Foto: Telegram

U toku je 284. dan rata u Ukrajini!


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


17:00

Dolazi pojačanje Oružanih snaga Ukrajine do Artemovska (Bahmut), gdje Ukrajinci trpe nesagledive gubitke.
 
To nisu novi strani tenkovi i borbena vozila pješadije, već stari lako oklopljeni (MT-LB) skinuti sa dugotrajnog skladištenja (možda već rashodovani).

16:50

‼💥 Borbe u Soledaru: artiljerci LNR uništavaju neprijateljske položaje
 
Vojnici 6. kozačkog puka. Platov iz 2. armijskog korpusa LNR pogodio je položaje i pješadiju ukrajinskih militanata.


16:44

U Ukrajini se danas cijeli dan uključuju i isključuju upozorenja o vazdušnim napadima.
 
Portparol Operativne komande „Jug” Natalija Gumenjuk kaže da bi masovni raketni napad na Ukrajinu mogao biti sutra. Ili možda ne. Možda u utorak, srijedu, četvrtak... Možda bilo koji dan, tako da morate biti spremni.
 

16:30

"Sve je u redu,ne slušajte rusku propagandu"





16:23


Šef kabineta predsjednika Ukrajine Andrij Jermak potvrdio je informaciju o opkoljenim gruzijskim plaćenicima.
 
"Proteklih dana grupa vojnika, naših Ukrajinaca i gruzijskih dobrovoljaca iz 57. brigade, opkoljena je kod Bahmuta. Znamo za ranjenog gruzijskog komandanta i pet mrtvih gruzijskih vojnika. Borili su se za svjetlo protiv mraka kod Bahmuta" napisao je na svom Telegramu.



16:20



16:10

⚔️ Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana izgubila do 65 ljudi, jedan tenk i tri oklopna transportera, saopštila je Narodna milicija Luganske Narodne Republike
 


16:07

Dominikanska Republika planira da preko trećih zemalja organizuje isporuke ruma, kafe, avokada i cigara za Rusiju, za našu agenciju izjavio je Hans Danenberg, ambasador ove države u Moskvi.
 

15:59

Sijarto o dogovorenoj graničnoj cijeni ruske nafte: Mađarska neće primjenjivati ovu mjeru
 
 Vrijeme je da Brisel shvati da će gornja cijena nafte i slične mjere naštetiti evropskoj privredi. Budimpešta je, sa svoje strane, izuzeta i neće primjenjivati ovu meru, izjavio je mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

15:50

📈 EU objavila odluku o limitu cijene nafte
 
🚦 Evropska unija objavila je u službenom glasniku odluku o uvođenju gornje granice cijene ruske nafte.
 
💬 „Zabranjeno je, direktno ili indirektno, pružati tehničku pomoć, posredničke usluge i finansiranje ili finansijsku pomoć u vezi sa trgovinom, posredovanjem ili transportom, uključujući i pretovar sa broda na brod trećim zemljama sirove nafte ili naftnih proizvoda koji potiču iz Rusije ili su izvezeni iz Rusije“, navodi se u dokumentu.
 
💰🛢 Cijena po barelu je 60 dolara.
 

15:42

Grupa gruzijskih plaćenika je opkoljena kod Artemovska
 
Među njima je i njihov komandant. Nekoliko militanata iz Gruzije je ranjeno.
 
Informaciju o opkoljavanju Gruzijaca preneo je resurs News of Georgia.
 
Poslednjih dana kod Artemovska je ubijeno najmanje 6 gruzijskih plaćenika.


15:30

Borbe za Artemovsk  /Bahmut/.
 
Jutros su nastavljene žestoke borbe za Opitnoe, koji je ključ za Artemovsk. 
 
Neprijatelj hitno prebacuje tamo pojačanje da popuni potučene jedinice.
Rusi su fiksirani u oblasti Kurdjumovke i Andreevke. 
 
Svi ukrajinski kontranapadi u tom području su odbijeni. Ukrajinci nastavljaju da učvršćuju odbrambeni položaj kod Časovog Jara. Ali dok se Kleščejevka ne zauzme, ne može se očekivati ozbiljno kretanje na Časovom Jaru.
 
U istočnom dijelu Artemovska nema promjena - front prolazi kroz industrijsku oblast na periferiji.
 
Informacije o zauzimanju Podgorodnog (selo u blizini sjeveroistočne periferije Artemovska) još uvijek nisu zvanično potvrđene (nema fotografije/videa odatle - čekamo dodatne informacije).
 
Neprijatelj nastavlja da potvrđuje informacije o velikim dnevnim gubicima u Artemovsku i Opitnoju. 
Istovremeno, sudeći po povećanom broju izvještaja o likvidacijama stranih plaćenika, koje je tokom borbi za Severodonjeck, neprijatelj ubacio u bitku kako bi pojačao uzdrmane jedinice Oružanih snaga Ukrajine.




15:19


Kako piše ukrajinski TG kanal “Legitimni„
 
Oružane snage Ukrajine pretrpjele su strahovite gubitke poslije jesenje vojne kampanje, čak i Amerikanci to priznaju. 
 
Jasno je da Kancelarija predsjednika pokušava da akumulira snage u pozadini za sljedeću vojnu kampanju, ali energetska kriza doprinosi problemima.
 
Izvor ukazuje da su zapadni partneri ponovo sabotirali dodjelu neophodnog naoružanja Ukrajini. 
 
“Daju tačno onoliko koliko je potrebno za odbranu, ali ne i ofanzivu“
 

15:15

Neeksplodirana raketa na krovu zgrade u Donjecku ⚡️
 
Na fotografiji se vidi dio neeskplodirane rakete Grad, koji je pogodio 12. sprat stambene zgrade u Ulici Postiševa 83, strogi centar Donjecka. 
 
Da se raketa aktivirala, stradao bi veliki broj stanara, uglavnom žena i djece, koji su se po lokalnom vremenu oko 17 časova, kada je na ovaj stambeni deo Donjecka ispaljen «paket» Grada, nalazili u zgradi.

OSU imaju veliki problem sa municijom za artiljerijske i raketne sisteme sovjetskog porijekla, projektile kalibra 152 mm, rakete za Grad i Uragan, jer se jedina fabrika municije na njenoj teritoriji nalazila u Lugansku i nije pod kontrolom vlade u Kijevu više od 8 godina. Zbog toga je Ukrajina prinuđena da koristi rakete proizvedene u sovjetsko vrijeme, čijim upaljačima je istekao rok i značajan broj se prilikom udara ne aktivira, kao što je bio slučaj juče u Postiševoj.
 


15:09

SAD vjeruju da je danas nemoguće organizovati proteste u Rusiji koji bi mogli da ugroze vlast- direktor Nacionalne obavještajne službe
 

15:05

Alijansa OPEK plus potvrdila je da će ostati na snazi aktuelni parametri ugovora, odnosno da će proizvodnja nafte i dalje biti smanjena za dva miliona barela dnevno, navedeno je u zajedničkom saopštenju učesnika sastanka.
 


15:00

Putin ne vjeruje Bajdenovim riječima da želi mirovne pregovore - BBC
 
Zamjenica američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland, koja je posjetila Kijev, u zvaničnoj posjeti, poslije sastanka sa šefom kabineta predsjednika Andrejem Jermakom, rekla je da ruski predsjednik Vladimir Putin ne shvata ozbiljno želju Džoa Bajdena da promoviše mirno riješenje ukrajinskog sukoba.
 
„Naravno, diplomatsko rješenje je zajednički cilj za sve, ali potreban vam je partner koji to želi. 
I jasno je, bilo da se radi o napadima na energiju, retorici ili opštem stavu Kremlja, da je Putin neiskren i da nije spreman za ovo“, rekla je Nulandova.

Prema njenim riječima, sumnje u želju američkog predsjednika potiču od riječi portparola Kremlja Dmitrija Peskova, koji je dan ranije komentarisao nedavne izjave Džoa Bajdena.
 
Ranije je američki lider rekao da će , ako to Putin želi, biti spreman da odmah sjedne za pregovarački sto o Ukrajini.
 
Dvostruka igra američkog establišmenta se nastavlja. Ruska strana, uvijek nedvosmisleno označavajući svoju poziciju, jednom je već išla u susret neprijatelju u martu ove godine, ali je samo izgubila vrijeme za besmislena okupljanja.

14:50

Donjeck i danas neselektivno granatiran! 



 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )