Foto: Telegram

U toku je 250. dan rata


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

12:05

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
▪Ruske trupe preuzele su kontrolu nad Vodjanom i Pavlovkom, u oblasti Donjecka.

▪Ruske trupe su odbile pokušaje ofanzive Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja. Pervomaiskoe, Tabaevka i Berestovo u Harkovskoj oblasti.

▪Oružane snage RF jačaju svoje pozicije u Hersonskoj oblasti.

▪Oružane snage RF su podvrgnute masovnom granatiranju položaja Oružanih snaga Ukrajine u Berislavskom okrugu u Hersonskoj oblasti.

▪Ukrajinski vojni objekat (prema ruskom Ministarstvu odbrane, centar za obuku snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine) uništen je ruskom krstarećom raketom Ks-59 u oblasti Očakova.


12:03

Opitnoe 


12:00

Oružane snage Ukrajine zvanično su saopštile da su oborile 44 od 50 raketa, koje su jutros ispaljene na njihovu teritoriju
 
🎯 Sa druge strane, premijer Ukrajine Denis Šmigalj je saopštio da je pogođeno 18 objekata u 10 regiona.
 
 Na ovaj način, prema zvaničnim ukrajinskim izjavama, 6 raketa su uspjele da urade nevjerovatnu stvar – da pogode 18 meta (jedna da pogodi tri) u 10 oblasti.




11:56

"Ošteceno 18 infrastrukturnih objekata u 10 oblasti"

Premijer Ukrajine Denis Šmigal izjavio je da je u jutrošnjim napadima ruskih snaga raketama i dronovima oštećeno 18 vitalnih infrastrukturnih objekata, većinom energetskih, u 10 regiona Ukrajine.
 
Prema njegovim rečima, stotine naselja u sedam oblasti Ukrajine su bez struje, prenosi Interfaks Ukrajina.
 
Šmigal je naveo da su posljedice mogle biti mnogo gore, ali da je ukrajinska PVO uspjela da obori 44 od 50 raketa, koje su ruske snage danas ispalile na teritoriju Ukrajine.

11:48 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Visokopreciznim oružjem, vazdušnog i morskog baziranja, pogođene su sve naznačene vojne i energetske objekte Ukrajine;

- Ruske jedinice su odbile napade Oružanih snaga Ukrajine u području Krasnog Limana, likvidirano je više od 170 ukrajinskih vojnika.

- Ruske oružane snage uništile su više od 60 ukrajinskih vojnika u području Donjecka.

- Oružane snage RF vratile su Oružane snage Ukrajine na prvobitne položaje u delu fronta od Nikolajeva do Krivog Roga, nakon neuspešne ukrajinske ofanzive. U tom području uništen je njemački artiljerijski sistem "Panzerhaubitze-2000";

- Ruske trupe likvidirale su više od 110 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika u području Kupjanska;

- Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija uništili su 205 objekata.

11:28

Napad dronovima na ukrajinske položaje



11:17

Redovi za vodu u Kijevu



11:01

Pogođene tri hidroelektrane

Dnjeparska, Dnjestarska i hidroelektrana Kremenčuk u Ukrajini, pogođene su eksplozijama, izvjestio je danas ukrajinski medij "Zerkalo nedeli", ne navodeći detalje, prenijela je agencija TAS S.
 
Član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov, izjavio je ranije danas da je pogođena trafostanica koja se nalazi u blizini hidroelektrane Dnjepar u gradu Zaporožju, što je djelimično poremetilo snabdijevanje električnom energijom.
 
Dnjeparska hidroelektrana je najveća hidroelektrana u Ukrajini. Hidroelektrana Kremenčuk se nalazi u gradu Svetlovodsku u Kirovogradskoj oblasti, a Dnjestarska hidroelektrana je u blizini grada Novodnjestrovska u Černovačkoj oblasti, na jugozapadu Ukrajine.

10:02

Vazdušna uzbuna isključena

Vazdušna uzbuna je isključena u cijeloj Ukrajini.
 
Ovo je do sada bio najmoćniji raketni napad na energetsku infrastrukturu Ukrajine.


10:01

Najmanje šest eksplozija

Najmanje šest eksplozija u Zaporožju.


10:00

Pogođena energetska infrastruktura Ukrajine

Tokom jutrošnjeg raketnog napada, najmanje trideset objekata energetske infrastrukture Ukrajine je pogođeno, napisao je na svom telegram kanalu ruski ratni reporter Evgenije Podubni. Nekoliko hidroelektrana je izbačeno iz stroja: Dnjeprovska, Južnodnjestrovska, Kanevska i Kremenčugska.

09:00




08:31

Raketirano Zaporožje

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je jugoistočni region Zaporožja jutros pogođen ruskim projektilima, koji su pogodili kritične energetske objekte.
 
"Jutros oko 8 sati, neprijatelj je raketirao Zaporožje", saopštio je guverner tog regiona Oleksandr Staruk i dodao da za sada nema izvještaja o žrtvama.
 
Staruk je saopštio da se vjeruje da su rakete ispaljene iz ruskih aviona, dodajući da su mogući nestanci struje, kao i novi napadi.

08:06

Blinken sa Jiem o Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jiem o ratu Rusije protiv Ukrajine i prijetnjama koje taj sukob predstavlja za globalnu bezbjednost i ekonomsku stabilnost, saopštio je Stejt department.
 
Tema razgovora bila je i potreba održavanja otvorenih linija komunikacije i odgovornog upravljanja odnosima između SAD i Kine, prenosi Rojters.


07:58

Dio Kijeva bez struje i vode

U delu Čerkaske oblasti Ukrajine isključena je struja poslije eksplozija, rekao je načelnik regionalne vojne uprave Igor Taburec, prenosi TASS.
 
U dijelu Kijeva nema struje i vode, izjavio je gradonačelnik grada Vitalij Kličko. "Kao rezultat napada na kritične infrastrukturne objekte, deo glavnog grada je bez struje. U nekim oblastima nema vodosnabdijevanja. Sve službe rade", citira ga Komersant.


07:32

Eksplozije u Kijevu

U ukrajinskoj prijestolnici Kijevu jutros se čula serija eksplozija, navode Rojtersovi svjedoci u tom gradu.
 
Rusija je poslednjih nedjelja pojačala raketne udare na Ukrajinu nakon što je Kijev okrivila za eksploziju koja je oštetila most na Krimu.

07:04

Naređeno povlačenje

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da Rusija namjerava da povuče svoju tešku artiljeriju iz Hersona sa namjerom da eventualno prebaci jedinice u druge oblasti fronta.
 
"Prema dostupnim informacijama, neprijatelj preduzima pripremne mjere za povlačenje artiljerijskih jedinica sa desne obale Hersonske oblasti, uz naknadno moguće prebacivanje na druge pravce", navodi se u najnovijem izvještaju ukrajinske vojske.
 
"U toku su pripreme za evakuaciju pojedinačnih jedinica i vojne tehnike neprijatelja sa desne obale Hersonske oblasti", dodaje se.

07:03

Zelenski: "Stvarno bolesni ljudi"

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da Rusija stavlja svijet na ivicu prehrambene krize.
 
On je "Šta je svijet čuo? Da je navodno neko lansirao bespilotne letjelice sa transportera žitarica . Šta da kažem? Stvarno bolesni ljudi. Ali ovi bolesni ljudi ponovo stavljaju svijet na ivicu teške prehrambene krize", naveo je Zelenski, prenio je Unian.
 
Predsjednik Ukrajine je dodao da je Rusija jedini krivac za rast cijena hrane na ogromnom prostoru od zapadne Afrike do istočne Azije. On je kazao da je Rusija odgovorna za katastrofalnu nestašicu hrane u Etiopiji, Jemenu ili Somaliji.
 
"Naravno, partneri pokušavaju da ubijede terorističku državu da malo uspori u ucijenama. Ali da li je to realno? Za sada činjenice govore da je rusko rukovodstvo više zainteresovano za zaoštravanje prehrambene krize nego za ispunjavanje potpisanih dokumenata", zaključio je Zelenski. On je kazao i da su ukrajinske snage odbile žestoku ofanzivu ruskih trupa u Donjeckoj oblasti na istoku zemlje, prenio je Rojters.
 
"Danas su zaustavili žestoka ofanzivna dejstva neprijatelja", kazao je Zelenski u noćnom obraćanju. Najžešće borbe u regionu Donjecka vode se oko gradova Bahmut i Avdijevka, navela je agencija.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )