Foto: Telegram

342 DAN RATA U UKRAJINI!


07:47

Situacija na frontu posebno teška u Donjeckoj oblasti

Situacija na frontu posebno je teška u Donjeckoj oblasti i južnim pravcima, koje su, kako saopštava Kijev, pod stalnim ruskim jurišima.
 
U strateški važnom gradu Nikolajevu, boravili su ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i premijerka Danske, koja će Kijevu donirati 19 haubica.


07:10

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
▪Ruske trupe su nastavile jurišne operacije zapadno od Kremenne, dok su ukrajinske trupe vodile protivofanzivne operacije sjeverozapadno od Svatova.


▪Ruske trupe su nastavile sa udarima na liniji fronta u DNR.

▪Ruske snage su nastavile da osvajaju teritoriju kod Artemovska.

▪Zapadni, ukrajinski i ruski izvori i dalje ukazuju da se Rusija sprema za neizbježnu ofanzivu.

Iranski državni mediji javili su da su 29. januara Iran i Rusija uspostavili direktne finansijske komunikacione kanale između iranskih banaka i više od 800 ruskih banaka.

▪Rusko Ministarstvo odbrane nastavilo je sa mjerama unapređenja profesionalizma ruskih oružanih snaga.


07:00

Ugledar pravac ⚡️

Stižu informacije da su se Rusi probili do naselja Bogojavljenje, zaobilazeći Ugledar sa sjeverozapadne strane.Teška bitka na periferiji sela, u toku je juriš.
 


06:45

Severni Donbas front: Artemovsk-Seversk
 
Severni pravac. 

U pravcu Soledara, ruske snage zauzele su selo Sakkoi Vanceti
 
 
Artemovsk pravac. Na jugu vode se žestoke borbe za Paraskovjevku, koja je zahvaćena sa tri strane i čija je sudbina tako bila gotova probojom u Blagodatnoje. A ovo je već fizičko presjecanje puta do Slavjanska i dobra linija za dalje napredovanje.

I danas se na mreži pojavio snimak sa vojnicima Oružanih snaga Ukrajine, koji tvrde da je pravac od Konstantinovke do Artemovska pod strogom vatrenom kontrolom ruske artiljerije. Tako je danas, zapravo, ostao samo jedan put kroz naselje. Hromovo i garnizon Oružanih snaga Ukrajine brzo se približava svom opkoljavanju ili povlače se.
 

00:00

Malo pjesme,novi dan je!


23:57

Iran će promijeniti strategiju prema Ukrajini nakon što je priznala učešće u napadima na vojne objekte zemlje.
 
Novinska agencija Nournevs, bliska Vrhovnom savjetu za nacionalnu bezbjednost Irana, pozivajući se na visokorangirani izvor, javila je da će Iran preispitati svoju strategiju prema Ukrajini nakon izjava Mihaila Podoljaka, jer ih smatra „priznanjem“ učešća u napadu. na iranskom vojnom objektu u Isfahanu:
 
Ukoliko neprijateljske izjave savjetnika predsjednika Ukrajine Mihaila Podoljaka protiv Irana ne isprave zvanične vlasti ove zemlje, to će povući različite reakcije Islamske Republike Iran.
 
🏴‍☠ Vlada Ukrajine, huškajući svoje zapadne partnere lažnim izjavama, optužuje Iran da pruža podršku Rusiji u naoružanju, dok oni sami nisu mogli da pruže nikakve dokaze koji potvrđuju svoju ispravnost i tvrdnje.
 

23:50

Oružane snage RF napadaju položaje Oružanih snaga Ukrajine na periferiji Ugledara
 
105. puk NM DNR javlja da ruske trupe dejstvuju artiljerijom po utvrđenjima ukrajinskih militanata na periferiji grada.
 
Takođe je napravljen proboj na 2 km istočno (kod rudnika Južno-Donbaska br. 1).OSU i dalje se nalaze u rudniku. 

Nakon probijanja odbrane, grupacija Ugledar će biti otvorena za pristup sa boka, što će omogućiti napad na OSU sa juga.
 


23:47
 
Kina ima koristi od rata u Ukrajini
 
Kina zarađuje milijarde na jeftinim energentima od Ruske Federacije, koja je zatvorena za EU.
 
Sada Vašington post piše da „Kina želi dugotrajan rat u Ukrajini jer će odvratiti Zapad od Kine, dok Kina dobija energiju po niskim cijenama od Rusije“.
 
Tako su SAD postale zavisne – što duže podržavaju Ukrajinu, to više jačaju svog glavnog rivala – Kinu.
 

23:45

Snage "Vagnera" krenule su u snažnu ofanzivu na Artemovsk /Bahmut/.

"Teške borbe se vode kod Bahmuta. Rusi napadaju sa sjevera i juga", pišu ukrajinski mediji.


23:30

Napad na Artemovsk: Ruske trupe prekidaju linije snabdijevanja Oružanih snaga Ukrajine, saopštile su Oružane snage sa lica mesta

▪Ukrajinski militant na snimku izvještava da je autoput od Konstantinovke do Bahmuta (jugozapadni pravac) pod vatrom ruske vojske.

▪„Rusi su već presjekli autoput do Severska. Borbe se vode u blizini i od autoputa do Slavjanska (Harkov-Rostov)“, potvrđuju kijevski mediji.

▪Tako, relativno bezbjedna komunikacija sada može biti samo autoputem od Časova Jara (zapadni pravac) ili manjim putevima u istom pravcu.



23:19

Previše ukrajinske tehnike neoštećene mijenja stranu! Ima li to cijenu u dolarima?



23:10

Bajden: SAD neće slati avione F16 Ukrajini

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas da Vašington neće slati borbene avione F16 Ukrajini, javio je Rojters.
 
Prošle nedjelje, zapadni mediji su objavili da grupa vojnih zvaničnika "u tišini" nagovara Pentagon da pošalje avione F16 Kijevu.
 
Večeras se o ovom pitanu oglasio i predsjednik Francuske Emanuel Makron, koji nije isključio mogućnost da Pariz pošalje Kijevu borbene avione, ali uz određene uslove.
 
SAD će kroz nekoliko nedjelja poslati Ukrajini tenkove tipa "M1 Abrams".

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )