Foto: Telegram

U toku je 326. dan rata u Ukrajini!


14:10



14:05


Nagazio



14:02 

Britansko Ministarstvo odbrane demantovalo je članak lista „Miror“ da će London Kijevu predati vojne helikoptere „apač“, saopštila je novinarla „Skaj njuza“ Debora Hejns.

„Ministarstvo odbrane saopštilo je da je članak ‘Mirora’ u kojem se tvrdi da će Ujedinjeno Kraljevstvo poslati jurišne helikoptere ‘Apač’ u Ukrajinu netačan“, napisala je Hejnsova na Tviteru.

Sajt lista već je uklonio ovaj članak o helikopterima.

13:28 

U ukrajinskom granatiranju Gorlovke oštećena je zgrada hitne pomoći, saopštili su u vladi DNR.

12:54 

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Černigovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalizaciju.


12:47


Još jedan ruski ešalon stiže u Bjelorusiju!


12:35 

Dinamika specijalne operacije je pozitivna, sve se razvija u okviru plana Ministarstva odbrane i Generalštaba Rusije, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin za televiziju „Rusija 1“.

12:26

Čečeni u bijelom!


11:00

Stižu informacije da su Rusi značajno napredovali u Artemovsku /Bahmut/, odnosno u oblasti Mesoprerađivačkog kombinata

Civili su evakuisani u Šahtersk


10:18 

Pripadnici policije Rusije otkrili su u gradu Dnjeprorudno u Zaporoškoj oblasti skrovište sa oružjem i municijom ukrajinskih boraca, saopštili su za Sputnjik u Glavnoj upravi unutrašnjih poslova Zaporoške oblasti.

Kako se navodi u jednoj garaži pronađeno je skrovište sa oružjem, molotovljevim koktelima, vojnom uniformom NATO tipa i ukrajinskim simbolima.

Garaža pripada učesniku takozvane Antiterorističke operacije koju je Ukrajina sprovodila u Donbasu. Kako je naveo sagovornik agencije, vlasnik garaže trenutno služi u Oružanim snagama Ukrajine u zaporoškom pravcu.

Prema operativnim podacima, Oružje i municija bili su namijenjeni za veći broj diverzantskih i terorističkih napada u oblasti.


10:03 

U zoni specijalne vojne operacije počeće da se koriste obavještajno-udarna bespilotna vozila „marker“, koja su ranije korišćena za obezbjeđivanje aerodroma „Vostočni“, saopštio je na svom Telegramu bivši direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

„Marker” ima tehnički vid, sopstveno vatreno oružje i automatski sistem upravljanja, a u stanju je da odredi tačne koordinate neprijatelja na udaljenosti do 15 km i bira ciljeve po prioritetu.

Bespilotno vozilo su napravili konstruktori privatne uralske inženjerske kompanije „Androidna tehnika“ u saradnji sa Fondom za napredna istraživanja.

09:45 

Na osmospratnu stambenu zgradu u Dnjepru pala je raketa koju su ukrajinske snage PVO pokušale da obore, saopštio je savjetnik kabineta predsjednika Ukrajine Aleksej Arestovič.

Kao rezultat toga, srušio se dio zgrade, pri čemu je poginulo najmanje 20 ljudi. Povrijeđena su još 73 stanara, a oko 40 lica se vodi kao nestalo.

U većini oblasti Ukrajine 14. januara nekoliko puta je objavljivana uzbuna za vazdušnu opasnost. Ukrajinske vlasti javljale su o eksplozijama u Kijevu, Dnjepru, Odesi, Harkovu i drugim gradovima.

09:00

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
▪ Dana 14. januara, ruske trupe su pokrenule dva talasa raketnih udara na kritičnu infrastrukturu Ukrajine.
Oružane snage RF nastavile su kontranapade na liniji Svatovo-Kremennaja.

▪Ruske trupe su napredovale u oblasti Bahmuta i Avdijevke.

▪Ruske trupe su nastavile da brane i jačaju napredne položaje na istočnoj (lijevoj) obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti.



08:46 

Isporuke električne energije u ukrajinskom Harkovu i Harkovskoj oblasti u potpunosti su obnovljene, saopštio je načelnik oblasne vojne administracije Oleg Sinjegubov.

„Prema stanju od 8.30 (lokalno vrijeme) struje ima 100 odsto potrošača u Harkovu i oblasti koji su isključeni zbog granatiranja“, precizirao je Sinjegubov.

Prema njegovim riječima, pogođeni su kritični infrastrukturni objekti, zbog čega se primjenjuju havarijska isključenja struje u regionu.

U Harkovu je u subotu, posle eksplozije, bez struje ostala većina okruga, a prekinuo je sa radom i metro.

07:32 

Jedinice samohodnog artiljerijskog oruđa svakog dana nanose do 25 udara na položaje ukrajinskih snaga u zaporoškom pravcu, izjavio je komandant jedne od ovih jedinica Oružanih snaga Rusije.


07:16 

Služba bezbjednosti Ukrajine planira da digne u vazduh silos za žito u Harkovskoj oblasti kako bi optužila Moskvu da stvara nestašicu hrane, saopštio je međuresorni koordinacioni štab RUsije za humanitarni odgovor u Ukrajini.

„U selu Karaično u Harkovskoj oblasti ukrajinska specijalna služba minira silose sa žitom, a nakon što ih dignu u vazduh optužiće Rusku Federaciju da navodno namjerno uništava rezerve žita u Ukrajini, provocira glad i time narušava prehrambeni sporazum“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, zapadni mediji će ovaj incident propratiti kao „još jedan zločin ruskih trupa“ koji zahtijeva oštar odgovor svjetske zajednice, upozorio je štab.

Takođe se dodaje da su za pripremu diverzije u grad Volčansk već stigli pripadnici Službe bezbjednosti Ukrajine i stručnjaci za eksplozive, ukupno oko 30 ljudi. Silos, prema navodima štaba, pripada spoljnom saradniku SBU V. Uvarovu.

U štabu navode da su im poznati svi ostali članovi ove grupe i njihovo mjesto baziranja.

Na ovaj način Kijev očekuje da izvrši pritisak na javno mnjenje na Zapadu, što će mu pomoći da dobije nove isporuke naoružanja u uslovima vojnih neuspeha Oružanih snaga Ukrajine i uoči sastanka ministara odbrane NATO-a planiranog za 20. januar u Nemačkoj, zaključuje se u saopštenju.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )