Foto: Telegram

Dvijesta dvadeset drugi dan rata u Ukrajini.

17:36

Ukrajinac kaže da je u oblasti Artemovsk (Bakhmut) situacija tužna i da su primorani da napuste svoje pozicije.
Tamo ruske jedinice i jurišni odredi Vagner PMC nastavljaju da istiskuju ukrajinske snage sa periferije Artemovska (Bahmuta) i Soledara



17:32

Strani plaćenici kod Harkova!



17:29

Smijenjen još jedan komandant

Rusko ministarstvo odbrane smijenilo je danas komandanta Zapadnog vojnog okruga general-pukovnika Aleksandra Žuravljova, prenosi Rojters pozivajući se na ruske medije.
 
Mediji su saopštili da će Žuravljova zamijeniti general-potpukovnik Roman Berdnikov.
 
Snage Ruske Federacije su poslednjih nedjelja pretrpjele niz poraza u ratu u Ukrajini, ocjenjuje britanska agencija.


17:09

Ruske trupe uništile su dva bataljona Oružanih snaga Ukrajine koja su se probila kod Dudčana sa namjerom da zauzmu Novu Kahovku i Kahovsku hidroelektranu.
 
To je izjavio za emisiju "Solovjov uživo" šef administracije Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

"Sa sjevera su uspjeli da se probiju na teritoriju oblasti. Tamo se nalazi naselje Dudčani. Krenuli su na Dudčane, da bi kasnije nizvodno išli do Kahovske hidroelektrane.... Proboj nije dugo trajao, kada je avijacija počela da radi i ispostavilo se da je uništeno mnogo ukrajinskih oklopnih vozila, kao i ljudstva... Poražena su praktično dva bataljona koja su dolazila iz pravca Dudčana. Oni su htjeli da dođu do Kahovske hidroelektrane", objasnio je on.

16:35

LNR: VSU upala u klopku

Ukrajinske trupe na teritoriji Luganske Narodne Republike upale su u "vatrenu klopku", rekao je predstavnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko.
 
"One su se 1,5-2 kilometra pomjerile napred. I to je učinjeno da bi Zelenski objavio o novim uspjesima. Međutim, on ne govori da je svoje borce poslao u sigurnu smrt. Sada su sa tri strane pod vatrom naših snaga i Rusije – sa sjevera, istoka i juga, sistematski se uništavaju svi koji ulaze na teritoriju LNR", rekao je oficir Narodne milicije.

13:58

Norveška: Vojnici čuvaju postrojenja za preradu nafte i gasa

Norveška vojska saopštila je danas da je poslala vojnike da pomognu u čuvanju velikih kopnenih postrojenja za preradu nafte i gasa, što predstavlja deo šireg napora da se pojača bezbednost zbog sumnje da je sabotaža izazvala curenje gasovoda Severni tok prošle nedelje.
 
Ruski gasovodi Severni tok 1 i 2 oštećeni su 26. septembra, pri čemu je ispušten gas u Baltičko more između Danske i Švedske.

13:55

Češka pozvala svoje građane: Napuštajte Rusiju

Češka je pozvala svoje građane da napuste Rusiju zbog pogoršane bezbjednosne situacije, saopštilo je tamošnje ministarstvo spoljnih poslova. "S obzirom na vojnu invaziju Ruske Federacije u Ukrajini koja je u toku i moguću prijetnju pogoršanja bezbjednosti u zemlji, posebno za građane država članica EU-a i NATO-a, češko Ministarstvo spoljnih oslova snažno poziva na odlazak iz teritorija Ruske Federacije", objavljeno je.

13:54

DNR: Dva civila poginula u granatiranju Donjecka

Ukrajinska vojska je granatirala teritoriju samoproglašene Donjecke Narodne Republike 31 put u prethodnom danu pri čemu su ubijena dva civila, saopštila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre, prenosi Tass.
 
"U prethodna 24 sata, misija je prijavila 31 slučaj bombardovanja ukrajinske vojske", objavila je misija DNR na mreži Telegram.
 
U saopštenju se navodi da su dva civila poginula u gradu Makejevka, a da su tri civila zadobila povrede, jedan od njih iz prethodno oslobodjenog mesta Vladimirovka. Misija DNR navodi i da je ukrajinska vojska gađala 11 naseljenih mesta na teritoriji DNR, koristeči granate kalibra 152mm, topove kalibra 122mm i NATO minobacače kalibra 155mm odakle su ispalili 140 komada municije.

13:47

Litvanija proglasila ruskog ambasadora za personu non grata



13:27

Kremlj: Konsultovaćemo se sa stanovništvom



12:14

Kako piše "Politiko", pozivajući se na neimenovanog diplomatu, Evropska unija neće usvojiti novi paket sankcija protiv Rusije, ako on ne bude sadržao ograničenje cijena ruske nafte.

10:19

Njemačka, Danska, Norveška i Francuska isporučuju samohodne artiljerijske sisteme

Berlin, Kopenhagen, Oslo i Pariz pružiće vojnu pomoć Kijevu artiljerijskim oruđima, prenosi "Figaro". Konkretno, navodi list, ukrajinske Oružane snage će uskoro dobiti od šest do 12 novih francuskih samohodnih artiljerijskih oruđa "Cezar". Prema podacima lista, to neće biti oružje iz arsenala francuske vojske, već ranije naručeno za danske Oružane snage. Odlučeno je da se isporuči Ukrajini.

"Figaro" podsjeća da je Francuska već isporučila oko 20 "Cezara" Ukrajini. Izdanje takođe piše da će Njemačka, Danska i Norveška isporučiti Ukrajini 2023. godine 16 samohodnih artiljerijskih oruđa. Ranije televizija "Tagesschau", pozivajući se na njemačku ministarku odbrane Kristinu Lambreht, rekao je da će Njemačka, Danska i Norveška obezbijediti sredstva za proizvodnju 16 samohodnih oruđa "Zuzana 2" u Slovačkoj za Ukrajinu. Prema pisanju njemačkih medija, iznos ovog ugovora je 93 miliona evra.

10:14

Spriječena ofanziva na Herson

Spriječena je ofanziva ukrajinske vojske na Hersonsku oblast. Situacija na Nikolajevskom pravcu ostaje pod kontrolom Oružanih snaga Ruske Federacije, saopštio je zamjenik šefa vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.
 
"Ukrajinske trupe su krenule duž Dnjepra u pravcu Dudčana i tamo su ih primjetile ruske Vazdušno-kosmičke snage", napisao je on na svom Telegram kanalu.
 
Stremousov je naglasio da je „u ovom trenutku situacija potpuno pod kontrolom“.

09:30



09:00

Čečeni spremni!



08:15

Ruska Duma usvaja amandmane na Ustav u vezi sa aneksijom

Ruska Duma usvojiće danas na plenarnom sastanku nacrt amandmana na Ustav u vezi sa aneksijom Donjecke i Luganske Narodne Republike i Hersonskog i Zaporoškog regiona i ratifikovaće međunarodne sporazume u vezi sa aneksijom, izjavio je predsedavajući donjeg doma Skupštine Rusije Vjačeslav Volodin.
 
On je rekao da će na taj način biti uspostavljen pravni okvir da bi se svaki građanin koji živi na teritoriji četiri anektirane oblasti osjećao socijalno zaštićenim kada su u pitanju finansijski sistem i ekonomija, preneo je TAS S.

08:10

Raketirano Zaporožje

Ruske snage jutros su izvele raketni napad na grad Zaporožje i dva sela u Zaporoškoj oblasti, a u tim napadima jedna osoba je povrijeđena, saopštila je regionalna vojna uprava.
 
Navodi se da je ispaljeno desetak projektila S-300 i da su pogođeni infrastrukturni objekti u gradu Zaporožje, prenosi Interfaks Ukrajina.
 
U saopštenju se dodaje da je uništen i rehabilitacioni centar za djecu sa posebnim potrebama.

07:00

Italijanski mediji: Rusija se sprema da testira jedinstveni podvodni aparat "Posejdon"
 
❗️Obavještajne službe NATO-a upozorile su komandu bloka da bi mogao biti testiran bespilotni podvodni aparat "Posejdon", piše italijanski list "Republika".
 
📍 Izdanje je ukazalo da se u izvještaju specijalnih službi navodi da se višenamjenska nuklearna podmornica "Belgorod" nalazi u Karskom moru, gdje bi, navodno, moglo biti izvedeno lansiranje nuklearnog drona.

‼️ „Posejdon može da generiše radioaktivni cunami koji može da uništi gradska područja poput Njujorka ili Los Anđelesa“, navodi list.
 
👀 On je primjetio da američki sateliti sa infracrvenim senzorima ne vide šta se dešava u morskim dubinama: "Posejdon" je dizajniran da emituje malo toplote i da se nečujno kreće brzinom većom od stotinu kilometara na sat.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )