Foto: Telegram

U toku je 326. dan rata u Ukrajini!


Facebook nam je smanjio distribuciju vijesti na vašoj početnoj strani!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


20:27

Kadirov: Ahmata ima prednost nad NATO

Prednost boraca čečenske jedinice "Ahmat" u odnosu na formacije NATO-a i Oružanih snaga Ukrajine je u mobilnosti, izjavio je čečenske lider Ramzan Kadirov.
 
"Pokušavamo da se fokusiramo na mobilnost naših jedinica. To im omogućava da brzo kreću u zoni odgovornosti i ostvare svoje ciljeve što je brže moguće", napisao je Ramzan Kadirov u svom telegram kanalu. Čečenski lider je napomenuo da njegovi borci nemaju premca u operacijama protiv boraca Oružanih snaga Ukrajine i NATO-a.
 
Prema riječima Kadirova, za ukrajinske diverzante nema ništa gore od susreta sa borcima "Ahmata", o čemu svjedoče svjedočenja ukrajinskih zatvorenika.
 
"U tom smislu, naši borci su već umorni od komplimenata instruktora NATO-a i predstavnika Oružanih snaga Ukrajine istog ranga“, zaključio je lider Čečenije.

20:23 

Jedinice Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije nastavljaju da pristižu u Bjelorusiju radi učešća u zajedničkim taktičko-letnim vežbama, saopštila je pres služba bjeloruskog Ministarstva odbrane.

19:47

Zelenski uveo sankcije za još 198 ličnosti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je dekretom uveo sankcije za još 198 ličnosti iz javnog života Rusije, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu predsjednika Ukrajine. Dekret stupa na snagu na dan objaviljivanja, prenosi TASS.
 
Dekret je u cjelosti objavljen na sajtu, a među sankcionisanima je vjerovatno najpoznatije ime čuvenog ruskog režisera Andreja Končalovskog, rođenog brata još ranije sankcionisanog režisera Nikite Mihalkova.
 
Na crnoj listi su TV voditeljka Angelina Vovk, bivši predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike u Moskvi Rodion Mirošnjik, ratni dopisnici Semjon Pegov i Jurij Kotenok, kao i brojni drugi ruski voditelji i novinari. Na spisku su se našli i Ukrajinci, novinarka i TV voditeljka Dijana Pančenko, politički analitičar Vasil Vakarov i pisac Vladimir Sergejenko.
 
Sankcije su uvedene na period od 10 godina i podrazumjevaju blokadu računa u bankama, zabranu ulaska u Ukrajinu, oduzimanje državnih nagrada Ukrajine, prestanak kulturne razmjene i saradnje, kao i druge mjere.
 
Prethodni dekret predsjednika Zelenskog usmjeren protiv 117 ličnosti iz javnog života Rusije stupio je na snagu 7. januara, a među najpoznatijim sankcionisanima je tada bio ruski režiser Nikita Mihalkov.

19:00



18:39

U Belgorodskoj oblasti Rusije tri osobe su poginule, dok je 13 povrijeđeno nakon detonacije municije u zgradi bivšeg doma kulture, rekao je portparol hitne pomoći.

Precizira se da se incident dogodio u zgradi bivšeg rekreativnog centra.


18:15

Marinika nakon prestanka borbi i zauzimanja!


18:10

⚔️ Stoltenberg: Ne potcjenjujmo Rusiju - raspolaže ogromnim resursima
 
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da do normalizacije odnosa zapadnih zemalja i Rusije neće doći ni nakon završetka sukoba u Ukrajini.
 
💬„Neće biti kao prije. Čak i ako oružje utihne u Ukrajini, ne treba očekivati da se naši odnosi sa Rusijom normalizuju“, rekao je on u intervjuu njemačkom listu "Handelsblat".
 
Generalni sekretar je takođe istakao da Zapad „ne treba da potcenjuje Rusiju”, koja raspolaže „ogromnim resursima”.
 
💬 „Mi smo u odlučujućoj fazi rata. Vidimo žestoke borbe. Možda izgleda paradoksalno, ali vojna podrška Ukrajini je najbrži put ka miru“, ustvrdio je Stoltenberg.
 
17:59

Rusi su gađali Dnjepar nepreciznom raketom, tvrdi Ukrajina

Ruske snage su gađale Dnjepar nepreciznom raketom H-22 koja dovodi do ogromnih ljudskih žrtava, saopštila je danas Kancelarija generalnog tužioca Ukrajine.
 
"Ovaj projektil je veoma neprecizan, ima velika odstupanja. Stoga je upotreba takvog oružja na ciljevima u gusto naseljenim područjima očigledno ratni zločin", tvrde iz Kancelarije.


17:33

Ukrajinska vojska šalje sos signale sa Soledarskog fronta svom rukovodstvu
 
📝 „Front je već izvan Soledara. “Ruska vojska je zauzela industrijsku zonu“, signaliziraju pripadnici OSU.
 
❗️ Prema podacima vojske, od 17:30 ruske jurišne trupe zauzele su industrijsku zonu u blizini rudnika broj 7, koji se nalazi na administrativnoj granici grada Soledara.
 
Ministarstvo odbrane Ukrajine ignoriše njihove apele


17:17

Vagnerovci koji su učestvovali u borbama kod Soledara dobili medalje za "Za zauzimanje Soledara"


17:11

Ukrajinske energetske kompanije najavile su „ogromnu nestašicu“ proizvodnje nakon oštećenja niza termoelektrana, situacija je toliko ozbiljna da Ukrenergo ima značajno ograničene količine potrošnje širom zemlje
 

17:00

Trenutna situacija u pravcu Bahmuta
 
▪Sjeverno od Bahmuta
 
Jedinice PMC „Vagner“ nastavljaju da juriš na selo Sol, koje već kontroliše veći dio teritorije naselja.
 
Paralelno sa tim, muzičari sprovode aktivne ofanzivne operacije prema naseljima Razdolovka, Krasnopolje, Krasnaja Gora. Vagnerovci su već ušli u poslednji sa sjevera.
 
▪Bakhmut
 
Jedinice PMC „Vagner“ vode žestoke urbane borbe u četiri pravca:
 
u zoni ulice Radnih rezervi (sjeverozapad),
u blizini ulice Patrice Lumumba (istok),
na području ulice Fedor Maksimenko (jugoistok),
u oblasti ulice Mali Troicki (jug).

Trenutno, glavni zadatak muzičara direktno u Bahmutu nije da napreduju duboko u grad kao takav, već da unište što je moguće više neprijateljske ljudstva i opreme.
 
▪Južno od Bahmuta
 
PMC „Vagner“ se bori za Kleščejevku (Kleščjevku), napredujući istovremeno iz više pravaca. Rade jurišnici, artiljerija i avijacija Orkestra.
 
Kleščejevka je jedno od strateški važnih predgrađa, čije će oslobađanje omogućiti Vagnerovcima da dobiju petu tačku ulaska u Bahmut – sa jugozapada.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )