Foto: Telegram

RAT u Ukrajini – dan 135.

22:43

Ukrajina: Uništili smo

Ukrajinska vojska saopštila je da je uništila 2 ruska komandna mjesta u blizini Hersona.
 
Prema riječima Natalije Humenjuk, portparola zajedničke južne komande Oružanih snaga Ukrajine, ukrajinska vojska je raketnom artiljerijom gađala komandna mjesta.


22:30

Ruski lovci Su-35S uništili su ukrajinske avione MiG-29 i Su-25 u vazduhu kod Lazarevke u oblasti Nikolajeva.

Ovo je na dnevnom brifingu 8. jula saopštio zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.
 
Tako su, prema njegovim riječima, tokom proteklog dana uspeli da obore ukrajinski lovac MiG-29 kod Golubovke u DNR i devet bespilotnih letelica u oblastima naselja Žovtnevo, Boldirevo, Kovalevka, Petrovka, Dolgenkoe, Kapitolovka i Kujbiševo.
 

22:19

"Rusija igra pravilima"

Ukrajinski ministar spoljnih poslova kritikovao je Rusiju na samitu G20 na Baliju. Dmitro Kuleba je rekao da Rusija radije slIJedi svoja pravila umJesto multilateralne saradnje sa međunarodnom zajednicom. "Ja sam veliki zagovornik multilateralizma. Ali ne postoje alati za zaštitu od onih koji ne poštuju druge nacije. Koji više vole da igraju pravilima umesto da igraju po pravilima. Imamo takvu državu danas za ovim stolom - Rusiju “, rekao je Kuleba.



22:15

Još "oklopa" stiže iz Rusije!



22:15


Rusija: Pripadnici SBU i bataljona „Cunami“ spremaju racije i obračun s građanima u Nikolajevu
 
❗️Načelnik Nacionalnog centra za rukovođenje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev saopštio je da su u grad Nikolajev stigli pripadnici Službe bezbjednosti Ukrajine i  bataljona „Cunami“ kako bi sproveli racije i obračunali se sa proruski nastrojenim građanima ili građanima nezadovoljnim kijevskim režimom.
 
❗️Mizincev je precizirao da je njih 500 s tim ciljem stiglo u Nikolajev iz Kijeva, Odese i Lavova.


22:09

Slike iz rata (Ukrajinske)



21:01

HIMARS stiže u Ukrajinu

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena obezbijediće Ukrajini još četiri visokomobilna artiljerijska raketna sistema (HIMARS) u najnovijem paketu bezbjednosne pomoći.
 
Najnoviji paket, procijenjen na 400 miliona dolara, uključuje četiri dodatna HIMARS-a i dodatnu municiju za njih, taktička vozila, 1.000 metaka artiljerijske municije od 155 mm, rezervne dijelove i drugu opremu, rekao je američki zvaničnik.
 
1.000 komada artiljerijske municije kalibra 155 mm koju SAD isporučuju Ukrajini u ovom paketu je „nova vrsta municije“ koju SAD ranije nisu isporučivale Ukrajini, dodao je zvaničnik.
 
"Ima više preciznosti. To će omogućiti Ukrajini da precizno gađa, uštedjeće municiju, biće efikasnije zbog preciznosti, tako da je to dalja evolucija naše podrške Ukrajini u ovoj bici za Donbas", rekao je zvaničnik. .


20:59

Novi napadi: Poginuli civili

U napadima Rusije na gradove Bahmut i Siversk u Donjecku poginulo je pet civila, saopštio je glavni ukrajinski tužilac.
 
Tri osobe, među kojima i 12-godišnji dečak, povrijeđene su nakon što su ruske snage otvorile "jaku vatru" na Bahmut i Siversk, saopštilo je Generalno tužilaštvo na Telegramu.
 
Pet civila je umrlo na odjeljenju intenzivne njege bolnice nakon napada, navodi se u saopštenju.

19:39

Gori

Ukrajinski zvaničnik optužio je ruske snage za paljenje žitnih polja u okupiranom jugoistočnom regionu Zaporožja. Oleg Nikolenko, portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, objavio je fotografiju ogromnog žitnog polja u plamenu. "Sjetite se ove slike svaki put kada Rusi kažu da im je stalo do globalne bezbjednosti hrane. Milioni ljudi širom svijeta suočiće se sa glađu - jer je Rusija pokrenula brutalni rat protiv Ukrajine", napisao je on.


17:30

Rusi pogodili HIMARS

Tokom specijalne operacije u Ukrajini, Oružane snage Rusije uništile su dvije ukrajinske instalacije obalskog raketnog sistema Harpun koji je Velika Britanija isporučila visokopreciznim oružjem u Odeskoj oblasti.

Ranije su Vazdušno-kosmičke snage Rusije, tokom specijalne operacije u Ukrajini kod Malotaranovke u DNR, uništile dva lansera američkih VBR HIMARS ranije isporučenih zvaničnom Kijevu, kao i dva skladišta municije za njih.


17:10

Plaćenici razbijeni kod Grigorovke!




17:00

Izložba zarobljene opreme u Lisičansku!


 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )