora u Japanu zakazanih za 10. jul ove godine, navodi TAS S.

11:08

Oslobođena Grigorjevka

Snage Donbaskih republika i Rusije oslobodile su selo Grigorjevka kod Severska u Donjeckoj Narodnoj Republici, gdje se nalazio utvrđeni pojas Oružanih snaga Ukrajine.
 
Ovo je za TASS saopštio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike Vitalij Kiseljev.
 
"Naše jedinice su zauzele naselje Grigorjevka. Bilo je veoma veliko utvrđeno područje, ali naše jedinice su ga zauzele. Istjerale su ukronaciste odatle. I istjerali su ih takvom brzinom i sa takvim gubicima da ni ne pišu o tome u ukrajinskim medijima“.
10:54

Britanija: Rusija povlači rezervu ka Ukrajini za ofanzivu

Rusija premješta rezervne jedinice iz cijele zemlje i okuplja ih u blizini granice sa Ukrajinom za naredne ofanzivne operacije, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba.
 
U najnovijem izveštaju Ministarstva odbrane Velike Britanije se precizira da se radi o novim pešadijskim jedinicama koje koriste oklopna vozila tipa MT-LB, koja su bila dugoročno skladištena, prenosi Rojters.
 
Britanski obavještajci navode i da je Rusija dugo vremena smatrala da su takva vozila neprikladna za operacije podrške pešadiji.
 
Usprkos nedavnim izjavama ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je rekao da ruska vojska "nije ni počela" u Ukrajini, većina pojačanja je prikupljena ad hoc i opremljena zastarjelom ili neprikladnom opremom, tvrde britanski obaveštajci, preneo je Gardijan.



10:07

"SAD po svaku cijenu žele da produže rat"

Sjedinjene Američke Države nastavljaju da isporučuju Ukrajini sve više naoružanja. Uključujući visokomobilni artiljerijski raketni sistem M142, poznat i kao HIMARS, zato što po svaku cijenu žele da produže rat, navodi se u saopštenju ruske ambasade u Vašingtonu. Saopštenje je uslijedilo nakon odluke američkog predsjednika Džozefa Bajdena da Ukrajini dodijeli još jedan paket vojne pomoći, vrijedan oko 400 miliona dolara, prenosi TAS S.
 
"Obratili smo pažnju na saopštenje Pentagona o predstojećem slanju Ukrajini još četiri sistema ''himars''. Iza takve odluke stoji nezadrživa želja Vašingtona da produži konflikt po svaku cijenu, tako što će slanjem naoružanja kompenzovati sve veće gubitke naconalističkih bataljona i Oružanih snaga Ukrajine“, navodi se u saopštenju ruske ambasade u SAD.


08:24

Rezničenko: Ruske snage granatirale Krivi Rog

Ruske snage granatirale su jutros Ingulecki okrug Krivog Roga, u centralnoj Ukrajini, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko.
 
On je na Telegramu napisao da je poginula 41-godišnja žena, a da su dvije osobe sa ranama od gelera smještene u bolnicu, prenosi Ukrinform.
 
Naveo je da su oštećeni škola i nekoliko kuća.

08:06

Predsjednik SAD Džo Bajden potpisao je ukaz o izdvajanju nove tranše vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 400 miliona dolara, saopšteno je iz Bijele kuće.


08:05

Ukrajinska vojska je jutros ispalila na Gorlovku osam mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.



08:03

Gajdaj: Ruske snage napreduju zapadno od Lisičanska

Načelnik Luganske regionalne administracije Sergej Gajdaj izjavio je da ruske snage pokušavaju da dođu do administrativne granice sa Donjeckom oblašću i da su postigle manje uspjehe.
 
Gajdaj je na Telegramu napisao da ruske snage izvode ofanzivne operacije duž cijele linije fronta od Popasne do Kremene, kao i artiljerijsko granatiranje, prenosi Interfaks Ukrajina.
 
Prema njegovim riječima, ruske trupe nastavljaju napredovanje zapadno od Lisičanska.


08:00
 
Wagner trupe kod zgrade SBU u Lisičansku!



Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )