Foto: Telegram

U toku je 266. dan rata u Ukrajini


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


09:00

Francuski legionar u Ukrajini!


08:54
 
Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
▪Ruske trupe su izvele najveću seriju raketnih udara na kritičnu infrastrukturu Ukrajine od početka rata.

▪Ruski zvaničnici nastavljaju proces pregovora sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) o priznavanju ruske kontrole nad nuklearnom elektranom Zaporožje.

▪Ukrajinske snage nastavile su kontraofanzive u pravcu Svatova i Kremenne.

▪Ruske trupe su nastavile sa kopnenim napadima u blizini Aretemovska, Avdijevke i Vuhledara.

▪Lažni izvještaji o zauzimanju teritorije od strane ukrajinskih trupa na lijevoj obali Dnjepra izazvali su negativnu reakciju u ruskom informativnom prostoru.
 

08:47

"Minirali su sve"

Putevi koji vode do Hersona su obrubljeni dugim, crvenim kordonima, a na svakih 10 metara možete vidjeti znak koji ukazuje na prisustvo minskih polja.
 
Nekoliko metara od kontrolnih punktova, koji su sada pod kontrolom Ukrajine, vide se desetine mina naslaganih na gomilu. Na seoskim putevima i dalje možete vidjeti mine kako vire iz zemlje i čekaju da ih neko deaktivira. Čišćenje regiona od mina moglo bi da traje mjesecima, ako ne i godinama. Ukrajinski zvaničnici kažu da su Rusi svuda ostavili mine i kablove.
 
"Rusi su minirali sve što su mogli. Puteve, zemljište, mostove, kuće, zgrade. Sve. Stalno nalazimo mine. Nikada ranije nisam video nešto ovako", rekao je Oleksandar Valeriovič, vojnik stacioniran u selu Posad.

08:30

Zajedničko saopštenje G20: Nema usaglašenog stava o Ukrajini
 
Većina zemalja G20 „oštro osuđuje rat u Ukrajini“, ali postoje i druga mišljenja o toj situaciji, navodi se u zajedničkom saopštenju, usvojenom nakon samita G20 na Baliju.
 
💬 „Većina članica G20 oštro je osudila rat u Ukrajini, ističući da izaziva ogromnu ljudsku patnju i da pogoršava postojeće probleme u globalnoj ekonomiji, ograničavajući njen napredak, povećavajući inflaciju, narušavajući lance snabdijevanja, povećavajući energetsku i prehrambenu nestabilnost i povećavajući rizike za finansijsku stabilnost. Bilo je i drugih pogleda na situaciju, različitih procjena“, navodi se u dokumentu.
 

08:22

✍️📰 AP: Raketu, koja je pala u Poljskoj, ispalila ukrajinska vojska
 
🗞 Raketu, koja je juče pala u Poljskoj, lansirale su ukrajinske trupe, saopštila je agencija AP, pozivajući se na američke zvaničnike.
 
💬 „Prvobitni podaci ukazuju na to da su raketu, koja je pala na teritoriju Poljske, ispalile ukrajinske snage na rusku raketu koja se približavala“, navodi se u saopštenju.
 
08:16

Oglasio se Zelenski

Vladimir Zelenski je izjavio da je oko 10 miliona stanovnika Ukrajine ostalo bez struje nakon ruskog raketnog napada na energetsku infrastrukturu.


08:00

Kancelarija Zelenskog je razočarana reakcijom Varšave na raketni udar.
 
 Ovo prenosi ukrajinski TG-kanal Resident, pozivajući se na izvore u kancelariji predsjednika. 
 
Šta je to? Rusija nije okrivljena? 

Ranije je poljski predsjednik Duda rekao da nema tačnih dokaza ko je ispalio raketu koja je pala na istoku zemlje.

07:53

⚡️Direktor CIA Vilijam Berns boravio je juče u Kijevu i sastao se sa Vladimirom Zelenskim, piše Vašington post.
 
 Berns je u Kijevu „ojačao američku posvijećenost podršci Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske agresije“, rekao je izvor iz američke administracije za tu publikaciju.
 
 Dan ranije šef CIA je boravio u Turskoj, gdje se sastao sa šefom ruske obavještajne službe Sergejem Nariškinom.
 
 Tokom raketnog napada na Kijev, Berns je bio u zgradi američke ambasade. Sagovornik lista ne povezuje jučerašnji raketni napad na Ukrajinu sa posjetom Bernsa.
 
07:45

🔔 Erdogan: NATO smatra da Rusija nema veze sa incidentom u Poljskoj
 
 Brojne države-članice NATO-a razgovarale su o incidentu sa raketom u Poljskoj i došle do zaključka da Rusija sa njim nema veze, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.
 
💬„Moram da poštujem stav Rusije, koja je rekla da ovo nije njena raketa. Za nas je to važno“, rekao je Erdogan.

07:38

Bajden: raketa koja je usmrtila dvoje ljudi u Poljskoj verovatno nije ispaljena iz Rusije
 
Bajden je to izjavio nakon razgovora sa liderima zapadnih zemalja usred zabrinutosti da bi se sukob u Ukrajini mogao preliti na susjedne države. NATO i SAD sprovode istragu o tom incidentu.
 
🚀 Poljski zvaničnici su saopštili da su dvije osobe poginule u eksploziji u okrugu Hrubešov na istoku Poljske, ali bez potvrde da je riječ o ruskim raketama.
 
☝️ Turski lider je takođe pozvao na detaljnu istragu o incidentu.

07:17

Zaharova: "Apsurdno"

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Zaharova nazvala je apsurdnim govor Zelenskog na G20.
 
Govor Vladimira Zelenskog na samitu G20 bio je sedam puta duži od govora ostalih članica te organizacije, a ono što je rekao je apsurdno, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
 
"Govor Zelenskog bio je sedam puta veći od vremena koji je dodijeljen članicama G20 za govor. Moram da vas podsjetim ko su članice G20? Rusija, Kina, SAD, Brazil, Nemačka, Turska, Saudijska Arabija. Mislim da je to dovoljno Za svakog lidera ovih najvećih zemalja i ekonomija, koji je tokom 14 godina svojim novcem, resursima i mogućnostima obnovio ekonomiju koju su SAD uništile, a koja je potkopana 2008. godine, dobio je 3 minuta da ali ovaj bezobrazluk kijevskog režima je govorio 20 minuta", rekla je Zaharova.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )