Foto: Telegram

Rat u Ukrajini ušao je u 79. dan! RAT UŽIVO pratite na cafe.ba Iz NATO-a je saopšteno da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu ali da ne žele direktan sukob sa Rusijom. Savjetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič rekao je u četvrtak kasno uveče da je brod za logistiku "Vsevolod Bobrov" pogođen kada je pokušao da dostavi protivvazdušni sistem na Zmijsko ostrvo.

14:55

Njemačka razmatra isporuku IRIS-T SLM sistema Ukrajini

Nemačka razmatra isporuku IRIS-T SLM sistema srednjeg dometa zemlja-vazduh Ukrajini, izjavio je danas neimenovani bezbednosni izvor.
 
Njemački dnevnik "Bild" je ranije izvjestio da Savjet bezbjednosti njemačke vlade raspravlja o tome i da bi sistemi IRIS-T SLM, koje proizvodi privatni njemački proizvođač oružja Dil Defense, mogli da budu rasporedjeni u Ukrajini od novembra, prenio je Rojters.
 
Njemačka je prošle nedjelje saopštila da će Ukrajini isporučiti sedam samohodnih haubica, što je još jedan preokret u odnosu na dugogodišnju politiku da se teško oružje ne šalje u ratna područja zbog nacističke prošlosti zemlje, navela je agencija.
 
Prema "Bildu", Ukrajina je zainteresovana da dobije 10 IRIS-T SLM sistema, koji bi mogli da budu proizvedeni u naredne tri do četiri godine. List navodi da sistem može da lansira rakete na udaljenosti od 40 kilometara za obaranje borbenih aviona, helikoptera ili projektila. Obuka ukrajinskih vojnika mogla bi da počne čim njemačka vlada odobri plan, izvestio je "Bild".

14:48

Britanski odbrambeni obavještajci pokazuju da su ukrajinske odbrambene snage potisnule Rusiju do granice sjeverno od Harkova

13:53

Kuleba: UKR traži da zemlje G7 zaplijene Rusku imovinu za obnovu

Ukrajina je danas zatražila od zemalja G7 da zaplijene rusku imovinu i predaju je Kijevu kako bi im to pomoglo u obnovi zemlje, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

13:19

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je Rusima da se uzdrže od putovanja u Veliku Britaniju i izdavanja britanskih viza.

12:25

Ukrajina je priznala da zauzimanje Zmijskog ostrva nije uspjelo iako britanski mediji pišu kao da je u njihovim rukama
 
Načelnik Glavne obavještajne uprave Ukrajine rekao je da je ostrvo od strateškog značaja i za Oružane snage Ukrajine i za rusku vojsku, jer. omogućava vam da kontrolišete površinsku i donekle vazdušnu situaciju na jugu Ukrajine. Takođe, "Zmija" je strateški važna sa tzv. mogućnosti desantnog taktičkog amfibijskog juriša.

Rusku kontrolu ostrva potvrđuju i satelitski snimci od 12. maja, gdje su vidljivi ruski PVO sistemi na ostrvu, 2 desantna broda i plutajuća dizalica Crnomorske flote.
11:49

Pušilin: Ukrajinske snage u oblasti Avdejevke u operativnom okruženju

Prerano je reći da su snage Donjecke Narodne Republike napravile obruč oko grupacije OSU u oblasti Avdejevke, ali su ukrajinske jedinice već izgubile slobodu kretanja, rekao je predsjednik DNR-a Denis Pušilin za Prvi kanal.
 
„Možemo da govorimo o operativnom okruženju, odnosno o fiksiranju svih važnih tačaka snabdijevanja municijom i blokiranju mogućnosti neprijateljskih rotacija. Govoreći o velikom punopravnom "obruču" oko Avdejevke, to ne možemo unaprijed reći“, objasnio je on.

11:45

Harkovska oblast



11:41

Ovako izgleda "Orlan",ruski dron!



11:35

Počela serijska proizvodnja daljinski upravljanog borbenog modula BM-30-D „Spica“
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )