Foto: Telegram

91 DAN RATA U UKRAJINI! Diplomatsko riješenje ni na vidiku,rusi u ofanzivi na više pravaca! RAT UŽIVO pratite na cafe.ba Aplikaciju cafe.ba možete preuzeti na Google store!

09:39

Narodna milicija "Luganske Narodne Republike" preuzela je kontrolu nad naseljem Luganskoje, saopštio je Ivan Filiponenko, portparol Narodne milicije LNR.
 
Kako se navodi u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu resora, u utorak su „jedinice resora za odbranu oslobodile naselja Svetlodarsk, Luganskoe, Mironovski i Toškovku“.

09:30

💬 Ukrajinski vojnici koji su se predali u "Azovstalju" nalaze se u zadovoljavajućim uslovima, rekla je supruga komandanta nacionalističkog puka "Azov" Prokopenka,  (protiv pripadnika puka u Rusiji su pokrenuti krivični postupci).
 
Kako prenosi britanski Gardijan, Prokopenko je mogao nakratko da razgovara sa suprugom telefonom.
 
💬 „Rekao je da je sa njim sve u redu... Dobijaju vodu i hranu. Zadovoljni su uslovima i u ovom kratkom periodu nisu bili izloženi nasilju“, rekla je supruga komandanta Azova.


09:25

❗️ 💸 💶 🇷🇺 Kurs dolara na Moskovskoj berzi jutros na početku trgovanja pao je ispod 56 rubalja, prvi put od februara 2018. godine.  
 
Kurs evra je pao ispod 58 rubalja (prvi put od juna 2015)


09:20

Komandant "Azova" uspjeo je da pozove svoju ženu iz zarobljeništva
 
Denis Prokopenko je uslove pritvora zarobljenih ukrajinskih boraca opisao kao „zadovoljavajuće“. Najviše ranjenih je u Jelenovki, koju kontrolišu separatisti „DNR”.
 
Poziv je upućen posredstvom Crvenog krsta.


09:11

Zelenski na Forumu u Davosu: Razgovoraću samo sa Putinom, bez posrednika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao, obraćajući se na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, da je spreman da razgovara samo direktno sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a ne preko posrednika.
 
Ako ruski predsjednik "razume stvarnost", postoji mogućnost da se nađe diplomatsko riješenje sukoba, istakao je Zelenski.
 
Poručio je da će se Ukrajina boriti da povrati svu svoju teritoriju.
 
Ukrajinski predsjednik je rekao da Moskva treba da povuče svoje trupe na linije na kojima je bila prije nego što je počela invaziju.
 
"To bi mogao biti prvi korak ka pregovorima", rekao je Zelenski, ocenjući da Rusija u razgovorima sa Ukrajinom pokušava da dobije na vremenu.


08:40

"Oružje najbolja investicija"

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je situacija u Donbasu „izuzetno teška” i ocijenio da je redovno snabdijevanje Ukrajine oružjem najbolja strategija za održavanje globalne stabilnosti.
 
Zelenski je u video obraćanju rekao da je glavnina ruskih snaga skoncentrisana za napad u Donbasu, prenosi BBC.
 
"Liman, Popasna, Severodonjeck, Slavjansk - okupatori žele da unište sve tamo“, rekao je Zelenski.
 
Prema njegovoj ocjeni, snabdijevanje Ukrajine teškim naoružanjem - višecjevnim lanserima raketa, tenkovima i protivbrodskim oružjem je najbolja investicija u održavanje stabilnosti u svijetu i spriječavanje mnogih teških kriza koje Rusija još planira ili je već izazvala.

07:54

Pogođeno hemijsko postrojenje, četvoro civila stradalo

Četiri civila su ubijena a troje ih je ranjeno kada su ukrajinske snage granatirale hemijsku fabriku Azot u Severodonjecku, tvrdi ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Rodion Mirošnik pozivajući se na izjave lokalnog stanovništva.
 
"Radionica na području severodonjeckog Azota granatirana je sa teritorije Lisičanska", naveo je Mirošnik na Telegramu.
 
On kaže, pozivajući se na svedočenja lokalnog stanovništva, da su četiri civila ubijena i da ih je troje u teškom stanju, prenosi ruska agencija Tas s.
 
Azot je najveće hemijsko postrojenje u Ukrajini koje zapošljava oko 7.000 ljudi.
 
Fabrika u Donjecku je jedina koja proizvodi metanol, sirćetnu kiselinu i vinil acetat.

07:28

Trubunal za pripadnike bataljona Azov?

Tribunal za ukrajinske nacionaliste iz bataljon Azov će uključivati nekoliko etapa suđenja, pri čemu će se prvi stepen održati u Mariupolju, saopštio je predsjednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
 
"Vjerujem da ne bi trebalo da odlažemo (početak rada tribunala). Niz posrednih sudova mora da održava pretrese prije glavnog postupka, kao što je bilo i poslije Velikog otadžbinskog rata. Prije Nirnberga postojali su trbunali i Kijev i u Harkovu, kao i niz drugih. Po svemu sudeći, imaćemo proces pred sudom u Mariupolju kao jedan od prvih", poručio je Pušilin na video snimku objavljenom na portalu Telegram, prenosi TAS S.
 
Pušilin je potvrdio da je "više zemalja preliminarno pristalo da učestvuje u radu međunarodnog tribunala" i istakao da kada je reč o Povelji tribunala, nju razvijaju relevantne službe, u čiji rad je uključena i ruska ekspertska služba.


07:24

Ukrajina počela da koristi francuske topove

Ukrajina je već počela da koristi dalekometne topove koje je dobila od francuskih vladinih zvaničnika. Francuski predsjednik Emanuel Makron obećao je da će početkom meseca poslati pošiljku topova Ceaser, koji su opisani kao „adut francuske artiljerije”.
 
Ukrajinski ministar za infrastrukturu Volodimir Omeljan je u utorak uveče podijelio novosti od vrhovnog komandanta ukrajinske vojske Valerija Zalužnog. Rekao je da je oružje dugog dometa postavljeno nakon što su artiljerci prošli dva ili tri sata obuke.

07:18

Ukrajinske snage od jutros granatiraju Jasinovatu u DNR.


07:17

Finska i Švedska danas šalju delegacije u Ankaru

Finska i Švedska poslaće danas delegacije u Ankaru, kako bi pokušale da riješe problem sa Turskom zbog protivljenja te zemlje njihovom članstvu u NATO, izjavio je ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto.
 
Havisto je u Davosu rekao da se dijalog nastavlja, prenosi Rojters.
 
Finska i Švedska su 18. maja aplicirale za članstvo u NATO, ali se njihovom ulasku u Alijansu protivi Turska.

07:16

EU privremeno ukida carine na ukrajinske proizvode

Savjet Evropske unije, koji zastupa 27 zemalja članica, odobrio je ukidanje carina na uvoz robe iz Ukrajine na godinu dana kako bi se pomoglo privredi te zemlje uslijed ruske invazije.
 
Ovu mjeru, koju je Evropska komisija predložila 27. aprila, odobrio je Evropski parlament 19. maja.
 
Odluka je sada potvrđena i stupiće na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom listu EU, dodaje Savjet u saopštenju.
 
Ukidanje carina "olakšaće trgovinsku razmjenu s Ukrajinom nakon (ruske) agresije i pomoći njenoj privredi", rekao je potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis na konferenciji za novinare, prenosi Hina.
 
Bilateralna trgovina EU i Ukrajine iznosila je prošle godine 52 milijarde evra, navodi evropsko izvršno tijelo.
 
Očekuje se da će ukrajinski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti za 35 odsto, pokazuje procjena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) objavljena 19. aprila.

07:15

Izlazak iz Mariupolja

Ruska vojska će danas, od 8 sati po moskovskom vremenu, otvoriti humanitarni koridor za siguran izlazak stranih brodova iz luke Mariupolj u Crno more, objavio je general-pukovnik Mihail Mizincev.


00:30

Podrška helikoptera u borbama kod i u Sjeverodonjecku!


00:15

Kadirov podijelio još jedan video iz luganske oblasti! Čečeni osmatraju selo i raspored trupa prije ulaska u borbu!


00:10

Snimci lansiranja ruskih balističkih raketa iz Belgorodske oblasti na objekte Oružanih snaga Ukrajine kod Harkova.


00:05

Ofanziva na Donbas: situacija na istoku Ukrajine do kraja dana 24. maja 2022.
 
🔻 Ruske snage nastavljaju uspješnu ofanzivu od Popasne u nekoliko pravaca,prenose ruski mediji.
 
▪Tokom dana jedinice NM LNR i PMC Vagner u potpunosti su preuzele kontrolu nad Svetlodarskom. Ukrajinske vlasti su priznale gubitak naselja.
 
Dugi niz godina grad je bio centralni čvor Svetlodarskog luka. Nije bilo moguće probiti ga tokom ofanzive na Debaljcevo 2015. godine, u narednih 7 godina je bilo sukoba duž njega.
 
Sada je jedan od najvažnijih utvrđenih rejona Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu prestao da postoji.

▪Dijelovi savezničkih snaga napreduju ka Bahmutu (Artemovsk). Zauzeta su naselja Vozroždenije, Roti, Kriničnoje, Vozdviženka i Mironovka.
 
▪Nastavljaju se sukobi u Vrubovki i Vasiljevki, potpuno je obustavljeno snabdijevanje Sjeverodonjecke grupacije Oružanih snaga Ukrajine duž autoputa Bahmut-Lisičansk. U Pilipčatinu se vode borbe.
 
▪Ruske snage nastavljaju napredovanje na periferiji Kamiševahija i Orehova. Posle njihovog zauzimanja, jedinice Oružanih snaga Ukrajine u Zolotu biće potpuno opkoljene.
 
🔻 Napredne jedinice Oružanih snaga RF nastavljaju juriš na Liman.
 
▪Tokom borbi, ruske jedinice koje su napredovale preuzele su kontrolu nad većim dijelom grada. Uzet je mikrookrug Zeleni Klin.

▪Ostaci ukrajinskog garnizona povukli su se iza pruge i pokušavaju da se utvrde u južnim rejonima naselja.
 
🔻 Na sjeveru Harkovske oblasti, Oružane snage RF su povratile kontrolu nad naseljem. Ternovoe. Ruska artiljerija i raketne trupe napadaju položaje Oružanih snaga Ukrajine u okolini Harkova i na periferiji granice.
 
🔻 U Sjeverodonjecku se nastavljaju ulične borbe.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )