Foto: Telegram

U toku je 245. dan rata u Ukrajini


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


09:50



09:43

💬 Nakon imenovanja Surovikina, ruska vojska u zoni Specijalne operacije već pokazuje znake veće taktičke koherentnosti, piše „Politiko“, pozivajući se na zapadne vojne zvaničnike i analitičare.

 Kako je neimenovani visoki britanski obavještajac rekao za list, Surovikinova vojna taktika „pokazala se efikasnom u Siriji“.

09:40

SAD isporučile Ukrajini do dva miliona artiljerijskih projektila
 
Kijev je navodno dobio preko 1,9 miliona artiljerijskih projektila od Vašingtona, otkrivaju podaci koje je objavio Pentagon.
 
Tačnije, Ukrajini je isporučeno 903.000 standardnih 155 mm HE fragmentacijskih granata, 3.000 vođenih artiljerijskih granata M982 Excalibur, 7.000 protivoklopnih projektila i 180.000 granata za haubice kalibra 105 mm.
 
Artiljerijska municija je dio paketa vojne pomoći od 18,2 milijarde dolara koju je Ukrajini dodijelila Bajdenova administracija.
 

09:37 

Hersonska oblast neće biti predata

Hersonsku oblast niko neće predati, ruska vojska neće otići odatle, uvjerava zamjenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.

„Želim da umirim sve koji su zabrinuti da će Hersonska oblast biti predata i da će se Rusija povući. Još jednom podsjećamo da Rusija ne napušta svoje, da je Rusija danas i Hersonska oblast i da djelujemo kao jedinstvena država“, rekao je Stremousov u video obraćanju na Telegram kanalu.

Prema njegovim riječima, svi pokušaji ofanzive ukrajinskih snaga na Hersonsku oblast, „završiće se po njih sigurnom smrću“.


09:23

Vazdušna opasnost u više ukrajinskih regiona

Vazdušna opasnot proglašena je jutros u više ukrajinskih regiona, prema internet servisu "Vazdušne opasnosti u Ukrajini", prenosi TAS S
 
Do ovog trenutka, regioni Harkov, Poltava, Dnjepropetrovsk i Sumi kao i deo Zaporoške oblasti pod kontrolom Ukrajine stavljeni su u stanje pripravnosti zbog raketnih udara.
 
Upozorenja o vazdušnim napadima takođe su aktivirana u oblastima Nikolajeva i Odeske oblasti a stanovnici glavnog grada Kijeva su pozvani u skloništa.


09:06

Trening sa mobilisanom grupom "O" održava se u Samarskoj oblasti



09:02

London: Šest slučajeva sabotaže ruske železnice od juna

Najmanje šest slučajeva sabotaže ruske železničke infrastrukture prijavljeno je od juna, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.
 
"Posljednji incident se desio prije nekoliko dana kada je u eksploziji oštećena pruga u blizini sela Novozibkovo, na otprilike 15 kilometara od granice Rusije i Belorusije", navodi se u saopštenju objavljenom na društvenoj mrezi Tviter.
 
Dodaju da je odgovornost za sabotažu preuzela ruska antiratna grupa "Zaustavite vagone".

08:31

Bajden upozorio Rusiju da ne koristi nuklearno oružje

Predsjednik SAD Džozef Bajden upozorio je Moskvu da ne koristi nuklearno oružje, nakon što je Rusija saopštila Ujedinjenim nacijama da vjeruje da Ukrajina planira da upotrebi "prljavu bombu".
 
"Rusija bi napravila nevjerovatno ozbiljnu grešku da upotrijebi taktičko nuklearno oružje", istakao je, između ostalog, Bajden, prenio je Rojters.
 
On je rekao da su SAD u stalnom kontaktu sa Moskvom u vezi sa američkom košarkašicom Britni Grajner, koja se nalazii u zatvoru u Rusiji, nakon što je odbijena njena žalba na devetogodišnju kaznu za šverc droge.
 
"U stalnom smo kontaktu sa ruskim vlastima kako bismo izvukli Britni i druge. Do sada nismo naišli na mnogo pozitivnih odgovora, ali se ne zaustavljamo", kazao je Bajden.


08:25

Arestovič: Rusi se pripremaju za najtežu bitku u Hersonu

Zamjenik ukrajinskog predsjednika Aleksij Arestovič saopštio je da se ruske snage pripremaju za "najtežu bitku" u strateški važnom južnom regionu Hersona.
 
"Sa Hersonom je sve jasno. Rusi dovlače rezerve, jačaju svoju grupaciju tamo. To znači da ne planiraju da se povuku. Naprotiv, najteža bitka vodiće se za Herson", rekao je Arestovič u videu koji je objavljen na društvenoj mreži Telegram.
 
Jurij Sobolevski ukrajinski regionalni zamjenik za Herson rekao je da vlasti koje je postavila Moskva vrše sve veči pritisak na stanovnike grada da se evakuišu.


08:19

U nuklearki Zaprožje 50 tona radioaktivnog materijala

Količina radioaktivnog materijala u suvim bačvama nuklearne elektrane Zaporožje iznosi 50 tona, izjavio je savjetnik generalnog direktora Rosenergoatoma Renat Karča.
 
Napad na skladište sa suvim bačvama izazvao bi prirodno zračenje, istakao je Karča.
 
Elektrana u Zaporožju najveća je nuklearna elektrana u Evropi i pod ruskom je kontrolom


08:15

Sunak obećao podršku Velike Britanije

Britanski premijer Riši Sunak obećao je predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom da će tokom njegovog mandata podrška Velike Britanije Ukrajini biti čvrsta i snažna kao i uvijek, izjavio je portparol Dauning strita.
 
Prema riječima portparola, britanski premijer je kazao da Zelenski može da računa na kontinuiranu solidarnost njegove vlade.
 
"Obojica lidera su se složila oko potrebe da nastave da vrše pritisak na Putinov varvarski režim kroz kontinuirane ekonomske sankcije...(Sunak) je rekao da se nada da će se uskoro vidjeti lično", rekao je portparol Duning strita.


08:18

Štajnmajer sumnja u mogućnost pregovora sa Rusijom

Predsjednik Njemačke Frank Valter Štajnmajer skeptičan je u vezi sa mirovnim pregovorima Ukrajine i Rusije.
 
"Svako želi da se rat završi, ali djelovanje Rusije u Ukrajini daje povod za sumnju da bi Moskva bila partner u pregovorima koji bi bio spreman na dogovor", rekao je Štajnmajer javnom servisu ARD povodom posjete Kijevu.
 
Istakao je da, ako se želi postići pravedan mir, ne smije da se desi da otimanje zemlje bude zapečaćeno primirjem.
 
"To znači da suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine moraju biti očuvani", poručio je Štajnmajer.
 
Naglasio je da se iz grešaka njemačke politike prema Rusiji moraju povući pouke.
 
Prema njegovim riječima više se ne može oslanjati na to da će kroz trgovinu uslijediti promjene.
 
Evropsko-ruski odnosi su, kaže, dokaz da ekonomska razmjena ne znači automatski i političko približavanje.
 
"Povući pouke znači i da moramo smanjiti međusobnu ovisnost, a to posebno važi u vezi Kine", podvukao je Štajnmajer
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )