Foto: Telegram

U toku je 283. dan rata u Ukrajini


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


19:00

Front Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu može da se sruši zbog greške američkih oficira

Detalji:
 
25. novembra jedinice 58. motorizovane pješadijske, 54. odvojene mehanizovane i 71. jurišnenbrigade Oružanih snaga Ukrajine pokušale su da napadnu položaje PMC Vagner istočno od Bahmuta. 
 
Kako navodi Vojna hronika, napad na položaje PMC-a bio je planiran od početka novembra, ali je njegovo sprovođenje obustavljeno zbog velikih gubitaka.

Nakon dolaska u Bahmut (Artjomovsk) zaposlenih u američkom PMC „Mocart“ (Mocart Group), o čemu je ranije izvještavala Vojna hronika, kao i pojačanja Oružanih snaga Ukrajine iz pravca Hersona, nastavljeno je planiranje napada pod rukovodstvo američkih oficira.
 
Međutim, prilikom pokušaja izvođenja operacije i otvaranja fronta prema PMC Vagner i NM DNR, poginulo je najmanje 75 (prema drugim izvorima - 95) vojnika 13., 15. i 16. motorizovanog pješadijskog bataljona.
 
Kada su se jedinice OSU povukle na prvobitne položaje, ruske snage su uz pomoć dronova, uspjele da pronađu lokaciju poljskih štabova i improvizovanih kasarni, opremljenih kako u Bahmutu, tako i u najbližim predgrađima.

Nakon dodatnog izviđanja ciljeva, „orkestar“ je uspjeo da udari u štab i skladišta 241. brigade Teritorijalne odbrane u Berhovki i Paraskovjevki, kao i niz drugih kritičnih objekata Oružanih snaga Ukrajine u predgrađu S. Bahmut, uključujući centar komandovanja 44. artiljerijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u Časovom Jaru.
 
Prema radio-prisluškivanju Oružanih snaga Ukrajine, ukrajinska vojska je nakon udara hitno zatražila pojačanje u štab komande Vostok. 

Gubici Oružanih snaga Ukrajine tokom udara, prema preliminarnim podacima, kretali su se od 150 do 250 ljudi, što je posebno uočljivo zbog velikog priliva „dvije stotinke“ od početka novembra.

Poremećaji komunikacije i komandovanja i kontrole već su doveli do dezorganizacije odbrane periferije grada, a uz tempo ofanzive Vagnerovog PMC-a, to bi moglo da izazove kolaps fronta Oružanih snaga Ukrajine na severu. , sjeveroistočni, istočni i jugozapadni sektori.
 
 

18:50

Bahmut



18:42 

Bezbjednosna situacija u pravcu Ukrajine je nepredvidiva, ali bjeloruske oružane snage je drže pod kontrolom, preduzimajući neophodne mere, izjavio je ministar odbrane Bjelorusije Viktor Hrenjin za TV „OHT“, odgovarajući na pitanje o prijetnjama iz ukrajinskog pravca.

Hrenjin je takođe prokomentarisao potencijalne rizike po Bjelorusiju u slučaju da Kijevu budu isporučeni raketni sistemi „Patriot“, istakavši da to neće predstavljati dodatnu opasnost po Minsk.

Ministar je, govoreći o situaciji na zapadnoj granici istakao i da Bjelorusija primjećuje aktivnosti koje sprovodi NATO.


18:36 

Ruski specijalci uništili su u selu Berestovo hangare sa ukrajinskom vojnom tehnikom.

Kako je u izjavi za Sputnjik rekao obavještajac iz sastava specijalnih jedinica Zapadnog vojnog okruga, tom prilikom eksplodirala je samohodna haubica i municija.

17:32

Ruska vojska izgradila veliku vojnu bazu u Marijupolju

Rusija konsoliduje svoje vojno prisustvo u osvojenom lučkom gradu Marijupolju izgradnjom velike vojne baze, pokazuju satelitske fotografije kompanije Maksar.
 
Novi kompleks u obliku slova U nalazi se u blizini centra grada, preneo je Bi-Bi-Si.
 
Na njegovom krovu se vidi crvena, bijela i plava zvijezda ruske vojske sa natpisom: "Za Marijupoljce".


15:24 

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu doputovao je u Bjelorusiju gde će razgovarati sa bjeloruskim ministrom odbrane Viktorom Hrenjinom, prenijela je bjeloruska agencija „Belta“.

U saopštenju se navodi da će ruska i bjeloruska strana razgovarati o aktuelnim pitanjima bilateralne vojne i vojno-tehničke saradnje.

Istovremeno, bjeloruska strana je saopštila da su dva Ministarstva potpisale protokol kojim se unose izmjene u Sporazum o osiguravanju regionalne bezbjednosti iz 1997. godine.


15:20

Uhapšen ruski biznismen zbog "pranja para" !/nekoliko hiljada funti/

Bogati ruski biznismen uhapšen je u svojoj kući u Londonu vrijednoj više miliona funti. Britanska nacionalna agencija za kriminal (NCA) privela je u četvrtak 58-godišnjeg muškarca zbog sumnje da je izvršio više krivičnih djela; uključujući pranje novca, zavjeru za prevaru Ministarstva unutrašnjih poslova i lažno svjedočenje.
 
Uhapšen je i 35-godišnji muškarac zaposlen kod oligarha zbog sumnje da je prao novac i ometao policiju nakon što je viđen kako odlazi sa torbom u kojoj je bilo nekoliko hiljada funti u gotovini. Treći muškarac (39), bivši dečko sadašnje biznismenove partnerke, uhapšen je u svojoj kući u Pimlikou u Londonu, pod više optužbi, uključujući pranje novca i zavjeru radi prevare.
15:10

Ukrajinska vojska demonstrira premještanje djela rezerve iz zaporoškog pravca ka Artjomovsku (ukrajinski naziv Bahmut) u DNR, iako, zapravo, nastavljaju da jačaju grupaciju na području Orehova, noću tamo prevoze opremu, izjavio je član Glavnog savjeta regiona Vladimir Rogov za radio stanicu „Komsomoljska pravda“.

Prema njegovim riječima, situacija izaziva zabrinutost i dokazuje da Kijev ne namjerava da odustane od planova da napada u zaporoškom pravcu.

14:50

Kremlj potvrdio: Rusija ne prihvata gornju granicu na cijenu nafte
 
🚦 Rusija ne prihvata odluku zapadnih zemalja o gornjoj granici cene nafte, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
 
👉 Kako je rekao, nakon analize, koja će biti sprovedena u kratkom roku, biće donijeta odluka o daljim postupcima.
 
💬 „Nećemo prihvatiti gornju granicu na cijenu nafte. A kako će biti organizovani dalji koraci? Nakon analize koja će biti veoma brzo sprovedena, saopštićemo“, kazao je Peskov.
 
Podsjetimo, zemlje G7 i Australija postigle su konsenzus o uvođenju granične cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu, a ograničenje će stupiti na snagu 5. decembra ili „ubrzo nakon toga“.

14:37

"Još nekoliko pozdrava od Vagner PMC-a"-glasi poruka ispod slika. Ovog puta u pitanju su naselja Zolotarevke i Verhnekamenke .
 


14:32

Američka raketa pogodila stambeni dio Donjecka.

Ranije su novinari Njujork tajmsa javili da je potpuno ista američka raketa koju su ispalile Oružane snage Ukrajine pogodila stambenu zgradu u Kramatorsku i uništila stan na poslednjem spratu. Tri osobe su povrijeđene.



14:09

Militanti AFU napali su kamion sa municijom ruske vojske. Herojska reakcija vojnika
 
Jedan od ruskih vojnika, rizikujući svoj život, odvezao je zapaljeni kamion u bezbjednu zonu, dalje od svojih saboraca.



13:00

Ruska vojska: Sprečen napad Oružanih snaga Ukrajine u LNR i DNR, uništene dvije baze stranih plaćenika
 
   Ruska vojska je u Luganskoj Narodnoj Republici proteklog dana likvidirala oko 90 ukrajinskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 
🎯 U dijelu fronta kod Kupjanska, djelovanjem ruske avijacije i artiljerije spriječen je pokušaj protivnika da napadne u pravcu Kuzemovke u LNR. Tom prilikom je likvidirano do 60 ukrajinskih vojnika, kao i dva tenka, borbeno vozilo pešadije, tri oklopna transportera i četiri pikapa. Takođe je spriječen pokušaj ukrajinske vojske da napadne u pravcu Kolomijčihe i Žitlovke u LNR i likvidirano je preko 30 ukrajinskih vojnika.
 
💥Oružane snage Rusije su dijelu fronta od Južnog do Donjecka odbile bezuspješne napade ukrajinske vojske u pravcu mjesta Sladko, Ševčenko i Novomajorske u DNR. Tom prilikom su uništena dva borbena vozila pješadije i pet vojnih vozila. Gubici protivnika su preko 40 ubijenih i ranjenih vojnika.
 
⛔️ U pravcu Donjecka Oružane snage Ukrajine su bezuspješno pokušavale da povrate položaje u naseljima Andrejevka, Kurdjumovka, Avdejevka i Marinka u DNR. U napadu ruske vojske za dan je likvidirano do 60 ukrajinskih vojnika, kao i dva tenka i pet borbenih oklopnih vozila.

⚔️🇺🇦 Ruski lovci su oborili ukrajinski helikopter Mi-8 u DNR. Od početka specijalne vojne operacije uništeno je 336 protivničkih aviona i 178 helikoptera
 
🚁 Ruska artiljerija i avijacija uništile su u području Kramatorska u DNR dve baze stranih plaćenika koji ratuju na strani Ukrajine. Pored toga, ruska avijacija, raketne snage i artiljerija uništile su tri komandna mesta protivnika u Harkovskoj oblasti i DNR, kao i 74 artiljerijske jedinice na položajima, ljudstvo i tehniku u 195 rejona.

❌ U DNR je uništen radar američke proizvodnje AN/TPQ-37. U Harkovskoj i Zaporoškoj oblasti uništena su dva skladišta raketno-artiljerijskog naoružanja ukrajinske vojske.
 
🚀 Ruska PVO je za dan oborila 10 ukrajinskih bespilotnih letjelica i osam projektila ispaljenih iz sistema „hajmars“ i „oljha“.


11:59



11:46 

Uzbuna za vazdušnu opasnost na sjeveru Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je na sjeveru Ukrajine u Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i određenim dijelovima Sumske oblasti, saopštile su ukrajinske vlasti.

Prethodno su se sirene aktivirale i u Harkovskoj oblasti iako nije saopšteno šta su bile mete bombardovanja.


10:51 

Ruska vojska drži odbranu u Zaporožju

Ruska vojska je u stanju da drži odbranu u Zaporoškoj oblasti i presjeca sve napade Ukrajinaca, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora tog regiona Evgenije Balicki.

On je odbacio navode ukrajinskih medija da su kijevske vlasti zauzele mjesto Polog i da je, navodno, došlo do evakuacije stanovnika u Mihajlovci i Vasiljevci.

„Naša vojska drži odbranu, presjecaju sve napade Ukrajinaca i u svakom trenutku su spremni za napad ukoliko stigne takva direktiva. Svi naši gradovi koji su u blizini fronta su živi, administracije funkcionišu, kao i škole i bolnice. Mi smo na svojoj zemlji“, napisao je Balicki na Telegramu.

Dodao je i da je cilj ukrajinskih vlasti da putem dezinformacija uliju paniku među građanima Zaporoške oblasti.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )