Foto: Telegram

U toku je 144. dan rata u Ukrajini. Rat uživo pratite na cafe.ba

19:00

Kadrovo ostataka američke haubice M-777



18:50


 Još jedan britanski plaćenik u zarobljeništvu. Džon Harding je, prema pisanju britanskih medija, bolničar. Na fotografiji se čini da drži defibrilator.




18:45

 Šokirani vojni oficir iz jurišne čete pokazuje rezultate rada ruske artiljerije na svojim položajima


 

18:40

Na ulazu u Zaporošku oblast pojavile su se nove table na ruskom jeziku sa natpisom „Mi smo zajedno sa Rusijom“.


18:34

Zarobljenici uključeni u obnovu!



18:30

Kadirov poslao poruku 

„Nećemo stati dok banderovsko blato zauvjek ne napusti ove zemlje“: Ramzan Kadirov ispričao u čemu je tajna uspjeha čečenskih boraca tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini
 
„Godine borbe protiv međunarodnog terorizma, nebrojene specijalne operacije za eliminisanje terorističkih formacija odgajale su prave ratnike iz čečenskih snaga bezbjednosti. Za njih nije važno gdje je bitka počela – u urbanim sredinama ili u planinskim šumovitim predjelima. Rezultat je uvijek isti –  poraz neprijatelja“, rekao je šef Čečenije.


18:28

🚀Uništenje američkog MLRS "HIMARS"
 
U oblasti ​naselja Krasnoarmejsk Donjecke Narodne Republike, visokoprecizno zemaljsko oružje uništilo je lanser i transportno-punsko vozilo višecjevnog raketnog sistema HIMARS američke proizvodnje.




18:25

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je kraj operativne pauze i nastavlja kopnene napade u nekoliko pravaca napada.

Malo je vjerovatno da će kraj operativne pauze dovesti do masovnog porasta kopnenih napada širom Ukrajine, ali će najvjerovatnije biti okarakterisan nastavkom ograničenih kopnenih napada koncentrisanih na usponu Slavjansk-Seversk-Bahmut.

Kremlj je možda naredio ruskim snagama da preuzmu kontrolu nad cijelim regionom Harkova, uprkos maloj vjerovatnoći da će Rusija uspjeti u takvim naporima.

▪Ruske snage izvele su ograničene kopnene napade oko Severska i Bahmuta i granatirale ukrajinsku vojnu i civilnu infrastrukturu u istočnoj Ukrajini.

▪Ruske vlasti na navodnu prijetnju ukrajinskih terorističkih akcija odgovaraju jačanjem administrativnih režima na oslobođenim teritorijama.

18:23

Ukrajina: "Rusija menja taktiku u Hersonu"

"Ruske snage u Hersonu mIJenjaju taktiku i pokušavaju da se sakriju iza civilnog stanovništva“, tvrde ukrajinske oružane snage.
 
Južna operativna komanda saopštila je da su ruske trupe raspoređene u "gusto naseljenim oblastima”, nadajući se da Ukrajina neće izvoditi udare na regione u kojima živi njihov narod.
 
Dodaje se da ruska vojska nastavlja povremene napade na Zmijsko ostrvo, "pokušavajući da stvori iluziju kontrole nad ostrvom".
 
"Tokom noći, par bombardera Su-24 ponovo je pogodio ostatke neprijateljske opreme na ostrvu. Nemamo gubitaka“, saopštili su.

17:27

U Vinici likvidiran pukovnik RV VSU

14. jula je preminuo rodom iz Dnjepropetrovske oblasti, pukovnik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Dmitrij Burdiko.

Ranije je na mreži kružila informacija da je tamo likvidiran i visoki oficir Ratnog vazduhoplovstva Konstantin Puzirenko.


17:10

Saslušan osumnjičeni za učestvovanje u ratu

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas je saslušan Vlado S. (31) koji se sumnjiči da je učestvovao u ratu koji se vodio u Ukrajini tokom 2015. godine.
 
Pravosudnim organima je bio nedostupan posljednjih sedam godina, a lišen slobode u petak na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" po potjernici Srbije koja je bila sve vrijeme za njim na snazi, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.
 
Vlado S. se tereti za krivično djelo učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi.
 
On je na saslušanju pred dežurnim zamijenikom javnog tužioca priznao izvršenje krivičnog djela.
 
Tužilaštvo je nakon saslušanja predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da mu odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva i da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovio krivično djelo.


15:13

Medvedev je zapretio Ukrajini

Zamijenik predsednika Savjeta bezbjednosti RF Dmitrij Medvedev prokomentarisao je izjave ukrajinskih vlasti o mogućim napadima na Krimu. On je takođe dodao da odbijanje zemalja NATO-a da priznaju Krim kao ruski predstavlja sistemsku prijetnju za Rusku Federaciju.

Prema njegovim riječima, odluka "da se kampanja nastavi, kako sada kažu, do poslednjeg Ukrajinca” sigurno će dovesti do sloma postojećeg političkog režima.
 
"To je uprkos činjenici da oni pokušavaju da se vrate, a neki uzvišeni krvavi klovnovi koji se tamo s vremena na vrijeme pojavljuju sa nekim izjavama takođe pokušavaju da nam prijete, mislim napadom na Krim i tako dalje“, rekao je Medvedev.

13:18

Rusija: U Odesi uništieno skladište raketa "Harpun"

Visokopreciznim raketama dugog dometa lansiranim iz vazduha u jednom preduzeću u Odesi uništeno je skladište protivbrodskih raketa "Harpun" koje su Ukrajini predale zemlje NATO, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.
 
Naveo je da su u rejonu naselja Krasnoarmejsk uništeni lanser i transportno vozilo višecjevnog raketnog sistema "Himars" američke proizvodnje, prenosi Interfaks.
 
Konašenkov je dodao da su ruski avioni oborili ukrajinski helikopter Mi-17 kod Slavjanska u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici.
 
Takođe, ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu uništili su jedan avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i jednu ukrajinsku bespilotnu letjelicu u Harkovskoj oblasti, naveo je Konašenkov.

13:11

Ruske snage raketirale industrijska postrojenja u Nikolajevu

Ruske rakete pogodile su danas industrijska postrojenja u strateškom gradu Nikolajevu na jugu Ukrajine, dok Moskva povećava napore da uspješno širi svoje operacije na istoku zemlje.
 
Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandar Senkevič rekao je da su ruske rakete pogodile industrijski i infrastrukturni objekat u gradu, koji je ključni centar brodogradnje na ušću reke Južni Bug u Crno more, prenosi AP.
 
Nikolajev je poslednjih nedjelja redovna meta ruskih raketnih udara, jer ruske snage pokušavaju da "omekšaju" ukrajinsku odbranu.
 
Ruska vojska je potvrdila da namjerava da odsječe cijelu ukrajinsku crnomorsku obalu sve do granice sa Rumunijom.
 
Ako uspje da ostvari taj cilj, ruska vojska bi zadala težak udarac ukrajinskoj ekonomiji i trgovini i omogućila Moskvi da obezbijedi kopneni koridor do moldavskog separatističkog regiona Pridnjestrovlje u kojem se nalazi ruska vojna baza, navodi AP.
 
13:00

Zelenski objavio slike rata!


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )