Foto: Telegram

Sto devedeset šesti dan rata u Ukrajini. .. Zbog redukovanog broja objava na Facebook za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte besplatnu aplikaciju cafe.ba sa google prodavnice!

22:00

Dnevni brifing-Jurij

Juri sugeriše da je ruska komanda očigledno bila uhvaćena nespremno sa ofanzivom Balakleje , vjerovatno očekujući da će se to dogoditi negdje drugdje. Neprijatelj je uspjeo da napreduje do Ševčenkova izbjegavajući sukobe, gdje su ga zaustavile ruske svježe prebačene rezerve, - neprijatelj je očigledno imao zadatak da napreduje što je više moguće. Ishod bitke biće odlučen večeras ili sutra, kada će po svemu sudeći glavne rezerve obije strane biti ubačene u borbe, a zavisiće od brzine reakcije ruske komande u prebacivanju dodatnih trupa.



21:53

Situacija u pravcu Nikolajev-Krivoj Rog
do kraja 07.09.2022
 
Do devetog dana od početka ukrajinske ofanzive na Herson linija fronta se stabilizovala. Oružane snage Ukrajine i dalje ne odustaju od pokušaja da prošire uporište za dalje napredovanje na Novu Kahovku i Herson, ali ne mogu da nadograđuju uspjeh.
 
🔻U oblasti Andrejevskog, ukrajinska komanda nastavlja da se drži Suhog Stavoka i okolnih naselja, pokušavajući da rotira jedinice koje se tamo nalaze.

Ukrajinski planeri očigledno imaju za cilj da presjeku rusku grupu u Izjumu . Do sada je neprijatelj napredovao sa relativno malim snagama (oko 1500 ljudi), gubici obje strane su do sada bili mali.

Međutim, artiljerija Oružanih snaga Ruske Federacije i Vazdušno-kosmičkih snaga nanose intenzivnu vatrenu štetu na neprijateljskim položajima u uskom „trupu“ kod Andreevke. MLRS „Tornado-S“ zadala je precizan udarac na lokaciju Oružanih snaga Ukrajine kod Bereznjegovatoja, a vazdušne bombe su pogodile mostobran u rejonu Suhih Stavka. Takođe, ruske jedinice su se približile istočnoj periferiji Belogorke, duž koje su proteklih dana radili bombarderi Su-34.
 
Oružane snage Ukrajine trpe gubitke u ljudstvu i opremi: vozila sa ranjenim i poginulim vojnicima gotovo neprekidno prolaze kroz Bereznegovatoe koje se nalazi na sjeveru. Kroz selo se prevozi i oprema oštećena udarima.

🔻Na odsjeku Posad-Pokrovski, ukrajinske jedinice nastavljaju da pokušavaju da se uporište zapadno od sela Ternovie Podi. Istovremeno, jedinice brigada TRO ne žure da stupe na nove položaje zbog velikih gubitaka pretrpljenih prethodnih dana u samoubilačkim napadima.
 
🔻U sektoru Snigirevski je relativno mirno: Oružane snage Ukrajine ne preduzimaju aktivne ofanzive i pokušavaju da bacaju granate iz helikoptera na položaje ruskih padobranaca u ranije zauzetom Blagodatnom.
 
🔻Nema promjena na liniji fronta u sektoru Olginski i u regionu Visokopolje.


21:40

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine izveli teroristički napad u Melitopolju: dignuto u vazduh sjedište pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“
 
"Taktika zastrašivanja civila, uprkos njenoj neefikasnosti, još nije izašla iz glave lidera terorističke države. Podaci o šteti i žrtvama se preciziraju“, rekao je Vladimir Rogov, član regionalne CAA.

Oružane snage Ukrajine otvorile su vatru na Melitopolj i Berdjansk nakon objavljivanja rezultata ankete o podršci stanovnika referendumu, dodao je on.

20:01

Oružane snage Ukrajine objavile su snimak sa zarobljenim potpukovnikom Oružanih snaga RF i, po svemu sudeći, njegovim vozačem. Najvjerovatnije su uhvaćeni nakon proboja prvog dana ofanzive negde na putu Volohov Jar - Balakleja.

 
19:33

Ukrajinska vojska upala je u zasjedu Vagnerovog PMC-a kod Bahmuta - snimak bitke sa prsne kamere jednog od komandanata Oružanih snaga Ukrajine objavio je kanal @ribar.
 
Oni pokazuju kako vojnici VSE odlaze do svog uporišta, gde ih već čekaju borci jedinice, i nailaze na jaku vatru.


19:20

Češka, koja predsjedava Evropskom unijom, želi da pitanje ograničavanja cijena ruskog gasa izbaci iz razmatranja u Savjetu EU, jer smatra da je to političko oruđe, a ne rješenje za energetsku krizu.


19:11

Vermahtov krst na ukrajinskim vozilima tokom ofanzive kod Harkova



19:00

Nema podataka o dejstvima Oružanih snaga Ukrajine na harkovskom i hersonskom pravcu, ruska vojska napada i nanosi masovne udare po neprijatelju - glavno je iz rezimea Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.
 
▪Ruske trupe koncentrišu napore da oslobode cijelu teritoriju DNR, Hersonske oblasti, kao i da drže položaje u oblastima Harkov, Zaporožje i Nikolajev;

▪Ruska vojska napada na rejon naselja Rasadnik, Ruski Tiški, Grigorievka, Zaitsevo, Majorsk, Nikolaevka Druga, Soledar, Bakhmutskoie, Artjomovsk, Dolina i Iskusni;

▪Ruske trupe nanose udare na objekte i položaje Oružanih snaga Ukrajine uz upotrebu artiljerije, raketnih trupa i avijacije u rejonima naselja. Harkov, Cirkuni, Veliki Prohodi, Slavjansk, Seversk, Kramatorsk, Bogojavlenko, Konstantinovka, Dorožnjanka, Olgovskoe, Belogorka, Kostromka, Suvi ribnjak, Bezimjani, Andrejevka i Bela Krinica.


18:40

⚡Rusija je pripremila „iznenađenja“ za sastanak Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini koji su sazvale SAD u srijedu.
 
 Ovo je izjavio prvi zamjenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski.

18:33

 Dvije elitne čečenske jedinice otišle u Ukrajinu


18:20

Ruski Solcepek dejstvuje po ukrajinskim snagama kod Balakleja u harkovskoj oblasti!



18:11

Putin naredio Rosatomu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je naredio državnoj nuklearnoj korporaciji Rosatomu da preduzme dodatne mjere kako bi osigurao bezbjednost u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani (ZNPP).
 
"Zamolio sam juče direktora Rosatoma (Alekseja) Lihačova da iznese dodatne prijedloge kako bi se osigurala bezbjednost (u ZNPP), jer tamo glavna pretnja nije reaktor, već skladište potrošenog goriva", rekao je predsjednik Rusije na Istočnom ekonomskom forumu, prenio je TAS S.

18:06

CNN: Kontraofanziva Ukrajine gotova do kraja godine?

Ukrajinska protivofanziva traje nedjelju dana, a ukrajinske snage ostvaruju uspjehe na jugu, s ambicioznim ciljem povratka većine područja okupiranog od strane Rusije u Hersonu do kraja godine, rekli su viši američki i ukrajinski zvaničnici za CNN.

18:02

Šolc obećao Zelenskom nastavak njemačke pomoći

Njemački kancelar Olaf Šolc obećao je predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom kontinuiranu podršku, saopštio je danas portparol njemačke vlade.
 
Dvojica lidera su razgovarala telefonom o daljim načinima kako da se pomogne zemlji razorenoj ratom, a u to ulaze mjere pomoći prilikom obnove Ukrajine, preneo je Rojters.
 
Šolc je naglasio da su u toku pripreme za međunarodnu konferenciju o pomoći Ukrajini, koja će biti održana u Berlinu 25. oktobra.
 
Zelenski i Šolc su se, takođe, složili da je zaštita nuklearne elektrane Zaporožje od velikog značaja i podržali su preporuke iz izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je pozvala da se napravi zona zaštite oko nuklearke.

17:45

Zakazali referendum o pridruživanu Rusiji

Hersonska oblast će se 4. novembra pripremati za referendum o pridruživanju Ruskoj Federaciji – najavio je zamjenik šefa regionalne administracije.

17:42

Ukrajina pozvala stanovnike oko Zaporožja da se evakuišu

Ukrajina je danas pozvala stanovnike sa područja oko nuklearne elektrane Zaporožje da se evakuišu radi sopstvene bezbjednosti.
 
"Apelujem na stanovnike okruga u blizini Zaporoške nuklearne elektrane.... evakuišite se! Pronađite način da dođete do teritorije koja je pod (ukrajinskom) kontrolom", napisala je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk na Telegramu, preneo je Rojters.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )