Foto: Telegram

Rat u Ukrajini, ušli smo u 249. dan !


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

09:11

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
▪Oružane snage RF vode ofanzivu na pravcu Artemovsk i Ugledar, ima uspjeha u regionu Donjecka.

▪Oružane snage Ukrajine izvele su dronovima napad na fregatu Crnomorske flote klase Grigorović u blizini Sevastopolja.

▪Oružane snage Ukrajine pokušavaju da napadnu u rejonu naselja. Kremennaja i Svatovo.

▪Prema ukrajinskim obavještajcima, najobučenije, opremljene i obezbijeđene ruske trupe nalaze se u pravcu Hersona.

▪Ruske trupe jačaju svoje pozicije na zapadnoj obali Dnjepra.

09:00

Rezime na prvoj liniji za jutro 30.10.22⚡
 
Na pravcu Harkova, koji su ruske trupe aktivirale sa svoje teritorije, ukrajinska vojska ima problema. Napadi u rejonu kozačkog Lopana. (Fig. 1)
 
U sektoru Luganska ruska vojska napada Dvurečnoje. Situacija u Peščanoj oblasti je teška. (Sl.2)
 
Na Donjeckom frontu ruske trupe jurišaju na Vodjane. Cilj je presecanje deonice autoputa M-04. Ukrajinski garnizon drži liniju. Ali ima kretanja u pravcu Nevelskog. U Avdijevku još nema ulaska. (Sl.3)
 
Pogledajte dnevne rezimee iz odjeljenja za analitiku



08:55

U oblastima Belozerke i Černobajevke, jedinice Teroborone nastavile su sa inženjerskim opremanjem tankoopasnih područja i priprema Hersona za odbranu.
 
Uz pomoć zamijenika načelnika administracije Hersonske oblasti K. Stremousova, vanštabne inžinjerijske jedinice dobile su seriju žičanih prepreka Brunove spirale, što će stvoriti dijelove protivpešadijskih prepreka koje ometaju napredovanje neprijatelja.



08:41

Rusi premjestili zatvorenike iz Hersona, stigli Čečeni

Generalštab oružanih snaga Ukrajine saopštio je danas da je Rusija premjestila zatvorenika iz kazneno-popravnog doma u Hersonu i koristi tu zgradu za vojno osoblje i vojnu opremu.
 
Ukrajinska vojska je primjetila da je stotinjak predstavnika Ruske nacionalne garde iz Groznog, glavnog grada Čečenije, stiglo u Hersonsku oblast Kalančak, objavio je "Kijev independent" na Tviteru.
 
U subotu je šef ukrajinske vojne obavještajne službe, general-pukovnik Kirilo Budanov, izjavio je da veruje da će ukrajinska protivofanziva za povratak Hersona biti gotova do kraja sljedećeg meseca.



08:09

"Najagresivniji stav"

Mnoge zapadne zemlje žele da učestvuju u podjeli Ukrajine, ali Poljska je najagresivnija po ovom pitanju, rekao nam je Rodion Mirošnik, šef kancelarije LNR u Moskvi.
 
"U slučaju raspada Ukrajine biće dovoljno onih koji žele da učestvuju u podjeli. U zapadnoj Ukrajini postoje teritorije koje gravitiraju prema Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoj. Ali Poljska sada zauzima najagresivniji stav" rekao je on.
 
Varšava, koja sebe naziva advokatom Ukrajine, u isto vrijeme želi njenu teritoriju, primetio je Mirošnik.

08:08

Novo granatiranje

Oružane snage Ukrajine granatirale su jutros Donjeck, Gorlovku i Jasinovatu iz artiljerijskih sistema, kalibra 155 mm.

08:01

Kijev sprema udar na Herson

Ukrajinske snage bi uskoro mogle da krenu u veliku ofanzivu na Hersonsku oblast, izjavio je zamijenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.
 
"Oni grupišu snage, između ostalih i mnogo plaćenika. Ali i naša vojska gomila snage", rekao je on Sputnjiku.
 
Istovremeno, prema njegovim riječima, u ovom trenutku situacija na prvoj liniji fronta je pod kontrolom, izgrađeno je nekoliko linija ešalonske odbrane.


07:57

Bajden: Odluka Rusije da suspenduje sporazum sa Ukrajinom nečuvena

Odluka Rusije da suspenduje učešće u sporazumu o žitu postignutom s Ukrajinom uz posredovanje UN je nečuvena, rekao je u subotu novinarima predsjednik SAD Džozef Bajden, javio je Rojters.
 
Rusija je saopštila ranije da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon jučerašnjeg napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koji su angažovani za obezbijeđenje žitnog koridora, prenio je Tas.

"Uzimajući u obzir teroristički akt koji je kijevski režim uz učešće britanskih stručnjaka počinio 29. oktobra protiv brodova Crnomorske flote i civilnih plovila angažovanih da osiguraju bezbjednost žitnog koridora, Rusija obustavlja svoje učešće u implementaciji sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka", navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.
 
07:57

Zelenski: Popravlja se snabdevanje Ukrajine strujom

Snabdijevanje Ukrajine električnom energijom se popravlja nakon ruskih napada na elektrane, ali će možda i dalje biti potrebna isključenja struje, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.
 
"U subotu je već znatno manje stabilizacionih (mjera) i vanrednih isključenja... ali su ograničenja i dalje moguća u nekim gradovima i okruzima", rekao je Zelenski tokom video obraćanja.
 
On je, takođe, optužio Rusiju da gađa postrojenja tokom popravke i da su pojedini tehničari poginuli u tim napadima, preneo je Rojters.

00:12

Naletiš na minu pa uletiš u zasjedu! Ovako to izgleda kad si napadnut! Hersonski front!



00:05

Ruska vojska probila je odbranu Oružanih snaga Ukrajine iza Pesoka i razvija ofanzivu

Izvještava se da su Rusi uspeli da steknu uporište na južnoj periferiji naselja Vodjanoe, koje se nalazi sjeverno od Pesoka.

1. slavanska brigada koja ovdje napada aktivno se bori protiv neprijatelja, uništavajući oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine. Posljednjih dana na tom području uništeno je još nekoliko borbenih i oklopnih vozila NATO pješadije.

U jutarnjem sažetku Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine saopšteno je da su tokom proteklog dana Oružane snage RF napadnute u blizini Avdejevke - u oblastima naselja Vodjane, Kamenka (severno od Avdejevke) i Nevelskoe ( južno od Pervomajskog).


00:00

Bunkeri!?

"Betonske kutije" se transportuju na Kinburn Spit u Hersonskoj oblasti radi jačanja odbrambenih linija!

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )