Foto: Telegram

Danas je sto trideseti dan rata u Ukrajini. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

15:23

Lavrov: Britanija pokušava da stvori uslove za uvođenje svoje flote u Crno more

Britanske vlasti pokušavaju da pronađu izgovore i stvore uslove da uvedu svoju flotu u Crno more i uspostave kontrolu nad izvozom žita iz Ukrajine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
 
"Ako slušate, na primer, izjavu britanskog premijera Borisa Džonsona i njegovog ministra spoljnih poslova oni očigledno pokušavaju da stvore uslove da se Kraljevska mornarica infiltrira u Crno more i dođe ovdje kako bi upravljali svim procesima oslobadjanja žita iz luka koje su Ukrajinci dužni da očiste od mina", rekao je on.
 
Lavrov je dodao da zapadne zemlje pokušavaju da iskoriste prehrambenu krizu u svijetu u razne svrhe, medju kojima je i propaganda kojom žele da stvore pozitivnu sliku o Ukrajni a negativnu o Rusiji, prenosi TASS.
 
"Zapadne zemlje to rade zbog naglog pogoršanja situacije kod njih, što, prema principima neoliberalne demokratije, zahtjeva odvraćanje pažnje stanovništva", naglasio je ruski ministar.

15:07

Gradonacelnik: Snažno granatiranje Slavjanska, mnogo žrtava

Grad Slavjansk, na istoku Ukrajine, snažno je granatiran iz višecjevnih raketnih bacača, mnogo ljudi je poginulo i ranjeno, izjavio je danas gradonačelnik Vadim Ljah.
 
"Ima 15 požara. Mnogo je poginulih i ranjenih“, naveo je Ljah na Telegramu, prenosi Rojters. On je dodao da je to najsnažnije granatiranje Slavjanska u poslednje vrijeme, navodi Rojters.


15:05

‼ U Mariupolju je postavljena spomen-ploča na mestu pogibije zamijenika komandanta Crnomorske flote
 
Zamijenik komandanta Crnomorske flote, kapetan 1. ranga Andrej Pali poginuo je 19. marta 2022. u blizini Mariupolja tokom borbi za oslobođenje grada,piše u opisu objavljene slike!



15:00

Rusi istakli zastavu u posljednjem naselju luganske oblasti!


14:50

Zapad danas računa na nastavak ratnih dejstava u Ukrajini , pod vođstvom Sjedinjenih Američkih Država Ukrajincima nije dozvoljeno da razmišljaju i govore o miru, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
 
💬 „Sada je trenutak kada zapadne zemlje svim silama računaju na nastavak rata. To znači da se nastavlja momenat kada zapadne zemlje, pod vođstvom Vašingtona, ne dozvoljavaju Ukrajincima ni da razmišljaju, ni da govore o miru, niti da razmatraju mir“, rekao je Peskov za televiziju „Rusija 1“, odgovarajući na pitanje o ratobornim izjavama zapadnih lidera koje se čuju u posljednje vrijeme.


14:45

Rusi u Belogorovki!



14:41

Zaharova: Kijev provocira

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova smatra da udari ukrajinskih snaga po stambenim kvartovima imaju za cilj da pokušaju da isprovociraju Moskvu da uzvrati takvim udarima. Zaharova je za TV Rusija 24 rekla da akcije Kijeva nisu samo koordinirane sa Zapadom, već da ih Zapad, najvjerovatnije, podstiče, prenosi RIA Novosti.
 
"To se radi kako bi nas primorali da uzvratimo takvim udarima, a zatim još više širili antirusku histeriju", kazala je Zaharova. Rusija je prethodno saopštila da je ukrajinska strana noćas granatirala ruski Belgorod, u blizini granice sa Ukrajinom, i da su u granatiranju poginule četiri osobe.

13:56

Rusi nisu osvojili Lisičansk?

Grad Lisičansk nije pod "potpunom kontrolom" ruskih snaga, uprkos suprotnim tvrdnjama Moskve, izjavio je danas portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Jurij Sak za BBC.
 
"Za Ukrajince je očuvanje ljudskih života glavni prioritet, tako da se ponekad povlačimo iz odredjenih oblasti kako bismo ih kasnije mogli ponovo zauzeti“, naveo je Sak i dodao da je situacija u Lisičanku već duže vrijeme napeta i da ruske kopnene snage "non-stop napadaju grad", prenosi BBC.
 
Sak je istakao da region Donbas neće biti izgubljen ni ako ruske snage zauzmu ceo Lugansk, navodi britanska televizija. On tvrdi da postoje i drugi veliki gradovi u oblasti Donbasa, posebno u regionu Donjecka, koji su pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga. "To su gradovi koji su poslednjih dana bili mete žestokih raketnih napada, artiljerijskog granatiranja, ali bitka za Donbas još nije završena“, ističe Sak, prenosi BBC.

13:39

Lavrov o zapadnom liberalizmu!

❓ Izraz „zapadni liberalizam“ je ranije korišćen. Sada je to još važnije i zanimljivije. Mislite li da je osuđen na propast?

💬 Sergej Lavrov: Liberalizam? Neoliberalna doktrina i politika sada govore. Dovoljno je pogledati probleme koji sada bjesne na Zapadu. Štaviše, oni su povezani ne samo sa prirodnim tokom stvari u sferi ekonomije, trgovine – bilo je uspona i padova, već ih je za sebe vještački stvorio sam Zapad. O tome je detaljno govorio predsjednik Vladimir Putin kada je objašnjavao epistemologiju trenutne krize hrane i energije izazvane nepromišljenom, ishitrenom i jasno sebičnom politikom zapadnih država. To važi i za sankcije koje su se pojavile daleko od juče i imaju za cilj kažnjavanje neistomišljenika, potčinjavanje njihovoj volji i interesima, zanemarujući potrebe svih ostalih.

13:02

Njemačka se sprema za vreme nakon rata u Ukrajini

Njemačka sa svojim saveznicima razgovara o bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu, pripremajući se za vrijeme nakon rata u Ukrajini, rekao je danas njemački kancelar Olaf Šolc za televiziju ARD.
 
"Razgovaramo sa bliskim prijateljima o pitanju bezbjednosnih garancija koje možemo da damo. Ovo je proces koji je u toku. Jasno je da to neće biti isto kao kada je neko članica NATO", rekao je Šolc, prenio je Rojters.
 
On je dodao da je sasvim jasno da je to stvar koja se pažljivo priprema u diplomatskoj sferi "za dan za koji se nadamo da ćemo uskoro vidjeti, kada se rat završi".

12:10

⚡Izveštaji o proboju ukrajinske odbrane na 1,5 km duboko u rejonu Mironovka u Donjeckoj oblasti od strane ruskih snaga

11:55

"Luganska Narodna Republika je potpuno oslobođena", naveo je Šojgu.

"Uspostavljena je puna kontrola nad Lisičanskom i obližnjim naseljima", dodao je on.

Samo u poslednja 24 časa oslobođeno je 182 kvadratna kilometra teritorije.
 
Ministar odbrane je prvi obavijestio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je ruska vojska zauzela Lugansku Narodnu Republiku.
 
 



Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )