Foto: Telegram

U toku je 266. dan rata u Ukrajini


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

13:00

Oružane snage Ukrajine prikupljaju trupe za juriš na Svatovo i Kremennaju
 
Oružane snage Ukrajine nastavljaju sa pokušajima napredovanja u pravcu Svatovo – Kremennaja.Dvije četne taktičke grupe Oružanih snaga Ukrajine,uz podršku teške tehnike,pokušale su da upadnu u Kuzemovku u rejonu Svatova. 
 
Takođe je poznato da se kijevske snage bezbjednosti privlače Makejevki,odakle mogu da krenu prema Kremennaji. 
 
Artiljerci Ruske Federacije zadržavaju i odbijaju neprijateljske napade,a saperi ojačavaju odbrambenu liniju Svatovo-Kremennaja minskim poljima.

Inače, šef „Luganske OSU“ Sergej Gajdaj obećava uskoro veliku ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine na gradove LNR. 

„Ako su prije nekoliko dana naši momci imali uspjehe samo na svatovskom pravcu,a mi smo bili u defanzivi u Belogorovki i Kremennoj, onda inicijativu duž cijele linije fronta treba da preuzmu Oružane snage Ukrajine. 
Danas smo vršili pritisak na okupatorske snage. 

Pripremamo se za deokupaciju, formiramo odskočne daske za deokupaciju Luganske oblasti“, rekao je Gaidai.
 

12:52

NATO stavio tačku na dalje špekulacije čija je raketa!

💬 Nema potvrde da je incident u Poljskoj rezultat namjernih i ciljanih akcija, preliminarne informacije ukazuju na to da se radi o ukrajinskim PVO raketama. Alijansa ne vidi znake da Rusija planira napad na nju. Postoje vojni kanali komunikacije između nas i Rusije, možemo da komuniciramo sa Rusijom na različite načine na nivou NATO i na nivou saveznika, ali neću otkrivati detalje bilo kakvih kontakata u posljednja 24 sata, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nakon održanog sastanka Sjevernoatlantskog saveta. 
 
Generalni sekretar NATO dodao je i da je snabdijevanje Ukrajine sistemima protivvazdušne odbrane prioritet za alijansu.
 
12:40

Peskov: Kremlj bi želio istu emotivnu reakciju na napade na Sjeverni tok kao na incident u Poljskoj

12:33

Nestala zamjenica guvernera Hersonske oblasti Ekaterina Gubareva.
 
„Juče oko 16.30 moja supruga Ekaterina Gubareva je nestala, od tada nismo bili u kontaktu. Posljednje mjesto gdje je viđena bila je zgrada vlade Hersonske oblasti u Geničesku. Pokušaji da se pozove Saldo da sazna gdje se nalazi Ekaterina do sada su bili neuspješni “, rekao je njen suprug Pavel Gubarev.

12:25 

Hrvatska šalje 14 helikoptera Mi-8 Ukrajini, piše Jutarnji list.

Donacija 14 helikoptera Mi-8 i Mi-8 MTV 1 Ukrajini razumna je i racionalna odluka Ministarstva obrane koju bi uskoro trebala potvrditi i hrvatska Vlada. Jednom broju helikoptera već sljedeće godine ističu međuremontni resursi, što je prije nekoliko mjeseci potvrdio ministar obrane Mario Banožić, i oni se više ne bi mogli koristiti.

Kako se očekuje, Hrvatska će zauzvrat dobiti američke "Blek Hok".

12:04 

Četiri snažne eksplozije čule su se na nebu u centru Belgoroda - moguće je da dejstvuje sistem PVO, javlja dopisnik Sputnjika sa lica mjesta.

Eksplozije su bile toliko jake da su se se zatresli prozori na kućama.


11:57 

Predstavnički dom parlamenta Češke usvojio je rezoluciju u kojoj se „aktuelni ruski režim proglašava terorističkim“, javili su češki mediji.

„U skladu sa rezolucijom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Predstavnički dom češkog parlamenta smatra da je aktuelni ruski režim teroristički“, navodi se u dokumentu za koji je glasalo 129 od 159 prisutnih poslanika, prenijela je Češka televizija.

Parlamentarci su istovremeno osudili ruske napade na objekte u Ukrajini. Takođe su odbili da priznaju rezultate referenduma o ulasku četiri nova regiona u sastav Rusije.

11:26

Lansiranje rakete - razaranje Ukrajine



11:20

Pogođen VBR Grad!




11:13 

Savjetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak pozvao je Evropu da zatvori nebo iznad Ukrajine.

„Ne treba tražiti opravdanja i odlagati važne odluke. Vrijeme je da Evropa zatvori nebo iznad Ukrajine radi svoje bezbjednosti“, napisao je Podoljak na Tviteru.


11:03 

Oružane snage Ukrajine pokušavaju da izvedu ofanzivne operacije od Popasne (LNR) do Harkovske oblasti, saopštio je oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrij Maročko.

Uopšte, on je situaciju u luganskom pravcu nazvao stabilno napetom.

„Ukrajinske trupe pokušavaju da probiju našu liniju odbrane praktično od sela Popasna do Harkovske oblasti. Neprijatelj vodi ofanzivne operacije duž cijele linije“, rekao je Maročko.


10:59 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

◾️Tokom intenzivnog napada 15. novembra na objekte na teritoriji Ukrajine nije nanijet ni jedan raketni udar na objekte u Kijevu.️ Razaranja u kijevskim naseljima su nastala kao posljedica lansiranja ukrajinskih raketa i stranih PVO sistema;

◾️Ruska vojska je likvidirala više od 80 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska;

◾️Oružane snage Rusije su odbile dva napada ukrajinske vojske u pravcu Krasnog Limana, ubijeno je više od 100 ukrajinskih vojnika;

◾️Uništena su i dva artiljerijska sistema SAD M777 u Harkovskoj oblasti;

◾️Ruska vojska je presjekla napad taktičke grupe Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Stepno u DNR-u, likvidirano je više od 65 ukrajinskih vojnika.


10:15

"Brutalni akti Rusije u Ukrajini"

Lideri G7 i NATO osudili su "brutalne akte Rusije u Ukrajini" i stoje ujedinjeni uz Kijev, koliko god bude potrebno, izjavila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
 
Ona je u video poruci na Tviteru poručila da su lideri spremni da pomognu Poljskoj u istrazi o sinoćnjoj eksploziji koja se dogodila blizu ukrajinske granice, a koja je uslijedila nakon što je Rusija izvršila raketne napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, prenio je Rojters.


09:00

U selo Staljni konj u ruskoj Orlovskoj oblasti dron je udario u skladište nafte, saopštio je gubernator regiona Andrej Kličkov.

Prema njegovim riječima, niko nije povrijeđen.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )