Foto: Telegram

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 401. dan.


20:03 

Kijev nema dovoljno tenkova na raspolalganju da pokrene kontraofanzivu, izjavio je zamjenik šefa ukrajinske diplomatije Andrej Meljnik.

„Nećemo pokretati kontraofanzicu koja nije pripremljena. Trenutno imamo oko 50 – 60 tenkova koja su stigla sa Zapada, a Rusi su kao i ranije u stanju da svakodnevno proizvedu do 10 tenkova. To znači da ćemo mi još dugo vremena biti lišeni mogućnosti da preuzmemo inicijativu na bojnom polju“, rekao je on.

Meljnik je istakao i da Evropa ne bi trebalo da ima „crvene linije“ kada je riječ o i isporukama lovaca Ukrajini.

19:49

Pet članica EU predložilo uvođenje carina na žitarice iz Ukrajine

Premijeri Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke su u pismu predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen naveli da će carine na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda možda morati da budu ponovo uvedene, ako se priliv proizvoda koji obaraju cijene na tržištu Evropske unije ne može zaustaviti drugim sredstvima, prenio je Rojters.


19:10

Zajednička konferencija Plenkovića i Zelenskog

Premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održali su zajedničku konferenciju za novinare u Kijevu.



18:46

Kratak predah



18:43

"Rusija će omogućiti konzularni pristup uhapšenom američkom novinaru"

Moskva će omogućiti konzularni pristup uhapšenom novinaru Volstrit džornala (WSJ) Evanu Gerškoviču u skladu sa internim procedurama, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova
 
U skladu sa našim internim procedurama, ovaj pristup će, naravno, biti obezbjeđen“, rekla je ona za TV kanal Rusija 1. U četvrtak je ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila da je Gerškovič, dopisnik moskovskog biroa VSJ, priveden u Jekaterinburgu zbog sumnje da je špijunirao u korist američke vlade.

18:40 

Slovačka grubo krši međunarodne ugovore po pitanju reeksporta ruskog naoružanja prilikom isporukama Ukrajini, saopštila je Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije.

Riječ je o partiji ruskih aviona MiG-29 koje je Slovačka namijenila Ukrajini.

Naime, u ugovoru koji je potpisan i od strane Slovačke i Rusije od 29. aprila 1997. godine stoji da nijedna strana ne smije da prodaje ili poklanja bilo kakvo naoružanje i vojnu tehniku, kao ni tehničku deokumentaciju i dodatno informaciju bez saglasnosti Rusije.

Podsjetimo, Slovačka je već isporučila četiri aviona MiG-29 od ukupno 13, a zauzvrat će od Amerike dobiti 12 helikoptera AH-1Z „vajper“.


18:07

Stiže nova pomoć u Ukrajinu

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je danas četvorogodišnji finansijski paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 15,6 milijardi dolara, kao podršku u odbrani od ruske agresije.
 
Kako prenosi Rojters, kredit predstavlja jednu od najvećih tranši finansijske pomoći Ukrajini do sada i najveći iznos kredita koju je ta međunarodna finansijska institucija dala zemlji u ratu.
 
Šef misije MMF-a za Ukrajinu Gevin Grej nedavno je izjavio da je rat u Ukrajini, osim što je uzeo "strašan humanitarni danak", i dalje ima razarajući uticaj na ekonomiju te zemlje.

16:33

Snimci sa fronta!








16:10

Današnji snimak Bakhmuta, koji su s drona snimili borci Vagner PMC. Cjeli grad je pod snijegom.

 

15:49

Pod Ugledar je dovedeno 10 leoparda⚡
 
Ovu informaciju projektu @vargonzo dao je komandant BARS-23 Saveza dobrovoljaca Donbasa sa pozivnim znakom „Viking“.
 
"Na ugledarskom pravcu, ako ne ofanziva, onda se očekuje njena imitacija u vidu ometajućeg udara. Ali u svakom slučaju, momci koji ovde drže odbranu su uvek na oprezu i spremni za najneočekivanije događaje."


15:14 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

U pravcu Donjecka u toku proteklog dana likvidirano je do 260 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika;

U pravcu Krasnog Limana za dan je likvidirano do 85 ukrajinskih vojnika, uništena su tri oklopna vozila, haubica D-20 i samohodna haubica „gvozdika“;

U pravcu Kupjanska grupa snaga „Zapad“ za dan je likvidirala do 30 ukrajinskih vojnika;

U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 35 vojnika;

U pravcu Hersona likvidirano je do 30 ukrajinskih vojnika, 16 vojnih vozila i samohodna haubica „akacija“;

U području naseljenog mjesta Otradokamenka Hersonske oblasti uništeno je skladište goriva ukrajinske 126. brigade teritorijalne odbrane.


14:48

Borelj: Kina ne može biti posrednik u ratu, već da olakša put ka miru

Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da Kina ne može biti posrednik u ratu u Ukrajini, ali da bi mogla da olakša put ka postizanju mirovnog sporazuma sa Rusijom.
 
"Kina ne pravi razliku između agresora i žrtve“, dodao je Borelj na panelu održanom u španskoj prestonici Madridu.


12:57

Stigao odgovor

Specijalna vojna operacija u Ukrajini je sada jedini način da se ostvare ciljevi, rekao je novinarima Dmitrij Peskov, pres-sekretar ruskog predsjednika.


09:43

Britanija: Ukrajina je uništila moćan radar ZOOPARK-1M, Rusi će teško nabaviti novi ?! /Upitnik je zbog britanskog izvora,nema slike,nema videa/




Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )