Foto: Telegram

Šezdeset i peti dan rata u Ukrajini. Rat uživo pratite na cafe.ba Nastavlja se ruska opsada "Azovstalja", dok generalni sekretar UN pokušava da obezbedi evakuaciju iz željezare. Američki kongres odobrio je nacrt zakona koji predviđa jednostavniji mehanizam za isporučivanje odbrambene tehnike Ukrajini i zemljama istočne Evrope.

10:25

Ukrajinac i Amerikanac ovo sve su pokušali unijeti u avion na aerodromu Kišinjev,Moldavija! Letio iz Hjustona preko Istanbula. Toliko o bezbjednosti na aerodromima!


10:19

Rusi sada pripremljeniji sa ličnim naoružanjem za gradske borbe. Bacač bombi


10:15


Lokalni guverner: Rusija želi zarobiti borce u čeličani u Mariupolju

Rusija sprječava evakuaciju ranjenih ukrajinskih boraca iz goleme čeličane u gradu Mariupolju kako bi ih zarobila, izjavio je lokalni guverner u četvrtak.
 
Guverner istočne regije Donjeck Pavlo Kirilenko rekao je da Rusija također blokira napore za uređenjem humanitarnih koridora drugdje u Donjecku.
 
Stotine boraca i dio civila skriveni su u čeličani Azovstal, njihovoj posljednjoj utvrdi u Mariupolju.
 
"Oni žele iskoristiti priliku da zarobe branitelje Mariupolja, čiji je jedan od glavnih elemenata puk Azov", rekao je Kirilenko na brifingu. "Stoga ruska strana ne pristaje ni na kakve mjere evakuacije u vezi s ranjenim (ukrajinskim) vojnicima", dodao je. 


10:12

"Ne bojim se", kaže bivši izvršni direktor Gazprombanke koji je prebjegao u Ukrajinu

Bivši izvršni direktor ruskog zajmodavca Gazprombanka izjavio je u četvrtak da je pobjegao iz Rusije u Ukrajinu u nadi da će se ona naoružati protiv invazije Moskve i da vjeruje da predsjednik Vladimir Putin vodi Rusiju u katastrofu.
 
Igor Volobujev (50), koji ima ruski pasoš i donedavno je bio potpredsjednik Gazprombanke, rekao je Reutersu u intervjuu u glavnom gradu Kijevu da je bio prisiljen na taj čin zbog ukrajinskih korijena i porodice.
 
Taj je javni prebjeg poseban zbog svoje visoke uloge u firmi koja je u srcu ruskog establišmenta i kojom predsjedava Alexei Miller, izvršni direktor plinskog diva Gazproma, koji je bliski Putinov saveznik. Također, on ilustruje mrežu porodičnih veza između dvije zemlje koje su u ratu. Volobujev je, naime, rođen u Ohtirki u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Sumi, u koju su se ruske snage slijevale krajem februara.
 
"Došao sam ovdje braniti svoju domovinu jer je rat počeo (na mjestima) kao što je moj rodni grad Ohtirka - to je bio jedan od prvih gradova koji je pogođen bombardiranjem", rekao je.


10:09

Azov objavio dramatičan video navodnih posljedica ruskog napada na improvizovanu bolnicu u Azovstalu

Video koji je objavila pukovnija Azov navodno prikazuje posljedice ruskog napada na improvizovanu bolnicu u čeličani Azovstal u Mariupolju.
 
U tvitu se kaže: "Pažnja. Cijelu noć na vojno-poljsku bolnicu, koja se nalazi na području fabrike Azovstal u Mariupolju i gdje se nalaze ranjeni branitelji, Rusi su masovno bacali teške bombe sposobne probiti bilo koju betonsku obrambenu strukturu."
 
Sky News koji je prenio video nije mogao nezavisno provjeriti tvrdnje.



10:00

Američki državljanin, 22-godišnji Willy Joseph Cancel, ubijen je u ratu u Ukrajini, piše CNN. Tamo se borio na strani Ukrajine. 22-godišnjak je radio za jednu privatnu vojnu firmu te je u sklopu posla išao u Ukrajinu.
 
Firma ga je poslala u Ukrajinu, a primao je platu dok se tamo borio, rekla je Cancelova majka Rebecca Cabrera za CNN. Za firmu je počeo raditi neposredno prije izbijanja rata u Ukrajini. Kad je počeo rat, firma je tražila ljude koji će ići u Ukrajinu i on je pristao.
 
"Želio je ići jer je vjerovao u ono za što se Ukrajina bori, i želio je da se to zadrži tamo, tako da ne dođe ovdje, i da naši američki vojnici ne bi morali biti uključeni u taj rat", rekla je Cabrera za CNN.

Dodala je da je u Ukrajinu stigao 12. ili 13. marta. Dodaje da njegovo tijelo još uvijek nije nađeno, već je dobila samo obavijest o smrti.
 
"Nisu našli tijelo. Ljudi koji su bili s njim su pokušali", rekla je majka i dodala da je to bilo preopasno.
 
"Ipak bismo voljeli da nam dođe kući", dodaje. Pentagon nije želio ništa komentarisati, kazali su samo da motre situaciju. Iza poginulog Amerikanca ostaju žena i 7-mjesečna beba. Cancel je živio u Tennesseeju.


09:57

Alarmi za vazdušnu opasnost širom Ukrajine



09:56

Njemačka neće blokirati embargo EU na rusku naftu

Njemačka se neće protiviti embargu Evropske unije na uvoz ruske nafte, iako ne smatra da je to najefikasnije sredstvo da se nanese šteta predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, izvještava "Blumberg".
 
Njemački ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habek upozorio je da bi zaustavljanje uvoza ruske nafte nanijelo ozbiljan udarac najvećoj evropskoj ekonomiji, koji podrazumjeva i manjak ponude i "ogromno povećanje cijena“.
 
"Ali, nećemo doživjeti nacionalnu katastrofu. Postigli smo veliki napredak u pogledu nafte i mogli bismo da se pridružimo embargu ako do njega dođe. Njemačka neće tome stati na put“, rekao je Habek kasno u četvrtak u intervjuu za televiziju ZDF.

09:49

Kongres SAD odobrio zakon o zajmu i najmu oružja Ukrajini

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je prijedlog zakona koji predviđa uprošćavanje mehanizma za isporučivanje odbrambene tehnike Ukrajini.

09:35

Starovojt: Ukrajina minobacacima gađala ruski granični punkt

Guverner Kurske oblasti u Rusiji Roman Starovojt saopštio je da je jutros iz Ukrajine minobacačima gađan granični punkt u selu Krupecma i da žrtva i materijalne štete nije bilo.
 
"Granični punkt u Rilskom okrugu Kurske oblasti granatiran je u petak ujutro, nema žrtava i štete", napisao je Starovojt na Telegramu, prenosi TAS S.
 
On je precizirao da je oko 8:00 časova granatiran granični punkt u selu Krupec iz minobacača i da su ruski graničari i vojnici uzvratnom vatrom "suzbili vatrene položaje napadača".
 
Kontrolni punkt na rusko-ukrajinskoj granici u Gluškovskom okrugu Kurske oblasti granatiran je iz minobacača sa ukrajinske strane i 23. aprila, a požar je tom prilikom zahvatio zgradu ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor i nije bilo povređenih, navodi TAS S.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )