Foto: Telegram

401. dan rata u Ukrajini!



10:00

Snimci sa fronta





09:40

Pobjeda „Vagnera” u bici za Bahmut biće prekretnica u specijalnoj operaciji,prenose iz Wagnerove pres službe.
 Orkestarski borci nastavljaju da osvajaju teritorije  u gradu.
 
Nakon uspostavljanja kontrole nad Fabrikom obojenih metala, „muzičari” čiste industrijsku zonu i susjedne teritorije – na primjer, bitke se odvijaju kod ulice Levanevskog.
 
Okupacija regiona Sobačevka i Budenovka omogućava probijanje jugozapadno od Bahmuta i neprijateljske pozicije sjeverno od raskrsnice ulica Širokaja i Mariupoljska.
 
U centralnom regionu, borbe se vode sjeverno od Centralne pijace, na ulicama pored gradske uprave.
 
Nastavljaju se pozicioni sukobi kod sela Krasnoe i sela Hromovo.

09:32

Plenković stigao u Kijev

Hrvatski premijer Andrej Plenković doputovao je jutros u Kijev, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom i predsednikom Vrhovne rade Ruslanom Stefančukom.


09:05 

U nekim dijelovima Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

09:00

„Paklene bitke se vode“: ruska vojska juriša na odbranu Oružanih snaga Ukrajine oko Avdijevke
Ukrajinski vojni analitičari izvještavaju o teškoj situaciji Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Avdijevke.

▪ „Pravci AKHZ, Nevelskoje i Severni su veoma teški.“

▪ "Paklene borbe se nastavljaju u rejonu Kamenke. Rusi su uspješni, Oružane snage Ukrajine ih svim silama spriječavaju da se učvrste i krenu dalje. Oružane snage Ukrajine ne kontrolišu samo naselje", priznaje jedan od njih.

Situaciju u ovoj oblasti detaljno opisuje drugi analitičar:

▪ „Teške borbe se nastavljaju južno i jugozapadno od Kamenke, topovska i raketna artiljerija Oružanih snaga RF aktivno radi na položajima Oružanih snaga Ukrajine. Sama Kamenka je pod kontrolom ruskih trupa.“

▪ U Pervomajskom, Rusi su napredovali i preuzeli kontrolu nad brojnim kućama. Sada se vode pozicione borbe.

▪ Iz Novobahmutovke ruske trupe izvode ofanzivne operacije prema Aleksandropolju i Novokalinovu.






08:41

Ukrajinski komandant: Bitka za Bahmut može postati prekretnica rata

Komandant jedne od ukrajinskih jedinica, pukovnik Jevgenij Meževikin, ocijenio je da bitka za Bahmut može postati prekretnica u ratu i da je Ukrajina u stanju da zadrži grad i potisne ruske trupe.

08:04

Bijela kuća: Rusija traži municiju od Sjeverne Koreje u zamjenu za hranu

Sjedinjene Američke Države imaju nove informacije da Rusija aktivno nastoji da nabavi oružje od Severne Koreje u zamjenu za pomoć u hrani, saopštila je danas Bijela kuća.
 
Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je da je Vašington zabrinut da će Pjongjang pružiti podršku vojnim operacijama Rusije protiv Ukrajine, preneo je Rojters.


08:01

OEBS aktivirao Moskovski mehanizam zbog navodne deportacije djece u Rusiju

Sjedinjene Američke Države su sa još 44 zemlje i uz podršku Kijeva aktivirale Moskovski mehanizam Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, kako bi bili ispitani navodi o prisilnom premještanju djece u dijelovima teritorije Ukrajine pod ruskom kontrolom i njihovoj navodnoj deportaciji u Rusiju, saopštio je Stejt department.
 
Kako se navodi, zatraženo je da Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava formira ekspertsku misiju koja će ispitati da li je s tim u vezi prekršeno međunarodno pravo, počinjeni ratni zločini ili zločini protiv čovječnosti.
 
Ova misija će takođe imati zadatak da prikuplja, konsoliduje i analizira sve dokaze koji bi mogli da budu podijeljeni relevantnim mehanizmima za utvrđivanje odgovornosti, kao i nacionalnim, regionalnim ili međunarodnim sudovima ili tribunalima koji mogu imati nadležnost.


07:30 

Njemački tenkovi „leopard“koji se isporučuju Kijevu su precijenjeni i nisu „čudo od oružja“, rekao je za časopis „Czdefence“ bivši načelni Generalštaba češke vojske general Jirži Šedivi.

„Turci su koristili ‘leoparde’u operaciji u Siriji protiv DAEŠ-a (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) i izgubili su deset tenkova za samo nekoliko operacija“, naveo je on.

Češki general je kritikovao zapadne političare zbog nepoznavanja stvarnog stanja na terenu u Ukrajini, kao i zbog toga što izjave vojnog i političkog vrha u Kijevu o gubicima i pobjedama na frontu nemaju mnogo veze sa realnošću.


07:20 

U pravcu ka Zaporožju ruska PVO je oborila ukrajinski helikopter Mi-24, koristeći sistem "Buk", rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe "Istok" Aleksandar Gordejev.

Takođe, kod mjesta Malinovka otkriveno je skrovište 40 ukrajinskih vojnika i pet oklopnih vozila.


07:17 

Grupa "Istok" odbila je napad protivnika na području oko Donjecka. Likvidirano je deset pripadnika ukrajinske obavještajne jedinice.




07:15 

Generalštab Oružanih snaga Rusije nema u planu drugi talas mobilizacije, rekao je načelnik Uprave za mobilizaciju kontraadmirač Vladimir Cimljanski.

Kako je rekao, za realizaciju postavljenih zadataka dovoljni su već mobilisani i dobrovoljci.


07:11 

Odbranu Artjomovska /ukrajinski Bahmut/ na južnim obodima grada držali su, pored ukrajinskih vojnika, plaćenici iz Poljske i Gruzije, rekao je za Sputnjik pripadnik „Vagnera“.


07:10 

Ukrajinske snage kod Kupjanska gađaju civilne objekte iz višecjevnih bacača raketa, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )